Sari la continut

Iisus Hristos
Omul cel rau si nedrept poate sa ucida, dar Dumnezeu nici celor nevrednici nu inceteaza a le darui viata. Caci fiind bun si imbelsugat prin fire a voit sa fie lumea si s-a facut. Si toate se fac pentru om si pentru mantuirea lui. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Sărbătoarea Sfintei Parascheva - 2013


15 postari la acest topic

#11 | pid:7509 | tid:4190
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4310 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Alimente pentru pelerinii Sfintei Parascheva
Imagine Postata

Parohiile din protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2, Iaşi 3, dar şi alte protoierii ale Eparhiei Iaşilor se implică în această perioadă în buna derulare a hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii vor primi pachete cu alimente, prin intermediul Biroului de Asistenţă Socială (BAS) - Diaconia al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Protopopiatul Iaşi 1, prin intermediul preoţilor şi credincioşilor din parohii, caută în aceste zile să vină în întâmpinarea pelerinilor care ajung la Iaşi cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva. Până în prezent, următoarele parohii vor oferi pachete cu alimente celor care aşteaptă la rândul Sfintei Parascheva: „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Iaşi, „Adormirea Maicii Domnului“ - Vulpe din Iaşi, „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi, Banu din Iaşi, „Sfântul Nectarie“ din Iaşi, „Sfântul Nicolae“ - Copou din Iaşi, „Sfântul Pantelimon“ din Iaşi, „Învierea Domnului“ - Dacia din Iaşi, Toma Cozma, „Sfântul Mina“ - Păcurari din Iaşi, „Sfântul Toma“ - Alexandru cel Bun din Iaşi, Vlădeni, Andrieşeni, Bivolari, Cotu Morii, Ţigănaşi, Valea Lupului şi Căpriţa. Alimentele şi ceaiul pentru pelerini vor fi dăruite prin intermediul BAS - Diaconia. „Este o bucurie pentrui pelerini să fie la Iaşi la această sărbătoare. Oamenii au simţit în decursul anilor trecuţi ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva, aceştia venind să-i mulţumească Sfintei pentru harul pe care l-a revărsat asupra lor şi asupra familiilor lor. De aceea, în fiecare an, preoţii, împreună cu credincioşii din protopopiatul nostru, sunt şi ei, la rândul lor, în mijlocul pelerinilor care vin de departe, mai ales atunci când vremea nu este prielnică, dându-le o mână de ajutor. În aceste acţiuni s-au implicat şi parohiile de la oraş, dar şi cele de la ţară. Pe lângă aceste pachete se mai oferă şi ceaiuri calde, având în vedere că vremea se răceşte spre seară. Un ceai este uneori mai binevenit decât un pacheţel cu mâncare. Toate aceste pachete vor fi verificate la Cantina parohiei „Sfântul Haralambie“ din Iaşi, unde se vor lua probe, pentru a afla dacă acestea corespund din punct de vedere medical“, a explicat pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1.

Cazare pentru pelerini în parohiile Protopopiatului Iaşi 2

Parohiile Protopopiatului Iaşi 2 vor găzdui pelerinii ce vin anul acesta la hramul de pe 14 octombrie. De asemenea, credincioşii vor oferi pachete cu alimente şi ceai cald miilor de persoane care vor aştepta la rând. „Noi, ieşenii, suntem gazde şi trebuie să onorăm acest statut prin faptul că primim foarte mulţi invitaţi, foarte mulţi pelerini. În ceea ce priveşte această acţiune de a-i sprijini şi de a-i ajuta pe cei care stau la rând, uneori în condiţii nefavorabile, mulţi dintre credincioşii noştri au dorit să meargă la rând şi să ofere pelerinilor din bunurile lor, din darurile lor pe care le-au primit de la Dumnezeu, mă refer la hrana necesară trupului pentru a putea rezista cei veniţi de departe, pentru a ajunge să-şi îndeplinească scopul de a se închina la sfintele moaşte. Vreau să menţionez aici că mulţi credincioşi vor primi pelerini chiar în casele lor. De ani de zile s-au creat acele legături sufleteşti între bunii credincioşi din Iaşi şi pelerinii veniţi din alte localităţi. Ei poposesc pentru o vreme în casele credincioşilor din parohiile noastre din Iaşi, pentru a se odihni. Toţi preoţii din parohiile din municipiul Iaşi, care aparţin de Protopopiatul Iaşi 2, sunt implicaţi în această acţiune. Spun aceasta pentru că toate cazările se fac organizat prin preoţii parohi. Avem parohii care au posibilitatea de a caza un număr de pelerini, chiar în incinta bisericilor. Nu lipsit de importanţă este şi faptul că parohia «Sfântul Andrei», în fiecare an, are biserica deschisă zi şi noapte în această perioadă a sărbătorilor Cuvioasei Parascheva, unde sute de pelerini se duc şi se odihnesc. Acelaşi lucru se petrece şi la parohia «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena», la parohia «Sfântul Arhidiacon Ştefan», la parohia «Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt» şi la parohia «Sfânta Mahramă şi Sfinţii Brâncoveni» din cartierul Cantemir“, a declarat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.

Icoane pentru bolnavii de cancer

Preoţii şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Iaşi 3 vor fi prezenţi printre pelerinii din cetatea Iaşului. Ei vor împărţi pachete cu alimente, ceai cald, cafea s.a. „În aceste zile parohiile protopopiatului nostru vor oferi pelerinilor 6.000 de pachete cu alimente. Aici doresc să amintesc parohiile Holmi, Pocreaca, Slobozia, Poieni, Osoi, Sineşti, Domniţa, Bârnova, Podu Iloaiei, Mogoşeşti, Leţcani 1, Cogeasca, Miroslava, Jigoreni, Bordea, Sineşti. În această activitate este implicat şi Protopopiatul Iaşi 3, ca entitate diferită de parohie“, a amintit pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, care a adăugat că 50 de bolnavi internaţi la Institutul Regional de Oncologie Iaşi vor primi câte o icoană.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#12 | pid:7512 | tid:4190
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4310 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva
Imagine Postata


Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte în fiecare an la 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cu acest prilej, mai multe lăcaşuri din Patriarhia Română îşi sărbătoresc hramul.

Printre acestea se află şi biserica Sfânta Parascheva - Voluntari care se va bucura mâine de prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sfinte moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva străjuiesc Cetatea Iaşilor de 370 ani. Sute de credincioşi din toată ţara vin în fiecare an la 14 octombrie, la Iaşi, pentru a o cinsti pe Ocrotitoarea Moldovei.

Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653). În anul 1641 sfintele moaşte au fost aduse de la Constantinopol cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțite de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei). Ajungând la Galați, apoi la Iași, au fost întâmpinate de domnitorul Vasile Vodă Lupu, de mitropolitul Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși. În ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așezate în minunata biserică a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului. Cinstitele moaște au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lăcaș, din acest motiv fiind mutate în paraclisul mănăstirii. În anul 1887, sfintele moaşte au fost mutate în Catedrala Mitropolitana din Iaşi, unde se află şi acum.

În ședința din 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea unor sfinți din neamul nostru, precum și generalizarea cultului unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țara noastră. Hotărârea respectivă a fost transpusă în fapte în cadrul unor mari festivități bisericești din cursul lunii octombrie 1955. În cazul Cuvioasei Parascheva, generalizarea cultului ei s-a făcut în Catedrala mitropolitană din Iași, la 14 octombrie 1955, în prezența a numeroși ierarhi români.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învăţătură în limba română despre viaţa sfintei o găsim în 'Cartea românească de învăţătură' a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei, Iaşi, 1643.

S-a născut în Epivata (azi Boiados), pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci capitala Imperiului bizantin. Părinţii ei, oameni de neam bun şi credincioşi, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frică de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii şi milosteniei. Un frate al ei, după ce a învăţat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie; a fost ales episcop în localitatea Madite pentru dragostea faţă de cele sfinte şi pentru cultura sa deosebită.

A renunţat la averea părinţilor

Sfânta Parascheva şi-a petrecut anii copilăriei în casa părinţilor, sub ocrotirea acestora. Se spune că pe când avea zece ani, 'fiind într-o biserică a Precistei' a auzit citindu-se, la Sfânta Liturghie, cuvântul Evangheliei: 'Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie' (Marcu 8, 34). Chemarea Mântuitorului a sădit în inima ei dorul de desăvârşire, încât şi-a împărţit toate hainele săracilor. Acelaşi lucru l-a făcut şi în alte împrejurări, fără să ţină seama de mustrările părinţilor.

Moştenind o mare avere de la părinţi, împreună cu fratele ei, tânăra Parascheva a dăruit săracilor partea de moştenire ce i se cuvenea şi, 'părăsind frumuseţea acestei lumi', s-a retras 'în adâncul pustiei'. S-a oprit mai întâi la Constantinopol, unde a ascultat cuvinte de învăţătură de la călugări şi călugăriţe cu aleasă viaţă duhovnicească. Urmând sfaturile acestora, a părăsit capitala, îndreptându-se spre ţinutul Pontului. Vreme de cinci ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat spre Ţara Sfântă, în dorinţa de a-şi petrece restul vieţii în locurile binecuvântate de viaţa pământească a Mântuitorului Iisus Hristos şi a Sfinţilor Apostoli. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit cu postul şi s-a înălţat duhovniceşte în rugăciune, întocmai ca Sfântul Ioan Botezătorul, ca Sfânta Maria Egipteanca şi ca atâţia alţi ostenitori ai pustiei roditoare de desăvârşire.

Îngropată ca o străină

Într-o noapte, însă, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti: 'Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, că acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit'. După ce a avut această vedenie, sfânta 'fără de voie lăsă pustia şi se întoarse în lume şi la Ţarigrad (Constantinopol) veni'. A venit în biserica Precistei ce este în Vlaherne şi către icoana Maicii Domnului s-a rugat, cerând îndurare.

Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivata, localitatea în care văzuse lumina zilei, fără să spună cuiva cine este şi de unde vine. 'Acolo, continuă Sfântul Mitropolit Varlaam, trudă cătră trudă şi durere cătră durere adăugă, cu post şi nedormire pe sine se înfrumuseţa..., cu lacrimi pământul uda şi se ruga: Doamne Iisuse Hristoase, caută din lăcaşul Tău cel sfânt; am lăsat toate şi după Tine am călătorit în toată viaţa mea. Şi acum, îndură-Te Doamne, spune îngerului blând să ia cu pace sufletul meu.' Împăcată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat astfel sufletul întru odihna Mirelui ceresc.

A fost îngropată ca o străină, fără ca nimeni să ştie cine era. Dar Dumnezeu, voind să o proslăvească, a descoperit în chip minunat cine era acea străină. Se spune că un marinar a murit pe o corabie şi trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au adus la ţărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe nişte creştini să-l îngroape după rânduiala creştinească. Săpând deci o groapă, 'aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred şi plin de mireasmă'. Cu toate acestea, au pus alături de ea şi trupul corăbierului, cel rău mirositor.

Dumnezeu a proslăvit-o pe pământ

Dar, în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, şezând pe un scaun luminat şi înconjurată de mulţime de îngeri. Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat şi i-a zis: 'Gheorghe, pentru ce n-aţi socotit trupul Sfintei Parascheva? Nu ştiţi că Dumnezeu a iubit frumuseţea ei şi a vrut să o proslăvească pe pământ?'. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis şi care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva i-a poruncit să ia degrabă trupul ei şi să-l aşeze undeva, într-un loc de cinste. Aceeaşi vedenie a avut-o şi o femeie credincioasă, cu numele Eftimia, într-acelaşi chip şi în aceeaşi noapte, şi a doua zi amândoi au spus tuturor minunata întâmplare.

Credincioşii de acolo, auzind de visul celor doi, au înţeles că este un semn dumnezeiesc, drept care au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au adus cu mare bucurie, 'cu lumini şi cu tămâie', aşezându-l în Biserica Sfinţii Apostoli din Epivata. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaşte. Se spune că drept-credincioşii creştini din Epivata au zidit o biserică chiar pe locul în care au trăit părinţii ei şi unde ea însăşi văzuse lumina zilei.

Vestea despre minunile care se săvârşeau în apropierea cinstitelor moaşte s-a răspândit curând în Tracia şi în Peninsula Balcanică. Este foarte probabil că Patriarhia ecumenică ar fi procedat de timpuriu la canonizarea ei, adică la trecerea ei în rândul sfinţilor.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#13 | pid:7516 | tid:4190
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4310 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Imagine Postata
Sfânta Moldovei binecuvântează azi România
De câteva zile bune, Iaşii nu mai aparţin doar trăitorilor săi, ci şi zecilor de mii de pelerini ajunşi aici cu dorul fierbinte de a se întâlni cu Sfânta. În ziua praznicului său, Cuvioasa Parascheva, ca dintr-un liman binecuvântat, alină şi întăreşte, ocrotind cu nesfârşită dragoste întreg neamul românesc.

De aproape patru veacuri, de la Iaşi, unde domnitorul Vasile Lupu i-a aşezat sfintele moaşte spre cinstire, veghează neîntrerupt, ajutând, luminând, transformând în minuni rugile celor care-i cer ajutorul. De-atâta amar de vreme, Cuvioasa pare să nu fi obosit. Neobosiţi sunt şi paşii celor care ajung la ea an de an, zi de zi, aducând cu sine şuvoiul grelelor suferinţe omeneşti. „Eu aşa am prins de la mama. Şi ea venea la Iaşi, pe 14 octombrie. Să fim sănătoşi şi mai buni, asta aş vrea s-o rog pe Sfântă“, explică Viorel Barbulată (53 de ani), venit din Vaslui.

Dovada cea mai vie, cea mai palpabilă, a cinstirii de care se bucură ocrotitoarea Moldovei e imaginea pe care Iaşiul o capătă în fiecare an, în zilele ce preced praznicul său - 14 octombrie. Îmbălsămat de mirosul de busuioc, de tămâie şi de dumitriţe, însufleţit de pelerini veniţi cu zecile de mii de pretutindeni, oraşul seamănă cu un vulcan reactivat. Din epicentrul său - curtea Catedralei mitropolitane -, nădejdea vie, credinţa neştirbită şi smerenia se revarsă ca o binefăcătoare lavă fierbinte, mişcată din loc de puterea rugăciunilor. „Spre ruşinea mea, am venit pentru prima dată la această zi. Prin natura meseriei, am spus tot timpul că este grozavă relaţia cu o carte, dar, când stai de vorbă cu cineva, când simţi ce transmite el, emoţia pe care a trăit-o, e cu totul altceva. Asta mi s-a întâmplat şi mie după ce câteva cunoştinţe mi-au povestit ce înseamnă pelerinajul la Cuvioasa Parascheva. Aşa că am venit azi, aici. Şi mi-am dat seama că am stat toată viaţa cu o carte în mână, dar n-am ştiut cu ce carte să stau… Cam târziu am descoperit, dar sper ca Cel de Sus să mă ajute să recuperez. Am fost la Sfânta, m-am închinat şi a fost cu adevărat o emoţie deosebită. Anul trecut, stând acasă şi ascultând Radio Trinitas, unde se relata despre pelerinii care stăteau la rând, îmi spuneam că Dumnezeu de asta ne mai ţine, pentru că oamenii aceştia vin şi se roagă şi pentru noi“, mi-a povestit, la ieşirea de la baldachinul cu sfintele moaşte, Elena Dima (62 de ani), din Botoşani, educatoare pensionară.

România întreagă s-a aşezat la picioarele Cuvioasei

Un şir de pelerini întins pe mai bine de 3 kilometri se mişcă fără încetare, de câteva zile, pentru a ajunge să-şi aştearnă gândurile şi durerea lângă racla Sfintei Parascheva. Tabloul acestui şnur viu e copleşitor. Legaţi între ei de firele nevăzute ale credinţei în puterea celei către care se îndreaptă, aceşti oameni întruchipează în cel mai fidel mod cu putinţă imaginea frustă a Ortodoxiei. Aici, la rândul către cinstitele moaşte, nu e loc decât de iubire, de împăcare cu sine şi de o autentică chemare la rugăciune. „Am patru ani de-acum de când vin la hramul Cuvioasei. Mă rog pentru sănătate, pentru binele copiilor, căci ştiu că e mult ajutătoare“, spune Tincuţa Toderaşcu (66 de ani), din Galaţi.

Urmărind, zilele acestea, trecerea neîntreruptă a pelerinilor, o scenă mi s-a părut emblematică pentru ceea ce se întâmplă la Iaşi nu doar acum, ci de ani întregi. Cu un drapel tricolor strâns în mână, o femeie înainta încet, în ritmul impus de paşii mărunţi. Aş fi vrut să stăm de vorbă, dar a refuzat cu modestie şi discreţie dialogul şi i-am respectat dorinţa. În fond, ea mergea către Sfânta, gândurile sale erau canalizate către această mult dorită întâlnire. Am urmat însă şirul, încercând să înţeleg ceva din trăirea specială, din taina ce se încheagă în timpul acestui pelerinaj. Cu privirile mereu în jos, cu un zâmbet cald pe chipul marcat de oboseală, femeia aceea părea desprinsă cu totul de fondul pe care se mişca. Şuvoiul pelerinilor urcă lent penultima străduţă din drumul către curtea catedralei. E o străduţă îngustă, cu urme ale Iaşilor vechi, mărginită de un zid din lespezi de piatră, pe colţurile cărora pelerinii lasă aprinse sute de lumânări. Un zid pe care amprentele rugilor - ceara şi fumul lumânărilor aprinse - rămân mărturii vii până la hramul următor. Trecem şi de acest zid şi, înainte de a intra pe cea din urmă străduţă, luminându-se dintr-o dată, femeia deschide larg steagul, fluturându-l din mijlocul celorlalţi pelerini, de parcă ar fi vrut să dea de veste Cuvioasei Parascheva că întreg neamul s-a aşezat, în rugăciune, la picioarele ei. Aşa a înaintat, cu drapelul ridicat, până la racla cu sfintele moaşte. Mi s-a părut poate cel mai grăitor şi mai intens moment al pelerinajului din acest an. Şi-am înţeles că românismul şi Ortodoxia se află sub pecetea unei legături mai presus de fire.

Radiografia sărbătorii

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, numai până duminică, în preziua hramului Cuvioasei Parascheva, peste 70.000 de persoane din toate judeţele României şi din străinătate au ajuns să se închine la racla cu moaştele sfinte. Traseul pelerinilor, întins pe mai bine de 3 kilometri şi jumătate, a făcut ca aşteptarea să dureze chiar şi până la 14 ore. Anul acesta, sub baldachinul amenajat în faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi, alături de racla Cuvioasei Parascheva, au fost aşezate alte două preţioase odoare. Este vorba despre moaştele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, aduse de la Mănăstirea Neamţ, precum şi de copia icoanei „Prodromiţa“, adusă de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti.

Zilele dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva au cuprins câteva momente de o încărcătură spirituală deosebită, mult aşteptate de pelerinii sosiţi la Iaşi. Unul dintre acestea a fost marcat vineri dimineaţă, când sfintele moaşte au fost scoase din Catedrala mitropolitană, spre închinare. Cel de-al doilea, o frumoasă tradiţie instituită la Iaşi de pe vremea păstoririi ca mitropolit în Moldova a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost pelerinajul anual „Calea sfinţilor“, ce a avut loc vineri seară, când moaştele celor doi sfinţi, precum şi icoana „Prodromiţa“ au fost purtate în procesiune pe străzile oraşului.

Apogeul sărbătorii va fi atins astăzi, odată cu slujba Sfintei Liturghii oficiată întru cinstirea şi pomenirea celei de a cărei ocrotire se bucură nu doar Moldova, ci întreaga suflare românească.

Acest post a fost editat de cristiboss56: 14 October 2013 - 09:10 AM

"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#14 | pid:7517 | tid:4190
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4310 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Imagine Postata

„Rugăciunile Cuvioasei Parascheva să fie cu toţi pelerinii“
Înaltpreasfinţitul Apostolos Daniilidis, Mitropolit de Derkos, a venit la hramul Sfintei Parascheva din acest an ca delegat al Patriarhiei de Constantinopol. Înaltpreasfinţia Sa ne-a mărturisit că este bucuros pentru că se află la Iaşi la unul dintre cele mai mari hramuri din lumea ortodoxă. „Mi-am dorit demult să vin să mă închin moaştelor Cuvioasei Maici Parascheva din Epivata. Am auzit de la foarte mulţi, dar şi de la patriarhul nostru, care a vizitat de foarte multe ori România şi zona Moldovei, de lucrările frumoase care se pot vedea în cetatea Sfintei Parascheva. Din primele clipe de când am păşit în Iaşi, am văzut mulţimi de oameni care înconjurau Catedrala mitropolitană a Sfintei Parascheva. Mă emoţionează în mod deosebit faptul că mă aflu aici. Mitropolia unde slujesc este afierosită şi închinată Sfintei Muceniţe Paraschevi, sărbătorită în data de 26 iulie. Desigur, Sfânta Paraschevi a trăit înainte de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Prezenţa mea aici îmi produce o deosebită bucurie, cu atât mai mult cu cât şi aici Mitropolia este închinată Sfântului Gheorghe, la fel ca şi mitropolia unde slujesc. După cum se poate remarca, există lucruri comune care ne unesc şi ne aduc împreună. Pentru mine este o cinste deosebită că sunt reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, dar şi delegat al Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Aceste vizite dezvoltă şi întăresc relaţiile frăţeşti dintre Biserici, dar şi dintre ierarhii, clericii şi credincioşii Bisericilor Ortodoxe. Mă bucur pentru lucrarea pe care o săvârşeşte Biserica din Moldova. Îl felicit pe IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe toţi clericii şi colaboratorii săi. Îi urez să aibă sănătate, viaţă îndelungată, şi Dumnezeu şi Sfânta Parascheva să binecuvânteze lucrarea ce se săvârşeşte aici. Urez tuturor o sărbătoare cu bine. Rugăciunile Cuvioasei Parascheva să fie cu toţi pelerinii“, a spus IPS Apostolos

Acest post a fost editat de cristiboss56: 14 October 2013 - 09:12 AM

"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#15 | pid:7518 | tid:4190
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4310 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Imagine Postata
Sfânta Parascheva, sărbătorită în miez de noapte
Mii de pelerini au participat la miezul nopţii la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit doxologia.ro. Deşi osteniţi de orele petrecute la rând pentru a se închina Sfintei Parascheva, oamenii s-au rugat în cadrul acestui moment de rugăciune şi de înălţare sufletească. Mai multe stareţe şi monahii din Eparhia Iaşilor şi din alte zone ale ţării au asistat la Liturghia arhierească slujită în cinstea Sfintei Parascheva. Lângă catedrală puteau fi observaţi zeci de oameni cu lumânări aprinse în mâini care ascultau slujba. La final, PS Calinic Botoşăneanul a citi mai multe rugăciuni de dezlegare pentru pelerini. În această dimineaţă, de la ora 9:00, un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate vor oficia Sfânta Liturghie pe podiumul de lângă Catedrala mitropolitană de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iaşi.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#16 | pid:7519 | tid:4190
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4310 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Imagine Postata

Numele Parascheva provine de la grecescul paraskeve, care inseamna vineri. Sensul propriu al substantivului este pregatire, vinerea desemnand ziua dinaintea Sabatului in care se faceau pregatirile pentru sarbatoare. Supranumele de Sfanta Vineri este interpretat fie ca provenind de la ziua in care s-ar fi nascut Sfanta Cuvioasa Parascheva (o zi de vineri), fie ca o aducere aminte a faptului ca vinerea, in ziua rastignirii Mantuitorului, Sfanta Parascheva tinea post negru.

Toti cei care poarta numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuta, Vuta, Chivu sau Petcu, isi serbeaza onomastica in data de 14 octombrie, cand are loc marea sarbatoare religioasa Sfanta Parascheva.
La multi ani!Imagine Postata
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi