Sari la continut

Iisus Hristos
Dupa cum vei sluji sufletul pana ce este in trup,. asa si el te va sluji pe tine dupa ce vei iesi din trup. Caci cel ce si-a slujii aici trupul bine si cu desfatari s-a slujit pe sine rau pentru dupa moarte. Fiindca si:a osandit sufletul ca un lipsit de minte (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Gnoza și Teologia la Sf. Diadoh al Foticeii


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:13101 | tid:6024
L. G. Sorin

    De al casei

  • cruce Membri
  • 25 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Confesiune:Ortodox

Gnoza și Teologia la Sf. Diadoh al Foticeii


Subiectul cunoașterii este vast. Pe scurt, se poate spune că adevărata cunoaștere este prin mijlocirea rugăciunii, când Dumnezeu descoperă „sufletului înțelegător” taine mai presus de minte. Acest fapt reiese și din învățătura Sf. Diadoh al Foticeii, consemnată în „Filocalia”, vol. I.
El vorbeşte adeseori despre „gnoză”, pe care o deosebeşte de „teologie”. „Teologia” sau „înţelepciunea” este pentru el numai darul învăţării, pe când „gnoza” exprimă experienţa unirii cu Dumnezeu. Această experienţă este dobândită prin rugăciune, prin invocarea neîncetată a numelui Mântuitorului nostru.
În acest sens, Sf. Diadoh face o distincție clară între „teolog” şi „gnostic”. „Teologul este propovăduitorul, cuvântătorul tainelor dumnezeieşti care a primit darul cuvântului, al învăţăturii, care e totodată şi darul înţelepciunii. Spre deosebire de el, gnosticul a primit darul cunoştinţei, al unirii cu Dumnezeu şi al trăirii acestei uniri. Drumul gnosticului este mai ales acela al rugăciunii, al însingurării în adâncurile trăirii mistice, departe de orice grijă […] Trăirea mistică de care vorbeşte Diadoh nu poate fi identificată pur şi simplu cu o stare sentimentală. Împreunarea celor două cuvinte – simţirea minţii – este o dovadă îndestulătoare despre acest adevăr” (Sf. Diadoh al Foticeei, „Viața și scrisul lui”, în „Filocalia”, vol. I, Edit. Harisma, Bucureşti, 1993, p. 410).

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi