Sari la continut

Iisus Hristos
Cea mai mare si mai fara leac boala a sufletului este necredinta in Dumnezeu si iubirea de slava. Caci pofta raului este o lipsa a binelui. Iar binele sta in a face cu prisosinta toate cele bune, cate plac Dumnezeului a toate. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

anghelologie ortodoxa

ingeri lumea nevazuta

1 post(ari) la acest topic

#1 | pid:6735 | tid:3923
ar14rai

    Incepator

  • cruce Membri
  • 1 Posturi:
  • Confesiune:Ortodox
Am o rugaminte legata de dogma despre sfintii ingeri.

Mai concret de ierarhizarea celor 9 cete.
Sf. Dionisie A. imparte cetele asa:serafimi, heruvimi, tronuri,domnii, stapanii, puteri,,incepatorii, arhangheli, ingeri.
Sunt nelamurit in privinta unor „sinonime” intalnite, care m-au zapacit.
Care dintre ele mai sunt numite Virtuti, care Principate?
Domnii (gr. εξουσίες tradus „puterile” sau din latinescul „dominatio” sau în ebraică ca „şihaşmalim”) ii mai intalnim ca si Principate. Fara a se confunda cu Incepatorii?
Stăpânii (gr. Κυριότητες tradus virtuti fara a se confunda cu urmatoarea?)
Virtuțile (gr. Δυνάμεις tradus fortele) După traducerile englezeşti este vorba de termenul “stronghold.” Se mai numesc tarii sau puteri (Fara a se confunda cu Domniile?)
începătorii (gr. Αρχές tradus principii) sunt îngeri protectori ai popoarelor şi ai naţiunilor.
Care cum?
Și mai ales care este diferenta intre atributiile/activitatile/scopul celor 4: Domnii, Stapanii, Puteri, Incepatorii?
In cartile de specialitate, anumite atribute ale lor se confunda si sunt folosite la mai multe cete...
Stăpânirile sunt aceia care dau autorităţilor pământeşti rânduite de Dumnezeu puterea guvernării prudente şi a administrării înţelepte.

Principatele ... buna păstrare a tuturor regatelor şi principatelor, pământurilor şi a tuturor popoarelor, neamurilor şi naţiunilor le este şi aceasta încredinţată, întrucât fiecare regat, neam, popor, pentru întreaga ţară, un păzitor şi ocrotitor al său din ceata îngerească a Principatelor.
Care ajuta la „guvernare”?
va multumesc anticipat pentru raspuns.

#2 | pid:6740 | tid:3923
murex

    Incepator

  • cruce Membri
  • 1 Posturi:
  • Confesiune:Ortodox
Doamne ajuta,

In putina mea cunostinta , aduc putinul meu raspuns .
Eu socotesc ca ingerii nefiind materialnici scopul lor lor este sustinerea omenirii pentru mantuire dintr-un punct de vedere mai discret ,decat cel la nivelul guvernelor si principatelor de ordin organizatoric statal daca te refereai la aceatsta.
Si anume fiind ”Puteri” ei vin in ajutor tuturor persoanelor in functie de nivelul de desavasire a sufletului in Hristos Domnul calea mantuirii la care au juns, deoarece la un stadiu inaintat ispitele sunt mai subtile si mai aprige in acelasi timp astfel fiind necesari ajutatori puternici precum zice psalmul 87 -Ei merg din putere în putere, fiecare dintre ele se înfățișează înaintea lui Dumnezeu în Sion- adica din scara a puterii sufletesti in alta scara mai inalta pana la moartea noastra si intalnirea cea de obste.aici vine si ierarhizarea,„Cea mai Inalta decat toata faptura„ Arhistratega fiind Maica Domnului.


Inca o afirmatie legata de ajutorul Ingeriilor la nivelul firii si duhului omenesc iar nu legat de oarecare dregatorie lumeasca o are Sf. Apostol Pavel " Lupta noastra nu-i impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniiior, impotriva puterilor, impotriva stapanilor intunerecului acestui veac si impotriva duhurilor rautatii de sub cer " ( Efes. VI, 12 ).

Pt ca, consider ca un om simplu de la tara cara trudeste din greu si se roaga , pentru a avea putere sa continue poate sa aiba de partea lui ierarhia Tronurilor.

Pe cand un inalt demnitar poate avea alaturi ierarhia Stapaniilor, pentru a isi infrana lacomia, a incepe cu dreptate activitatea.

Sper sa ajute.

Iertare daca am deranjat, este doar opinia mea

Doamne ajuta

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi