Sari la continut

Iisus Hristos
Mintea nu este suflet, ci dar de la Dumnezeu, care mantuieste sufletul. Ea calauzeste sufletul si-l sfatuieste la ceea ce-i placut lui Dumnezeu: sa dispretuiasca cele vremelnice, trupesti si stricacioase si sa ravneasca bunurile cele vesnice, nestricadoase si netrupesti. Ea invata pe om sa umble in trup, dar sa inteleaga prin minte cele ceresti, cele din jurul lui Dumnezeu si toate indeobste. Mintea iubitoare de Dumnezeu este binefacatoarea si mantuitoarea sufletului omenesc (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Un mod de a face politică


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:13034 | tid:6011
L. G. Sorin

    De al casei

  • cruce Membri
  • 25 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Confesiune:Ortodox

Un mod de a face politică


Referitor la politică, Sfântul Vasile cel Mare spune următoarele (parafrazez): Însuşirea unui stat este ca fiecare membru al lui să-şi îndrepte toată energia spre un scop obştesc. De asemenea, făcând comparație, ca mod de organizare, cu împărțirea și exercitarea atribuțiilor într-o comunitate de albine, de la care, noi oamenii, avem foarte multe de învățat, Sfântul Vasile cel Mare evidențiază câteva aspecte valabile pentru orice leader: regina nu este aleasă de albine, deoarece adeseori nepriceperea poporului pune la conducere pe cel mai rău; nici nu-şi are puterea prin tragere la sorţi, pentru că tragerile la sorţi sunt fără judecată şi adesea dau puterea celui care este în urma tuturor; nici nu parvine în această poziție de conducere prin moştenire părintească sau prin nepotism, pentru că şi aceştia, de cele mai multe ori, din pricina petrecerilor rele şi a linguşelilor, sunt neinstruiţi şi lipsiţi de orice virtute, ci regina dobândește întâietate faţă de celelalte albine prin merit, datorită însușirilor și caracterului ei („Omilii la Hexaemeron”).
Iar Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă că, înainte de toate, un conducător trebuie să fie păzitorul Dreptului şi Credinţei Ortodoxe. Cu aceste două greutăţi el cântărea pe orice leader și cântarul lui era drept şi a dovedit lucrul acesta. Dacă stăpânul nu este păzitor al dreptăţii, atunci el este mai rău decât un tâlhar, pentru că tâlharul face un rău mic, pe când cel care are autoritate poate face un mare rău comunității.
Sunt doar câteva repere, care ar trebui să ne îndemne, fie și numai principial, să reflectăm asupra modului în care se face politică azi, în numele și în virtutea unei democrații personale sau a unui grup de interese.

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi