Sari la continut

Iisus Hristos
Omului credincios si celui ce vrea sa inteleaga , pe Dumnezeu nimica nu-i este cu anevoie. Iar daca vrei sa-L si vezi, priveste podoaba si pronia tuturor celor ce au fost facute si a celor ce se fac cu cuvantul Lui, Si toate sunt pentru om. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Sfantul Serafim de Sarov

post

  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:7603 | tid:4223
Luca.O

    Avansat

  • cruce Membru Deplin
  • 1578 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Confesiune:ortodox
Despre post

Postul stă nu numai în a mânca rar, ci în a mânca puţin; şi nu numai în a mânca o dată, ci în a nu mânca mult. Nechibzuit este postitorul care aşteaptă până la ceasul mesei ca atunci să se dedea mancatului cu nesaţ atât cu trupul, cât şi cu mintea”.

„Cel ce vrea să aibă dreaptă socotinţă la mâncat trebuie să ia seama ca să nu aleagă între bucatele gustoase şi cele negustoase. Acest lucru este dobîtocesc, şi la om, care~i fiinţă înţelegătoare, nu este vrednic de laudă. Iar de mâncarea gustoasă ne lepădăm ca să ne smerím mădularele cele războinice ale trupului şi să dăm slobozeníe lucrărilor duhului”.

„Adevăratul post stà nu numal în istovírea trupului, ci şi în a da celui flămând bucata pe care ai vrea tu însuţí să o mănânci: fericiţi cei flămânzi, că aceia se vor satura (Mt. 5, 6)”.

Vorbínd îndeobşte despre cele ce au să fie şi despre slăbícíunea de care vor da dovadă toţi spre sfârşitul neamului omenesc, batíuşka poruncea să nu ne ístovím, după obiceiul din vechime, cu nevoínţe ale postírii care acum nu mai sunt pe măsura puterilor omeneşti. El poruncea să ne temem, să fugim de trândăvire (achedíe) Ca de foc şi să ne păzim de ea ca de cel mai mare vrăjmaş.

„Nu e păcat mai greu, măicuţă, nu e nimic mai groaznic şi mai pierzător pentru duh ca trândăvírea”, spunea batiuşka Serafim, drept care le şi poruncea maicílor nu numai să fie totdeauna sătule, cí chiar să ia pâine cu ele la lucru. „Iti pui coltucul în buzunar, spunea el. Când oboseşti, când eşti ístovitã, nu te trândăvi: mănâncă puţină pâine, şi iar la lucru!” El le poruncea chiar şi sub pernã să aibă puţină pâine. „Vin peste tine trândăvirea şi gândurile, măicuţă, spunea batiuşka Serafim, scoateţi pâinica şi mâncaţi,şi trândăvirea are să treacă, pâinica o s-o goneascã şi o să Vă dea somn bun după ostenealå, măicuţăĭ”.

,,Noi, cei trăitori pe pământ, mult am rătăcit de la calea mântuitoare. Îl mâniem pe Domnul şi prin neţinerea sfintelor posturi – acum creştinii dezleagă la carne şi în sfintele păresimi, şi în orice post, miercurile şi vinerile nu le ţin. În vreme ce Biserica are pravilă: cei Ce nu ţin sfintele posturi şi toate miercurile şi Vinerile din an, mult păcãtuiesc”.

„Dumnezeu trimite pedepsele tocmai pentru faptul că Oamenii de acum, dispreţuind rânduielile Sfintei Biserici şi ale Sfinţilor Părinţi şi urmând păgânilor, tot calcă nu numai miercurile şi Vinerile, ci pânã şi posturile şi praznicele”.

La întrebarea dacă se poate mânca de dulce în posturi atunci când cuiva îi face rău mâncarea de post şi doctorii îi prescriu să mănânce de dulce, batiuşka a răspuns: „Pâinea şi apa nu fac rău nimănui. Cum trăiau oamenii inainte câte o sută de ani? Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu. Ceea ce Biserica a rânduit la cele şapte Soboare a toată lumea (Sinoade ecumenice), aceea să împlineşti. Vai celui ce va adăuga un singur cuvânt la rânduielile acelea ori va scoate un singur cuvânt din ele. Ce au de zis doctorii despre drepţii care víndecau de bube cu puroi prin singură atingerea lor şi despre toíagul lui Moisi, prin care Dumnezeu a scos apă din piatră? Ce folos este omului dacă va dobândi lumea toatã, iar sufletul şi-l va pierde? Domnul ne cheamă: veniţi la Mine, toţi cei osteniţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi odihni pre voi: pentru că jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară. Dar noi nu vrem”.

„Nu este Împărăţia lui Dumnezeu mâncare şi băutură, ci dreptate, pace şi bucurie în Duhul Sfânt. Nu trebuie să dorim nici un lucru deşert – în rest, toate lucrurile lui Dumnezeu sunt bune: şi fecioria este slăvită, şi de posturi avem nevoie pentru a-i birui pe vrăjmaşii trupeşti şi pe cei sufleteşti. Şi căsnicia este binecuvântată de Dumnezeu: şi i-a binecuvântat pre ei Dumnezeu, zicând: creşteţi şi vă înmulţíţí. Numai vrăjmaşul le tulbură pe toate”.


Acest post a fost editat de Luca.O: 04 December 2013 - 08:36 PM


1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi