Sari la continut

Iisus Hristos
Sufletul curat, bun fiind, se lumineaza de Dumnezeu. Atunci mintea cugeta cele bune si da nastere cuvintelor iubitoare de Dumnezeu, Dar daca se intineaza sufletul de patimi isi intoarce Dumnezeu fata de catre el, mai bine zis sufletul insusi se desparte pe sine, de Durnnezeu. Atunci vrajmasii draci intra in cuget si pun inaintea sufletului fapte necuviincioase: preacurvii, ucideri,.rapiri,profanari de cele sfinte si cele asemenea, cate sunt lucruri ale dracilor (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI OCROTITORUL ROMÂNIEI!


4 postari la acest topic

#1 | pid:10637 | tid:5872
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4255 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit mâine, 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. La noi în țară, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Ocrotitorul României, deoarece el a adus Creştinismul pe meleagurile noastre, de aceea mai este numit şi „Apostolul Românilor”.
Acest fapt este autentificat şi de Sinaxarul Bisericii din Constantinopol, din secolul al X-lea, care ne spune că sfântul a propovăduit Evanghelia în `toată regiunea Bitiniei şi Pontului, provinciile romane Thracia şi Scitia, apoi a mers la Sevastopolis cea mare (în Crimeea)”. Prin provincia romană Scitia se înţelege teritoriul Dobrogei de astăzi, care făcea parte, în secolul I, din Imperiul Roman. Dintre toate mărturiile legate de prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile noastre, cea mai valoroasă este socotită a lui Eusebiu de Cezareea, un autor de mare prestigiu în cunoaşterea creştinismului primelor secole. Mai mult, afirmaţia sa este bazată pe o tradiţie veche, întărită şi de mărturia lui Ipolit al Romei, contemporan cu Origen, care spune că Sfântul Andrei `a vestit (Cuvântul Evangheliei) sciţilor şi tracilor. El a fost răstignit la Patras în Achaia, fiind legat în picioare de un măslin, şi este înmormântat acolo”. Aceste date ale istoriei mărturisesc adevărul că cel care a adus Creştinismul în părţile noastre este Sfântul Apostol Andrei. De aceea, în anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al Președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată „zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează”. Astfel, pentru toţi românii, ziua Sfântului Apostol Andrei este prilej de bucurie şi sărbătoare.
Aghiografia greacă ne relatează că Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileii, localitate pe malul Mării Galileii. A fost fiul lui Iona şi frate al lui Simon Petru, ocupându-se cu pescuitul împreună cu aceş­tia, cu Iacov şi cu Ioan. Căutând cele duhovniceşti, a urmat o viaţă feciorească, ajungând ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, de la care a primit mărturie ­despre Iisus că Acesta este Mielul lui Dumnezeu. Andrei a fost cel dintâi care a primit chemarea lui Hristos, luându-l împreună cu el pe fratele său Petru. După tăierea capului ­Înaintemergătorului, s-au întors la cele ale pescuitului, de la care i-a chemat Hristos pentru a deveni ucenicii Lui, iar ei L-au urmat, lăsând deoparte ­familia şi toate ale lumii.
Andrei avea un loc aparte între ucenici, lucru ce se observă din episodul când unii elini au cerut să-L vadă pe Hristos și s-au adresat lui Filip. Acesta, la rândul lui, a apelat la Andrei, care i-a şi dus la Hristos. După Cincizecime, Andrei cel Întâi chemat a predicat Evanghelia în Bitinia, în regiunea Mării Negre, în Propontida şi în Bizanţ, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi), dar şi în Sciţia Mare (ţărmul de nord al Mării Negre), Tracia, Macedonia, Thessalia, Peloponez, ajungând până în Patra (Peloponez), în sudul Greciei. În Patra a predicat Evanghelia, săvârşind o mulţime de minuni: vindecarea Maximillei, soţia prefectului roman Egeátis, precum şi a slujitorului credincios al fratelui lui Egeátis, Stratocle, și s-a făcut pricină cre­dinţei acelora întru Hristos. Egeátis, însă, l-a întemniţat pe Apostol, condamnându-l la moarte pe cruce.
În închisoare, Sfântul Andrei l-a hirotonit pe cel dintâi Episcop al Patrei, Stratocle. Locuitorii Patrei s-au răsculat şi au cerut eliberarea Sfântului Andrei, dar acesta le-a explicat că pentru el moartea este o bucurie, deoarece astfel se va afla mai aproape de Dumnezeu. Chiar şi Egeátis, temându-se, a suspendat condamnarea, dar Apostolul a refuzat. După aghiografii din spaţiul elin, în anul 62, în vârstă de 80 de ani, în locul în care se găseşte astăzi sfânta biserică ce-i poartă numele, Apostolul Andrei a fost răstignit, după cum mărturiseşte tradiţia, cu capul în jos. Ultimele sale sfaturi către creştini au fost de a rămâne tari în credinţă; i-a iertat pe cei ce-l răstigneau, i-a binecuvântat pe toţi şi şi-a dat sfântul său suflet în mâinile lui Dumnezeu. Anul muceniciei Sfântului Andrei oscilează, în datarea istoricilor, între domnia lui Nero (54-68) şi cea a lui Domiţian (81-96). Cel mai des se vorbeşte de perioada persecuţiei împotriva creştinilor a împăratului Nero, 64-68. Locuitorii Patrei l-au înmormântat în locul martiriului, acolo unde mai târziu s-a ridicat o biserică deasupra mormântului sfântului. Apostolul Andrei este singurul dintre cei 12 ucenici care nu doar că a predicat, dar a şi suferit martiriu în Grecia.
O parte din moaştele celui dintâi chemat au fost duse la Constantinopol, în anul 357, de către Sfântul Artemie, generalul Marelui Constantin. Cinci secole mai târziu, cronicarii consemnează faptul că împăratul Vasile I Macedonul (867-886) s-a închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei în Patra. Cardinalul Petru de Capua va duce moaştele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În 1462, din pricina pericolului turcesc, Sfântul Cap a fost dus de Despotul Moreei, Toma Paleologul, la Roma, fiind dat Papei Pius al II-lea. În noiembrie 1847, prinţul rus Andrei Muraviev a dăruit oraşului Patra un deget al Sfântului Andrei, pe care-l primise la rândul lui de la Calinic, fostul Episcop de Moschonisíon, care pe atunci era monah în Sfântul Munte. În septembrie 1964, Sfântul Cap al Apostolului Andrei s-a reîntors în Patra, iar în ianuarie 1980 s-au adăugat şi rămăşiţele crucii pe care a fost răstignit.
Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat și Ocrotitorul României, a fost adus pentru prima dată în țara noastră la Iași, în 1996, în data de 13 octombrie, şi în anul 2011, la 24 octombrie, prin grija Preafericitului Părinte Daniel, prima dată în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar a doua oară ca Patriarh al României.
În zilele noastre este cinstit îndeosebi de noi, românii, de Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, de către Bisericile Ortodoxe din Grecia, Rusia şi Ucraina, iar în tradiția occidentală este considerat patron și ocrotitor al Scoției, țara unde au ajuns părţi din sfintele sale moaște în secolul al VIII-lea. Sfântul Apostol Andrei cheamă mereu întreaga umanitate să descopere bucuria curată și sfântă, exprimată de el prin cuvintele: „Am găsit pe Mesia!” Astăzi, această veste bună pe care ne-a adus-o Sfântul Apostol Andrei ne îndeamnă pe toţi să zidim în inimile noastre piatra cea din capul unghiului care este cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a dobândi mântuirea sufletelor noastre.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#2 | pid:10638 | tid:5872
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4255 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Sărbătoarea Sf.Apostol Andrei
În perioada 27-30 noiembrie 2016 vor avea loc la Galați manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului și al Catedralei Arhiepiscopale.
Programul evenimentelor:
Duminică, 27 noiembrie 2016, va avea loc procesiune Călători pe cărările sfinţilor, cu racla moaştelor Sfintei Muceniţe Filofteia, adusă de la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În continuare, va fi oficiată o slujbă specială pentru primirea moaştelor Sfintei Muceniţe Filofteia, în Catedrala Arhiepiscopală.
De la ora 17 va fi oficiată Slujba Privegherii, iar de la ora 18 va fi citit Acatistul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, urmat de o serie de cateheze cu tema Rugăciunea în comuniune. Înţelesurile spirituale ale pelerinajului cu moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfintei Mucenițe Filofteia.
Luni, 28 noiembrie 2016, va avea loc simpozionul naţional interseminarial Ce aşteaptă tinerii/seminariştii de la Biserică. Ce aşteaptă Biserica de la tineri/seminarişti. La eveniment vor participa delegaţiile mai multor seminarii teologice din ţară şi de la mai multe licee din Eparhia Dunării de Jos.
În aceeași zi, de la ora 18:00, vor fi vernisate două expoziții: Expoziţia În prag de sărbătoare în Sala de Expoziţii Temporare Sergiu Dumitrescu a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos și Expoziţia de icoane Icoana din sufletul tânărului, realizate de elevii secţiei Patrimoniu de la Seminarul Teologic Galaţi şi de la alte seminarii teologice din Patriarhia Română în Foaierul Teatrului Muzical Nae Leonard din Galaţi.
Manifestările vor continua marți, 29 noiembrie 2016, cu oficierea Sfântei Liturghii și participarea la un program catehetic organizat pentru elevii şi cadrele didactice ale Seminarului Teologic Sfântul Andrei Galaţi la Capela Sfântul Apostol Andrei a Seminarului Teologic.
De la ora 11 va avea loc programul cultural-educativ intitulat Sfântul Apostol Andrei auzit prin glasuri cristaline de copii închinat Sfântului Apostol Andrei. Manifestarea va fi organizată de clasele primare ale Seminarului Teologic din Galaţi la Capela Sfântul Apostol Andrei a Seminarului Teologic. În continuare va fi organizat un program liturgic şi catehetic pentru lucrătorii platformei siderurgice ArcelorMittal, cu prilejul aducerii spre închinare a moaştelor Sfântului Andrei.
În ajunul praznicului, de la ora 18:00, va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală şi toate bisericile din municipiul Galaţi slujbă de priveghere închinată Sfântului Apostol Andrei . De la aceeași ora va avea loc un concert de muzică bisericească şi laică, cu participarea corului Seminarului Teologic Sfântului Andrei din Galaţi şi a altor formaţiuni corale.
De la ora 19 va avea loc Pelerinajul luminii închinat Sfântului Apostol Andrei, pe traseul Catedrala Arhiepiscopală Biserica – Sfântul Andrei a Seminarului Teologic din Galaţi.
Miercuri, 30 noiembrie 2016, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală şi toate bisericile din municipiul Galaţi.
În data de 1 decembrie, de ziua națională a României, va fi oficiată o slujbă de Te-Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galați.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#3 | pid:10639 | tid:5872
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4255 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galați au deputat duminică, 27 noiembrie 2016, când au fost aduse, de la Curtea de Argeș, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, de o delegaţie a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, notează site-ul oficial la Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoțit de peste 200 de preoţi, personalităţi administrative locale, culturale, civile şi militare, elevi seminarişti, studenți şi numeroşi pelerini, au întâmpinat-o pe Sfânta Filofteia în locul devenit tradițional pentru gălățeni, Universitatea Dunărea de Jos.
De aici, călători pe calea sfinților, ierarhii, preoții și credincioșii pelerini au plecat în procesiune pe Calea Domnească spre Catedrala Arhiepiscopală.
În apropierea acesteia, pe strada Basarabiei, moaștele Sfintei Filofteia au fost întâmpinate de preoți și pelerini care au venit dinspre Așezământul Social-Filantropic Sfântul Vasile cel Mare cu moaștele Sfântului Vasile, dinspre Seminarul Teologic, cu moaștele Sfântului Apostol Andrei și de pe Calea Basarabiei, cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.
După o scurtă rugăciune de mulțumire, cele patru grupuri de pelerini au continuat procesiunea până la Catedrala Arhiepiscopală. Aici, cei doi ierarhi au oficiat o slujbă de Te Deum.
În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Dunării de Jos a evidențiat importanța procesiunii.
Darul întâlnirii sfinților au făcut posibilă întâlnirea pe calea Domnească a Galaților azi, în zi de Duminică – Ziua Domnului – a Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și a Sfântului Apostol Andrei, întâmpinați pe Calea Basarabiei de Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Vasile cel Mare pentru a săvârși o împreună-rugăciune, de la copil la vârstnic, în casă, în familie, în școală și în biserică, pentru a ne regăsi în comuniunea care a făcut astăzi, din Calea Domnească, o imensă catedrală! Tinerii și bătrânii, cinstitul cin monahal, iubiții preoți și mulțimea pelerinilor, acești apostoli, ”filotei” și ”filotee”, au mers cu iubirea lui Hristos unul către altul și au luat de la sfinți curajul și bucuria credinței, a unității de credință și a unității neamului nostru românesc, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
În continuare, sfintele moaște au fost așezate spre închinare pe un baldachin special amenajat pe esplanada Catedralei arhiepiscopale
Sutele de credincioși din Galați, Brăila, dar și din alte județe ale țării au rămas până târziu în noapte ca să se închine la moaștele Sfintei Filofteia și ale Sfântului Apostol Andrei.
Procesiunea Călători pe calea sfinţilor a deschis şirul numeroaselor manifestări pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice, care vor avea loc la Galați până la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#4 | pid:10641 | tid:5872
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4255 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit miercuri, 30 noiembrie 2016, în Biserica Ortodoxă. În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român. De aceea, numeroase mănăstiri și biserici de mir l-au luat ca ocrotitor și îl prăznuiesc în fiecare an, organizând ample evenimente religioase și culturale, sfântul fiind ocrotitorul românilor de pretutindeni.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Datorită evlaviei pe care o au credincioșii ortodocși români față de Sfântul Apostol Andrei, a fost ales drept ocrotitor al Catedralei Mântuirii Neamului, fiind cel de-al doilea hram. Primul hram al lăcașului de cult este Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor). În 29 noiembrie 2007 a avut loc slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naționale pe terenul din Calea 13 Septembrie, Bucureşti. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Moaștele sale au fost aduse pentru prima dată în țara noastră la Iași, în anul 1996. De numele Sfântului Apostol Andrei este legată și originea Bisericii dreptmăritoare din România. Din mărturiile istoricilor și din Sfânta Tradiție reiese că Sfântul Andrei este și primul propovăduitor al Evangheliei la strămoșii noștri daco-romani. Deci, creștinismul românesc are origine apostolică.

Sfântului i-au fost încredințate spre evanghelizare ținuturile din preajma Mării Negre. Este cert că în drumul său Apostolul dintâi chemat a predicat Evanghelia atât în sudul Basarabiei, cât și în Sciția Mică (Dobrogea de azi).

Numai astfel se explică faptul că primul centru episcopal cunoscut pe teritoriul țării noastre a fost la Tomis. De asemenea, tradițiile și obiceiurile populare românești consideră pe Sfântul Andrei ca un părinte spiritual al neamului nostru, ziua de 30 noiembrie fiind însoțită la români de bogate și semnificative elemente folclorice.

Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#5 | pid:10642 | tid:5872
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4255 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Sute de credincioşi bucureşteni au venit în seara zilei de 29 noiembrie 2016, la Catedrala Patriarhală, pentru a aduce cinstire Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Ei s-au rugat la Slujba de Priveghere oficiată în Catedrală, apoi au participat la procesiunea cu racla în care se află moaștele sfântului, desfăşurată în jurul lăcaşului de cult.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început încă din această seară. Slujba Privegherii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, împreună cu soborul slujitor al lăcaşului de cult.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

În cadrul Slujbei Privegherii a avut loc procesiunea cu racla în care se află moaștele Sfântului Apostol Andrei. După ce a fost înconjurat lăcaşul de cult, credincioşii participanţi la pelerinaj au adus cinstire sfintelor sale moaște care au fost așezate în Catedrala Patriarhală.

Mâine, în ziua Sărbătorii propriu-zise, Slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi