Sari la continut

Iisus Hristos
Fiul este intru Tatal, Duhul intru Fiul, iar Tatal este intru amandoi. Iar prin credinta omul cunoaste toate cele nevazute si gandite. Credinta este consimtirea de bunavoie a sufletului. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Aportul Bisericii Ortodoxe la miscarea ecumenica - Staretul Efrem

- - - - -

1 post(ari) la acest topic

#1 | pid:1159 | tid:701
BogdanO

  Avansat

 • cruce Operator
 • 1251 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Cu gandul in iad
 • Preocupari:invatatura ortodoxa a sfintilor parinti
 • Confesiune:crestin-ortodox
Staretul Pr. Efrem al Manastirii Vatopedul de la Sf.munte Athos
Care este aportul Bisericii Ortodoxe la mişcarea Ecumenică? Credeţi în succesul ei?
- Mai întâi de toate, aş vrea să precizez că Biserica noastră este o biserică ecumenică, cu vocaţie universală. Noi, monahii aghioriţi, nu dispreţuim dialogul cu catolicii şi cu protestanţii şi nu ne temem de ei, însă trebuie să existe mare atenţie la tema aceasta. O încercare de dialog nu este exclusă, dar nu vrem ca bisericile noastre să se unească într-un mod eronat. Monahii athoniţi nu participă la rugăciunile comune cu catolicii şi protestanţii. Rugăciunea noastră este unirea tuturor, însă unirea trebuie să aibă loc în condiţii corecte, adică în condiţiile ortodoxiei. Dacă ei nu înţeleg condiţiile ortodoxiei, nu putem să facem nimic. Nu putem să punem apă în vinul nostru în ceea ce priveşte problema dogmelor. Lucrul acesta este imposibil. Dacă liderii ortodoxiei care poartă dialogul ecumenic vor încerca să facă acest lucru, vor provoca tulburare în popor. Sfântul Sinod a ţinut întotdeauna cont de părerea evlavioasă a poporului. În Biserica Ortodoxă nu este ca în Biserica Catolică, unde Papa este cel care decide cine dintre oameni trebuie socotit sfânt. În Biserica Ortodoxă nu avem proclamarea sfinţilor, ci avem înscrierea în catalogul oficial al sfinţilor. Sfinţi sunt aceia pe care pleroma Bisericii îi socoteşte sfinţi. Vedeţi, Sfântul Nectarie a fost cinstit ca sfânt încă din primele şase luni după moartea sa, şi la fel ca el au fost mulţi alţii. Cei ce nu au fost recunoscuţi încă în mod oficial ca sfinţi sunt totuşi cinstiţi ca sfinţi, pentru că întotdeauna manifestarea Sinodului este manifestarea evlavioasă a plinătăţii Bisericii. Din păcate, catolicii au o teologie foarte încâlcită şi din cauza aceasta nu pot să se smerească, să se pocăiască, pentru a trăi unirea. Eu am fost în Italia şi am vizitat nişte mănăstiri catolice, din curiozitate. Am văzut că au un monahism de nimic, zero. Ei simt înlăuntrul lor că monahismul ortodox este superior. Nu arată acest lucru prin cuvinte, dar îl simt în adâncul lor. În concluzie, nu am multă nădejde că mişcarea ecumenică va izbândi."
† ....Nu stii că, de ti-ai vărsa sângele tău pentru El, nici asa n-ai făcut ce erai dator să faci că altul e sângele Stăpânului, si altul sângele robului! Pocăieste-te si întoarce-te înainte de iesirea sufletului, ca nu cumva să vină moartea si tot leacul pocăintei să fie fără de folos. Că aici, pe pământ, are putere pocăinta;si numai aici; în iad n-are nici o putere. Să căutăm pe Domnul, cât avem timp! ...† (Sf.Ioan Gura de Aur)
"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" (Sfantul Siluan Athonitul)
"învatarea de vorbe nu foloseste nimic, daca lipseste purtarea sufletului cea placuta lui Dumnezeu. Dar pricina tuturor relelor este amagirea si ratacirea si necunostinta lui Dumnezeu † (Sf.Antonie Cel Mare)
"Credinţa dreaptă nu ne foloseşte cu nimic, atunci când avem o viaţă stricată"(Sf.Ioan Gura de Aur)
"283. Cunostinta fara lucrare, nu va mîntui pe nimeni în ziua mortii si a dreptei judecati a lui Dumnezeu.
284. Vai de noi, cei de azi, care ne silim sa învatam teorie multa si nu luam aminte la sudoarea cea din lucrare si la filosof ia cea din traire."

#2 | pid:5439 | tid:701
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Întrebare: Cum vede Sfântul Munte ecumenismul?

Arhim. Efrem: Este un lucru cunoscut! Sfântul Munte este împotriva ecumenismului, în ciuda faptului că Athosul este o realitate ecumenică, nu ecumenistă. Nu suntem împotriva dialogului, ci pentru un dialog purtat de pe baze ortodoxe corecte.

(fragment din conferinta Parintele Efrem de la Muntele Athos - Conferinta de la Facultatea de Teologie, Bucuresti,2002)

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi