Sari la continut

Iisus Hristos
Omul care vietuieste in evlavie nu ingaduie pacatului sa i se furiseze in suflet. Iar lipsind pacatul, nici primejdia, nici vatamarea nu sunt in sufletul acela. Pe unii ca acestia nu-i stapaneste nici dracul intunecat, nici soarta. Caci Dumnezeu ii izbaveste pe acestia de rele si ei petrec nevatamati, ca unii ce au ajuns intocmai ca Dumnezeu. Daca pe un atare om il lauda oamenii, el rade in sine de cei ce-1 lauda; daca-1 graiesc de rau, nu se apara fata de cei ce il defaima, nici nu se manie impotriva ocarilor (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Ce este tehnologia/reteaua FREENET


1 post(ari) la acest topic

#1 | pid:1503 | tid:964
BogdanO

  Avansat

 • cruce Operator
 • 1251 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Cu gandul in iad
 • Preocupari:invatatura ortodoxa a sfintilor parinti
 • Confesiune:crestin-ortodox
Pentru o documentatie amanuntita privind aceasta tehnologie va stau la dispozitie urmatoarele adrese:

http://en.wikipedia.org/wiki/Freenet
http://freenetproject.org/
http://new-wiki.freenetproject.org/

Din toata documentatia de mai sus am facut urmatoarea sinteza care sa ne ajute sa ne formam o imagine asupra acestei tehnologii care permite dezvoltarea unei retele, informatiile sunt valabile pt versiunea freenet 0.7:

Ce este si de unde a pornit ideea dezvoltarii unei astfel de retele?
Vom incepe cu un citat:
"Imi fac griji pentru copilul meu si internet tot timpul, chiar daca este prea tanara sa se conecteze pe internet deocamdata.Iata care este ingrijorarea mea: peste 10-15 ani de acum incolo , copilul meu va veni la mine si imi va spune "Tata unde ai fost cand "ei" ne-au luat libertatea de exprimare a presei de pe internet? --Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation

Fondatorii acestei tehnologii au plecat de la ideea ca actualul internet nu permite o anonimitate, prin urmare nu se poate realiza o libertate de exprimare 100% cu atat mai mult cand au fost situatii cand aceasta libertate a fost incalcata prin repercusiuni asupra acelor persoane.

Freenet este o retea decentralizata, si puternic rezistenta la cenzura conceputa de Ian Clarke care sa permita anonimitatea si libertatea de exprimare.Freenet se comporta ca un internet in interiorul actualului internet.Poate fi folosit pentru:
 • pentru publicarea de site-uri(freesites)
 • comunicare prin forumuri
 • distributie de continut (fisiere - file-sharing)
 • trimitere de email-uri

Freenet a fost gandit ca un mare hard-disk virtual compus din portiuni mici de spatiu(hard-disk) pe care le pun userii(=nodurile retelei) individual in comun cand se conecteaza la retea.Tot ce se publica in retea (continut, fisiere, site-uri etc.) este criptat(codificat) pe hard-disk-ul fiecaruia astfel incat nimeni nu va sti ce resurse detine pe calculator.Spre deosebire de alte retele file-sharing userul nu are control asupra resurselor publicate in retea, neputand sa le stearga(freenet are un sistem integrat prin care informatiile se sterg singure din reatea prin faptul ca nu au mai fost accesate de userii, facand loc astfel noii informatii care se publica).
Informatia este extrasa(citita) din retea de catre user pe baza unei "chei" unice de identificare care se da automat de catre sistem fiecarei resurse incarcata/publicata in retea.De exemplu exista 4 chei utilizate pe freenet:
 • CHK - Cheie de continut static ( pentru fisiere )
 • SSK - Signed Subspace Keys (permite identificarea verificabila a unui pseudonim ceea ce permite persoanei care a introdus informatia in retea sa o poata actualiza intr-un mod securizat ; este o cheie folosita pentru site-uri freenet, )
 • USK - Updateable Subspace Keys ( folosite pentru accesarea de site-uri updatate)
 • KSK - Keyword Signed Keys ( folosite pentru accesarea de fisiere a caror denumire poate fi citita usor, este o cheie mai putin securizata,folosita in special daca se doreste a da o denumire, sa poate fi citita imediat, fisierelor paginilor de site )Ex: KSK@myfile.txt

D.p.v practic accesarea informatiei va fi de forma:
http://localhost:8888/[Freenet Key]
unde [Freenet Key] este una din cele 4 chei de mai sus
Exemple:
Linkul de descarcare a unui fisier
http://localhost:8888/CHK@SVbD9~HM5nzf3AX4yFCBc-A4dhNUF5DPJZLL5NX5Brs,bA7qLNJR7IXRKn6uS5PAySjIM6azPFvK~18kSi6bbNQ,AAEA--8
Linkul de acces al unui site
http://127.0.0.1:8888/USK@QRZAI1nSm~dAY2hTdzVWXmEhkaI~dso0OadnppBR7kE,wq5rHGBI7kpChBe4yRmgBChIGDug7Xa5
SG9vYGXdxR0,AQACAAE/frost/7/

Cu cat numarul de useri(noduri) conectati in retea , spatiu de pe hard-diskul lor pus la comun si banda de net este mai mare cu atat si performantele retelei este mai buna.Comparativ cu celelalte retele file-sharing este o retea mai lenta datorita si proceselor de criptare/decriptare a informatiei.Sa nu uitam obiectivul retelei este de a creea un mediu cat mai anonim inca care libertate de exprimare nu are de suferit iar cenzurarea informatiei sa lipseasca cu desavarsire.
De aici rezulta si implicatiile negative prin faptul ca in retea pot fi publicate si materiale obscene si defaimatoare, dezvoltatorii proiectului avertizandu-ne ca pentru aceasta fiecare user va trebui sa treaca cu vederea si sa-si selecteze doar informatia care corespunde cu credintele sale. O alta solutie pentru a evita aceste aspecte negative este sa se selecteze userii retelei adik sa se permita

Instalare Freenet
-pentru a functiona si conecta la retea mai intai de toate trebuie sa instalati un mic program facut in java.
 • Inainte de instala programul va trebuie sa mai instalati si platforma JAVA
 • Pentru a descarca programul pt windows click aici
 • Dupa ce ati instalat programul cam dupa vreo 30s incercati sa accesati urmatoare adresa in browserul de net http://127.0.0.1:8888/wizard/ unde veti freenet va cere sa faceti cateva setari apoi pentru accesa nodul dvs. rulati http://127.0.0.1:8888/ prin aceasta interfata veti putea accesa site-urile din retea, puteti adauga nodurile prietenilor dvs. cu care va veti conecta etc.
In acest moment reteaua nu functioneaza deocamdata (situatia in care nu ati ales metoda nesigura din wizard-ul de instalare (insecure method) care va permite sa va conectati automat la celelalte noduri ale retelei) deoarece nu sunteti conectat cu nimeni pentru aceasta trecem la urmatorul pas conectare cu nodurile retelei.

Conectarea intre useri sau nodurile retelei
Reteaua este formata din nod-uri care nu sunt altceva decat userii/calculatoarele care se conecteaza intre ele.
Pentru a se conecta 2 sau mai multi useri(noduri) va trebui sa cunoastem adresa a acelui nod.Pentru aceasta sistemul freenet permite 3 modalitati:
 • -AUTOMATA: aflarea si conectarea automata la ceilalti useri( nerecomandat deoarece acele noduri nu sunt de incredere)
 • -MANUAL: cunoasterea adresei de nod a unui user cunoscut si conectarea manuala la acele noduri ( este cea recomandata si cea mai sigura stiind sigur cu cine ne conectam si ce resurse vom partaja impreuna fiind de aceasi credinta).
 • -AUTOMAT SI MANUAL: combinare intre cele 2

Adresa de conectare la un nod este de fapt un cod de forma:

lastGoodVersion=Fred,0.7,1.0,1010
sig=7c7edc8c5250e42ac4cb161b216b70de7019221f1b331f0f92bd67439[...]609660f0d4
identity=5tBtS3R59nfOTvc1be~V0sSfkWir8EW38YeocP0gsYM
myName=FreenetTestInstall
location=0.02970997399122577
testnet=false
version=Fred,0.7,1.0,1016
physical.udp=83.255.75.223:13762
ark.pubURI=SSK@M1wjFha2tujYo50QQF~5Fqz5anVEiIzI9VrA8IrhAsQ,5M[...],AQACAAE/ark
ark.number=0
dsaPubKey.y=JhlWYVx8rA0y0x1Fb3y9TfqXDYiIsnkEka8PLsePerpCELTIn[...]laHe2bkl0O7Dg
dsaGroup.p=AIYIrE9VNhM38qPjirGGT-PJjWZBHY0q-JxSYyDFQfZQeOhrx4[...]ofeLdX7xhehuk
dsaGroup.g=UaRatnDByf0QvTlaaAXTMzn1Z15LDTXe-J~gOqXCv0zpz83CVn[...]Fuqt8yZe1PDVg
dsaGroup.q=ALFDNoq81R9Y1kQNVBc5kzmk0VvvCWosXY5t9E9S1tN5
End

Pentru a se realiza conexiunea mecanismul este la fel ca la messenger trebuie ca adresa de nod/id(messenger) userului respectiv sa fie introdus pe calculatorul dvs. in lista dvs. de prieteni iar celalalt user sa va introduca adresa de nod/id(messenger) a dvs. in lista lui adik sa va dea acceptul la fel ca la messenger.In caz contrat nu se poate realiza conexiunea.

Pentru mai multe detalii cum se face acesta practic si modalitati de introducere a adresei de nod va rugam sa va documentati aici

Utilitare folosite in reteaua freenet

Frost
Frost for 0.7 utilitar folosit pentru forumuri si distributia(descarcat/incarcat) de fisiere in retea

jSite
jSite este o aplicatie grafica care permite inserarea site-urilor in reteaua freenet

Thaw
Thaw este un utilitar creat special pentru managementul descarcarii si incarcarii fisierelor in reteaua freenet , merge pe Windows, Linux, MacOSX, etc.

FreemulET
FreemulET este un utilitar file-sharing,care se aseamana f mult cu eMule . Vizitati site-ul freemulET de pe reteaua freenet

Freemail
Freemail permite email-uri anonime pe reteaua freenet. Vizitati site-ul Freemail din reteaua freenet.

FMS
FMS este un utilitar pentru forumuri f rezistent la spam . Vizitati site-ul FMS din reteaua freenet.

Freenet NIMs
NIMs - utilitar de mesagerie instanta gen messenger

Alte utilitare puteti gasi la urmatoarele adrese:
http://freenetproject.org/tools.html
http://wiki.freenetp...oPointSevenApps
† ....Nu stii că, de ti-ai vărsa sângele tău pentru El, nici asa n-ai făcut ce erai dator să faci că altul e sângele Stăpânului, si altul sângele robului! Pocăieste-te si întoarce-te înainte de iesirea sufletului, ca nu cumva să vină moartea si tot leacul pocăintei să fie fără de folos. Că aici, pe pământ, are putere pocăinta;si numai aici; în iad n-are nici o putere. Să căutăm pe Domnul, cât avem timp! ...† (Sf.Ioan Gura de Aur)
"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" (Sfantul Siluan Athonitul)
"învatarea de vorbe nu foloseste nimic, daca lipseste purtarea sufletului cea placuta lui Dumnezeu. Dar pricina tuturor relelor este amagirea si ratacirea si necunostinta lui Dumnezeu † (Sf.Antonie Cel Mare)
"Credinţa dreaptă nu ne foloseşte cu nimic, atunci când avem o viaţă stricată"(Sf.Ioan Gura de Aur)
"283. Cunostinta fara lucrare, nu va mîntui pe nimeni în ziua mortii si a dreptei judecati a lui Dumnezeu.
284. Vai de noi, cei de azi, care ne silim sa învatam teorie multa si nu luam aminte la sudoarea cea din lucrare si la filosof ia cea din traire."

#2 | pid:1916 | tid:964
emil

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 884 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti
 • Preocupari:cunoasterea credintei in care m-am nascut
 • Confesiune:crestin ortodox
http://video.google....489251637986433
Suferinta ne smereste si ne īnvată a striga la ajutorul lui Dumnezeu.(Pr.Paisie de la Sihla)

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi