Sari la continut

Iisus Hristos
Viata trupului si lucrurile de multa bogatie si putere in viata aceasta i se face sufletului moarte. Iar osteneala, rabdarea, lipsa purtata cu multumita si moartea trupului este viata si fericire vesnica a sufletului. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

EFECTELE ĪNGRIJORĂTOARE ALE ĪNCĂLZIRII!


4 postari la acest topic

#1 | pid:11707 | tid:5946
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
O uriaşă bucată de gheaţă, de două ori mărimea Qatarului, s-a desprins din Antarctica. Un satelit de observare al SUA a descoperit noul aisberg, īn timp ce survola regiunea calotei de gheaţă Larsen C, informează BBC. Noul aisberg care cāntăreşte un miliard de tone şi ar putea primi denumirea A68.
Cunoscut drept Larsen C īnainte de a se rupe acesta devine unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurānd 6000 de km pătraţi. Asta īnseamnă de patru ori suprafaţa Londrei sau de şapte ori cea a New York-ului, notează CNN.
Este unul dintre cei mai mari gheţari formaţi recent, modul īn care va evolua īn timp este greu de prezis. Ar putea rămāne īntr-un bloc compact sau se poate diviza īn mai multe fragmente. Unele bucăţi de gheaţă ar putea rămāne īn zonă, īn timp ce altele ar putea migra către nord, īn apele mai calde'' , a declarat profesorul Adrian Luckman, din cadrul Universităţii Swansea, pentru The Telegraph.
Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Săptămāna trecută, fisura se īntindea pe 200 de kilometri, lăsānd doar 5 km de legătură, avertiza Agenţia Spaţială Europeană.
Agenţia Spaţială a monitorizat situaţia prin CryoSat, misiunea lor dedicată pe Antarctica şi Groenlanda, alături de alte două radare ale ESA. Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta şi un pericol pentru nave.
"Nu suntem siguri ce se va īntāmpla", spunea Anna Hogg, de la University of Leeds. "S-ar putea sparge īn mai multe bucăţi īn momentul desprinderii sau la ceva timp după.
Īntreg sau nu, curenţii īl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave īn strāmtoarea Drake "
Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. Īn ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie īngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, īn zona de pe Pămānt care se īncălzeşte īn cel mai rapid ritm, potrivit NASA.
Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare īn această parte a planetei, spunea anterior NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.
Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea īn volum a gheţii de pe Pămānt, după monumentala scindare.
Localizat pe coasta Peninsulei Antarctica, stratul de gheaţă Larsen este divizat īn trei blocuri mai mici. Īn 1995 din calota de gheaţă a Antarcticii s-a desprins stratul de gheaţă Larsen A, iar īn 2002 s-a dezintegrat şi aisbergul Larsen B. Aisbergul care s-a desprins acum este de 100.000 de ori mai mare decāt cel care a lovit Titanicul.
Specialiştii sugerau anul trecut că desprinderea unei bucăţi din calota Larsen C va produce dezintegrarea gheţii de la adāncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#2 | pid:11862 | tid:5946
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Un raport întocmit de către o agenţie guvernamentală din Statele Unite confirmă faptul că anul 2016 a fost cel mai călduros an din istorie şi al treilea an consecutiv în care se înregistrează temeperaturi record la nivel mondial, informează BBC News.
Potrivit raportului, temperaturile ridicate reprezintă consecinţa directă a fenomenului de încălzire globală ce va avea efecte şi mai puternice pe termen lung. Astfel, temperaturile de la suprafaţă, temperatura mărilor şi oceanelor, dar şi nivelurile gazelor cu efect de seră au atins un nivel record. Anul 2016 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi în cei 137 de ani de când se fac măsurători.
Acest raport a fost făcut public după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va retrage SUA din Acordul Climatic de la Paris semnat în 2015.
Raportul ”Starea Climei în 2016” a fost întocmit de către Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, la el lucrând arpoximativ 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări.
”Recordul de temperaturi de anul trecut a fost influenţat de o combinaţie a efectelor încălzirii globale şi a unui puternic efect ”El Niño” de la începutul anului. Indicatorii principali ai schimbărilor climatice au continuat să reflecte tendinţele încălzirii planetei”, se arată în raport.
”El Niño” este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde în părţi ale Pacificului.
Fenomenul afectează clima la nivel global, perturbând modelele meteorologice.
În plus, raportul arată că că nivelurile de dioxid de carbon (CO2), metan şi oxizi de azot au ajuns la cote record.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#3 | pid:11958 | tid:5946
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei mondiale de rugăciune pentru ocrotirea creaţieisărbătorită în fiecare an în data de 1 septembrie când se marchează şi începutul anului bisericesc. În mesaj, el cheamă lumea la o schimbare radicală a atitudinii faţă de mediul natural, invitând la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător.

Anul acesta se împlinesc douăzeci şi opt de ani de la iniţiativa Patriarhiei Ecumenice de a stabili data de 1 septembrie ca zi de rugăciune pentru protecţia mediului înconjurător.

În mesajul de anul acesta, Sanctitatea Sa Bartolomeu, supranumit Patriarhul verde pentru desele sale intervenţii pe teme ecologice, subliniază menirea credincioşilor de a fi preoţi sau administratori ai creaţiei şi faptul că respectarea creaţiei stă la baza tradiţiei ortodoxe.

Sanctitatea Sa reînnoieşte apelul de schimbare radicală a comportamentului tuturor faţă de mediul înconjurător. El avertizează că beneficiile care provin din exploatarea creaţiei şi care urmăresc creşterea nivelului de trai sunt doar pe termen scurt şi ele de fapt camuflează iraţionalitatea abuzului şi o aroganţă a omului.

Patriarhul Constantinopolului reaminteşte poziţiile Sfântului şi Marelui Sinod din Creta privitoare la criza ecologică şi solicită eforturi comune pentru protejarea mediului natural şi pentru stabilirea solidarităţii.

Citiţi mai jos traducerea în limba română a mesajului Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I cu ocazia Zilei Protecţiei Mediului Înconjurător:

†Bartolomeu
Prin mila lui Dumnezeu Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic,
Către plenitudinea Bisericii,
Har, pace și milă de la Creatorul tuturor, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos

1 Septembrie 2017

Iubiți frați și iubite surori în Domnul,

Prin harul lui Dumnezeu, astăzi intrăm în noul an bisericesc, continuând „prin Acela care ne-a iubit” (Romani 8:37) să aducem mărturie și „să răspundem despre nădejdea noastră” (1 Petru 3:15), trăind în Biserică, în Hristos și după Hristos, Care ne-a vestit că va fi împreună cu noi „în toate zilele până la sfârșitul veacului” (Matei 28:20).

Au trecut douăzeci și opt de ani de la actul sinodal al Patriarhiei Ecumenice prin care s-a stabilit sărbătoarea Indictionului ca „Zi a protecției mediului înconjurător”, când înălțăm rugăciuni și cereri în sfântul centru al Ortodoxiei „pentru întreaga creație”.

Enciclica patriarhală respectivă (1 septembrie 1989) a invitat toți ortodocșii, dar și restul lumii creștine, să înalțe în acea zi rugăciuni de mulțumire către Creatorul tuturor pentru „marele dar al creației” și cereri pentru ocrotirea ei.

Ne exprimăm bucuria și satisfacția Smereniei noastre pentru receptarea și aducerea de bogate roade a inițiativei Bisericii Constantinopolului.

Am demonstrat care sunt rădăcinile spirituale ale crizei ecologice și nevoia de pocăință și de prioritizare a valorilor omului contemporan.

S-a confirmat faptul că exploatarea și distrugerea creației reprezintă o pervertire și o schimbare negativă a etosului creștin și nu o urmare inevitabilă a poruncii biblice „creșteți și vă înmulțiți” (Facere 1:22). De asemenea, s-a afirmat că o conduită anti-ecologică este o ofensă adusă Creatorului și o încălcare a poruncilor Sale și că aceasta lucrează împotriva adevăratului destin al omului.

Nu este posibilă o dezvoltare viabilă în detrimentul valorilor spirituale și în detrimentul mediului natural.

Sfânta și Marea Biserică a lui Hristos a promovat și promovează dinamica ecologică a credinței noastre ortodoxe, subliniind utilizarea cu mulțumire a creației, lucrarea credinciosului ca „preot” al creației, care neîncetat o raportează la Creatorul tuturor, precum și principiul insurmontabil al duhului ascetic, ca antidot împotriva eudemonismului* contemporan. Într-adevăr, respectul pentru creație stă în centrul tradiției ortodoxe.

Ne provoacă o adevărată neliniște faptul că în timpul unei continue şi evidente accentuări a crizei ecologice, omenirea, în numele dezvoltării economice și a aplicațiilor tehnologice, este surdă față de apelurile globale pentru o schimbare radicală a comportamentului vizavi de creație.

Este limpede că deformarea rezultată a mediului natural reprezintă o consecință a unui model specific de progres economic, care este indiferent față de repercusiunile sale ecologice.

Beneficiile pe termen scurt dictate de creșterea nivelului de trai în unele părți ale lumii pur și simplu camuflează iraționalitatea exploatării și abuzul creației. Activitatea financiară care nu respectă planeta – casa vieții noastre – reprezintă o eco-fărădelege și nu eco-nomie[1].

Comerțul nelimitat al globalizării merge astăzi mână în mână cu dezvoltarea spectaculoasă a științei și a tehnologiei, care, în ciuda multelor ei avantaje, este acompaniată de o aroganță față de creație și duce la exploatarea ei în multe feluri.

Omul contemporan cunoaște, dar acționează ca și cum nu ar cunoaște. Știe că natura nu se auto-restaurează la infinit, însă este indiferent față de consecințele negative pe care le are „comerțul” asupra mediului.

Această combinație cu adevărat explozivă a comerțului nerestrictiv și a științei, adică încrederea nemărginită în puterea științei și tehnologiei, răspândește riscurile care amenință creația și omul.

Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a indicat cu înțelepciune și claritate pericolele „autonomiei economice”, a autonomizării ei față de nevoile vitale ale omului, care sunt acoperite doar în mediul natural sustenabil, și a propus o economie „fundamentată pe principiile evanghelice” și abordarea problemei ecologice contemporane „pe baza principiilor tradiției creștine”[2].

În fața amenințărilor de astăzi, tradiția creștină solicită „schimbarea fundamentală a mentalității și comportamentului” față de creație, un duh ascetic, de „chibzuială și cumpătare”[3], împotriva „lăcomiei”, a „divinizării nevoilor și a posesivității”.

Sfântul și Marele Sinod a făcut referire punând un accent important și pe „dimensiunile sociale și consecințele tragice ale distrugerii mediului înconjurător”[4].

Urmând deciziile acestui Sinod, subliniem în această enciclică a noastră legătura strânsă dintre problemele ecologice și cele sociale și rădăcina lor comună care stă în „inima imprudentă” fără Dumnezeu, în cădere și în păcat, în utilizarea inadecvată a libertății omului date de Dumnezeu.

Distrugerea naturii și a societății este precedată întotdeauna de „schimbarea interioară a valorilor”, de o distrugere spirituală și morală.

Când posesiile materiale ne domină mintea și inima, atunci atitudinea noastră față de semenii noștri și față de creație devine în mod inevitabil posesivă și abuzivă.

„Pomul rău” face întotdeauna „poame rele”, după cum scrie în Biblie (Matei 7:17)

Totuși, subliniem că respectarea creației și a omului împărtășesc aceeași sursă și origine spirituală, adică reînnoirea în Hristos a omului și libertatea sa plină de har.

Așa cum distrugerea mediului se însoțește cu injustiția socială, la fel și atitudinea ecologică și solidaritatea socială sunt inseparabile.

Este de la sine înțeles că pentru rezolvarea crizei umane contemporane cu multiplele ei fațete, a crizei culturale și a mediului înconjurător, este nevoie de o mobilizare multidimensională și un efort comun.

Asemenea tuturor marilor probleme, sunt imposibil de rezolvat importantele crize interconectate ale mediului înconjurător și societății fără o colaborare intercreștină și interreligioasă.

De aceea, dialogul este spațiul benefic pentru promovarea tradițiilor ecologice și sociale existente, pentru a sensibiliza la nivel ecologic și social, precum și pentru a iniția o critică constructivă asupra progresului tehnologic și economic exclusiv și asupra standardelor individualiste și socialiste, în defavoarea creaţiei şi a culturii persoanei.

În încheiere, subliniem iarăşi inseparabilitatea respectului faţă de creaţie şi cel faţă de persoana umană. Apelăm la toţi oamenii de bună voinţă să ducă lupta cea bună pentru protejarea mediului natural şi pentru stabilirea solidarităţii şi ne rugăm Domnului, dătătorul de bine, ca pentru mijlocirile Preafericitei şi Preasfintei Maicii Sale, să dăruiască fiilor săi „arderea inimii pentru toată zidirea”[5] şi „un îndemn la dragoste şi la fapte bune” (Evrei 10:24).

Al vostru rugător fierbinte către Dumnezeu

†Bartolomeu al Constantinopolului

Traducere de Basilica.ro

[1] Joc de cuvinte între substantivul grecesc anomia – fărădelege și sufixul –nomia care trimite către respectarea unor legi (nomos).

[2] Enciclica Sfântului şi Marelui Sinod, § 15.

[3] Misiunea Bisericii în lumea contemporană, §10.

[4] Enciclica Sfântului şi Marelui Sinod, § 14.

[5] Sfântul Isaac Sirul, Cuvântul 81, Despre deosebirea virtuţilor şi despre săvârşirea întregului drum, trad. Pr. Dumitru Stăniloae, în Filocalia, vol. 10, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti, 2015, p. 459.

*Eudemonism – concepție etică și principiu care pune la baza moralei năzuința spre fericire.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#4 | pid:11998 | tid:5946
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
e: Silvana Chiujdea

Autorităţile americane din Florida şi Georgia au emis sâmbătă ordine de evacuare pentru 6,5 milioane de locuitori, în cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria SUA, din cauza uraganului Irma. Duminică ochiul uraganului Irma a ajuns în mijlocul strâmtorii Florida şi se apropie de zona continentală, transmite Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA. În acest stat locuiesc 35.000 de români.

UPDATE 21:00

Va fi probabil cea mai costisitoare furtună din SUA, spun analiştii economici de la Abc News. Potrivit estimărilor, va costa undeva la 200 de miliarde de dolari. 8 miiloane de proprietăţi sunt în pericol. De asemenea, livezile şi tot ce ţine de agricultură. De aici sunt livrate foarte multe portocale, de exemplu, în SUA. Al patrulea cel mai mare port din State se află în Florida şi a fost închis. Să nu uităm de carburanţi. Implicaţiile economice vorfi uriaşe şi se vor vedea în PIB-ul SUA.

UPDATE 20:56

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence: Aceasta este o furtună de  "proporţii epice"

Mike Pence mai spune că preşedintele Trump monitorizează uraganul Irma şi efectele sale, adăugând că preşedintele a direcţionat toate resursele necesare pentru a ajuta. 

Primarul Bob Buckhorn, Tampa: "Suntem pe cale de a vedea cum arată iadul"

Se aşteaptă ca Irma să rămână în categoria 3 de uragane când va lovi Tampa în această noapte, iar aşa ceva nu s-a mai întâmplat de decenii.  

Ochiul Irmei se va îndrepta spre Tampa Bay în jur de 11 p.m. ora locală, spune Chad Myers, de la CNN.

"Vor fi şase ore de iad", spune şi Myers.

UPDATE 20:50

Poliţiştii din Palm Beach au arestat 43 de persoane pentru că au încălcat restricţiile din planul de urgenţă activat de autorităţi. În anumite oraşe, au fost impuse restricţii locuitorilor, de a părăsi locuinţele sau adăposturile, altfel putând ajunge la închisoare. Citiţi mai jos în text mai multe informaţii despre acest plan.  

UPDATE 20:30

Parcul Busch Gardens din Tampa a început sa-şi mute animalele în adăposturi, înainte ca furtuna să lovească oraşul. 

"Pentru a asigura siguranţa celor 12.000 de animale care îşi au casa în Busch Gardens, a fost activat planul de urgenţă care presupune mutarea animalelor către locaţii sigure, dar şi a unei echipe de specialişti care să fie lângă ele", se arată într-un comunicat. 

UPDATE 20:00

Primarul Philip Levine din Miami Beach spune că oraşul este într-o stare bună, doar în centrul Miami înregistrându-se inundaţii mari. 

Meteorologii prognozează o uşoară schimbare a traseului furtunii, avertizând că oraşul St. Petersburg ar putea fi lovit în plin, faţă de Tampa cum era iniţial anunţat.

UPDATE 19:00

Cel puţin trei oameni au murit în Florida, din cauza furtunii, potrivitABC News.

Miami-Dade Police Department a anunţat pe Twitter că poliţiştii sunt blocaţi în secţii şi nu pot ieşi pe străzi pentru a răspunde serviciilor ce li se cer, avertizând astfel cetăţenii: "NU vă aventuraţi afară!"

UPDATE 17:30

Apa îţi ajunge până la talie, spun locuitorii din Miami. Furtuna a inundat o parte din centrul oraşului. Oamenii declară că pur şi simplu "străzile s-au transformat în râuri".

În unele zone din Miami, rezidenţii au primit ordin de evacuare, deoarece oficiaii se temeau de astfel de inundaţii. 

 

 

 

UPDATE 16:30

Trei zone de pe coasta de vest a Floridei au activat un plan de restricţii în situaţii de urgenţă. Oamenii care ies pe stradă între anumite ore, când este interzis, vor fi arestaţi.

Tampa: Oficialii au adoptat regimul de restricţii ce va fi activat de la ora 6. pm, ora Floridei. Primarul din Tampa, Bob Buckhorn, spune că din acest moment poliţia are dreptul să aresteze orice persoană care se află pe stradă după ora anunţată.

St. Petersburg: Şi aici autorităţile au activat planul. Acesta va intra în vigoare de la ora 5 pm, iar restricţiile vor fi valabile până ce va trece pericolul furtunii.

Manatee County: Şeriful districtului a anunţat 24 de ore de restricţii, de la 3 pm azi până la 3 am mâine, rezidenţii trebuie să stea în casă ori în adăpost, sub nicio formă pe stradă.

UPDATE 16:00

Peste un milion de persoane din Florida au rămas fără energie electrică.

Vânturi la fel de puternice precum forţa Irmei afectează deja insulele aflate la sud de Florida, uraganul urmând a atinge partea continentală în câteva ore.

Nivelul apelor s-a ridicat pe coasta SUA, unde este aşteptată apariţia imensei furtuni.

"Traseul" uraganului va fi de-a lungul coastei de vest a Floridei, Naples, Fort Myers, apoi Tampa.

Macaralele din Miami creează o mare îngrijorare, pentru că nu s-a reuşit îndepărtarea lor. Una dintre ele s-a şi rupt deja, chiar în centrul oraşului. Autorităţile avertizează locuitorii care stau în zone cu macarale să nu se apropie de ferestre.

Irma este cea mai puternică furtună din Florida Keys din ultimii 57 de ani.

UPDATE 15:56

"Ochiul" uraganului Irma a ajuns în Florida Keys, extremitatea sudică a Floridei, cu o forţă catastrofală, scrie CNN.

E din ce în ce mai rău, spune John Hines, care a refuzat să-şi părăsească locuinţa, în ciuda ordinului de evacuare dat de autorităţi.

 

Peste 423.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Cele mai multe, în districtul Monroe şi în Miami-Dade.

Peste 72.000 de oameni s-au mutat în 390 de adăposturi, a anunţat guvernatorul Floridei.

Locuitorii Floridei îi solicită lui Trump să găzduiască victimele uraganului în reşedinţa Mar-a-Lago

UPDATE ora 13.30: "Iată că a venit... Irma e aici", a transmis Bill Weir, jurnalist CNN aflat în Key Largo, Florida. Într-o altă scurtă transmisie, acesta spune că peste tot se pot vedea crengi rupte aduse de vânt şi nuci de cocos. Forţa furtunii care se apropie creşte de la un minut la altul.

 

 

 

 

UPDATE ora 12.50: Irma este la aproape 65 de kilometri SSE de insula Key West (Florida), iar viteza vântului este de 210 km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

UPDATE ora 11.00: Mii de persoane aflate la ţărm au rămas fără electricitate. Aproximativ 50.000 de oameni se află în adăposturi din statul Florida. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.

UPDATE ora 10.00: Uraganul Irma a fost avansat din nou la categoria 4 în timp ce se apropie de Florida Keys, un lanţ de mic insule din sudul Floridei, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA. 

UPDATE ora 9.00: Pe măsură ce uraganul Irma a început să biciuiască Florida Keys, vântul s-a menţinut la o viteză de 190 km/h. Potrivit Centrulului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, mişcarea de înaintare a uraganului a scăzut la 10 km/h, pe măsură ce furtuna s-a lovit de pe coasta Cubei. Analiştii susţin că Irma ar putea creşte în continuare în intensitate, dar nu au dat o prognoză oficială. 

 

 

Compania de electricitate din Florida a anunţat că este pregătită de intervenţii, pentru a face faţă celui mai mare uragan din istorie, cu peste 16.000 de angajaţi.

UPDATE ora 7.00: Rafalele de vânt apropiate forţei uraganului se fac deja simţite în sudul statului Florida, în timp ce Irma urmează să lovească continentul în orele următoare. Pe coastă, nivelul apei se ridică deja, fiind asteptată o creştere în intensitate a furtunii. Uraganul va începe însă să se deplasează deasupra statului Florida duminică după-amiază. 

"Furtuna e aici. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25.000 de oameni au rămas fără electricitate", a anunţat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

"Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre! Fac apel către toată lumea să îşi verifice vecinii, rudele şi prietenii. Dacă ştiţi pe cineva că nu evacuează, deşi ar trebui, vă rog să luaţi legătura cu ei şi să vă asiguraţi că vor pleca acum", a mai spus guvernatorul Floridei.

Deşi Miami nu se află în calea uraganului, metropola se va confruntă cu vânt sălbatic şi valuri gigantice. În oraşele Miami Beach şi Broward, au fost impus restricţii de circulaţie începând de vineri seara.

Adăposturile din Miami sunt arhipline. Compania de electricitate din Florida estimează că remedierea avariilor pe care le va produce uraganul va dura săptămâni.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la locuitorii care au primit ordine de evacuare să plece imediat. „Dacă aţi primit ordin de evacuare, trebuie să plecaţi acum. Nu aşteptaţi. Evacuaţi. Nu la noapte, nu într-o oră. Plecaţi chiar acum”, a spus Rick Scott. 

Dar nu toţi americani au fost convinşi. Mulţi au ales să rămână, din diverse motive. Peggy Monahan are o fermă de animale şi spune că nu vrea să plece, să lase totul în urmă: Avem nevoie de rugăciunile tuturor, afirmă aceasta, potrivit CNN.

Uraganul Irma a ajuns deasupra arhipelagului Camaguey din Cuba la ora 03.00 GMT sâmbătă, cu rafale de peste 260 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC).

Deşi fusese retrogradat în categoria , uraganul a atins din nou nivelul 5, cel mai ridicat, în momentul în care a lovit Cuba, în noaptea de vineri spre sâmbătă

Referindu-se la Uraganul Andrew, care a distrus sudul Floridei în 1992, Brock Long, director al Agenţiei americane de gestionare a situaţiilor de urgenţă (FEMA), a explicat: "Era un uragan de categoria 5 dar foarte, foarte mic, compact, în comparaţie cu ceea ce vedem că se întâmplă în cazul uraganului Irma".

Furtuna a provocat alunecări de teren în Arhipelagul Camaguey. Insulele Bahamas au fost însă scutite de prezenţa puternicului uragan.

O avertizare de uragan a fost emisă pentru provinciile Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus, Villa Clara şi Matanzas. Unele comunităţi au rămas fără energie electrică, comunicarea între oraşe devenind din ce în ce mai dificilă.

Trump avertizează populaţia din Florida: Irma este o furtună cu un potenţial distructiv absolut nemaivăzut/ Agenţia federală pentru Situaţii de Urgenţă: Uraganul va devasta sud-estul Statelor Unite

Uraganul Irma a urcat la categoria 5, cea mai ridicată pe scara Saffir–Simpson, a produs rafale de vânt de până la 295 km/h, devastând mai multe insule din Marea Caraibilor şi cauzând peste 20 de decese.

Între timp, meteorologii au ajustat parcursul potenţial al uraganului, cu impact mai mare spre coasta de vest a Floridei, departe de zona metropolitană Miami - unde locuiesc 6 milioane de oameni -, ceea ce înseamnă "o furtună mai puţin letală şi mai puţin costisitoare", a declarat cercetătorul Brian McNoldy, de la Universitatea din Miami.

Uraganul Irma este aşteptat să lovească Florida duminică dimineaţa. Peste un sfert din populaţia statului a primit ordin de evacuare, iar alte 540.000 de persoane trebuie să părăsească zona de coastă a statului Georgia.

Autorităţile au deschis sute de adăposturi pentru persoanele care nu vor să plece din zonă. Mai multe hoteluri s-au umplut cu cetăţeni americani evacuaţi.

ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului.

MAE avertizează cei 35.000 de români din Florida, asupra impactului uraganului Irma. Numerele de telefon puse la dispoziţie


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#5 | pid:11999 | tid:5946
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Puterea uraganului Irma este atât de mare încat poate aspira, la propriu, oceanul. S-a întâmplat în Bahamas, unde nici plajele nu mai există, notează huffingtonpost.com.
Utilizatorul de Twitter @Piznack, una dintre numeroasele persoane care au postat video-uri cu inedita scenă, a scris : "Familia mea din Bahamas spune că Irma a aspirat toată apa. Nu mai există practic apă. Plajele şi oceanul au dispărut".
În imagini se poate vedea cum apa s-a retras efectiv din zona plajelor din Long Island, Bahamas.
Angela Fritz, editor meteo la The Washington Post, a confirmat fenomenul şi spune că acesta se poate produce în timpul uraganelor foarte puternice, precum Irma.
"În mijlocul furtunii, unde este o presiune extrem de scăzută, apa este efectiv aspirată. Această presiune scazută este în sine un mecanism de aspirare şi poate schimba astfel suprafaţa oceanului. Furtuna atrage apa din împrejurimi spre centrul ei şi astfel nu mai rămâne nimic", explică aceasta.
Wayne Neely, meteorolog la Departamentul de Meteorologie din Bahamas, avertizează însă rezidenţii din Long Island şi Exuma să fie foarte atenţi, pentru că la fel de repede cum a dispărut, tot atât de rapid oceanul se va reîntoarce. Ba mai mult, apa va veni cu o "furie extremă".
Uraganul Irma a ucis până acum 22 de oameni în Caraibe, iar astăzi tocmai a ajuns în Florida.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi