Sari la continut

Iisus Hristos
Omul dupa partea rationala e in legatura cu puterea aceea negraita si dumnezeieasca; iar dupa trup se inrudeste cu dobitoacele. Dar putini sunt oamenii desavarsiti si rationali care se sarguiesc dupa inrudirea cu Dumnezeu si cu Mantuitorul, iar aceasta o arata prin fapte si viata virtuoasa. Cei mai multi dintre oameni, marunti la cuget, parasind acea dumnezeiasca si nemuritoare infiere, se coboara la rudenia moarta, nefericita si de scurta vreme a trupului. Ei cugeta, asemenea dobitoacelor, cele ale trupului, si aprinzan-du-se de placeri, se despartesc de Dumnezeu. Ei trag sufletul din ceruri in prapastie, departe de voirile sale. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Cuviosul Parinte Gheron Iosif vatopedinul

post

  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:7917 | tid:4328
Luca.O

    Avansat

  • cruce Membru Deplin
  • 1578 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Confesiune:ortodox
Scrisoare despre post, înfrânare şi regim

Preasmerită M.,
Harul Domnului nostru Iisus Hristos să fie cu duhul tău.

Am primit scrisoarea dumneavoastră şi am citit-o cu atenţie. Lăudabile nu sunt neapărat subiectele în discuţie, cât mai ales voia dumneavoastră cea bună şi hotărârea de a duce o viaţă mai strictă în Hristos şi pentru aceasta vă urez nesfârșit să vă folosiți.

Cu toate acestea, chestiunea hranei, ca cea mai constrângătoare necesitate şi element ce ne preocupă pe toţi, ca să nu spun că ne înrobeşte, şi [aceasta], datorită opulenţei care caracterizează generaţia noastră. Acum, să tăiem atât de brusc principalele feluri de mâncare nu este nici de folos, nici demn de laudă, sub pretextul că ne-au înrobit mai mult decât se cuvine. Nici Părinţii Bisericii nu laudă şi nici nu încurajează astfel de hotărâri extreme. Din punctul meu de vedere, calea de mijloc este cea mai corectă. Care [este aceasta]? Să fiu atent să mănânc cu moderaţie, astfel încât să am o stare de sănătate stabilă şi să nu se facă mare vâlvă din pricină că M. nu mănâncă carne, care în sine este o zadarnică luptă a trufiei şi mândriei. La fel şi în cea priveşte dulciurile, deoarece şi acestea, consumate cu măsură, sunt necesare pentru normalitatea şi echilibrul vieţii.

De altminteri, înfrânarea, ca principiu de viaţă indispensabil, numai astfel poate fi pus în practică, urmând [principiilor] înţelepciunii şi normalităţii vieţii.

Iar atunci somnul tulburat se liniștește și gândurile rele și atacurile se pierd, și ia naștere o creștere a zelului și a poftirii celei bune.

Astfel, deci, să faci, fără alte exagerări, iar dacă, cumva, nu reușești, nu deznădăjdui, ci să începi iarăși și iarăși și, cu harul lui Hristos, vei birui.

Sunteți un om în societate și chiar și în perioadele mai dificile și nesănătoase, nu puteți trăi după rânduieli monahale pe care nici monahii din ziua de azi nu le pot păzi.

Cu multe urări de bine și dragoste în Hristos,

Smeritul G. Iosif m.

Acest post a fost editat de Luca.O: 24 June 2014 - 10:00 AM


1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi