Sari la continut

Iisus Hristos
Cei ce sunt siliti de niscai trebuinte, sau imprejurari, sa treaca inot rauri foarte mari, de vor fi treji la minte, scapa de primejdie chiar de ar fi valuri potrivnice; si de se scufunda putin, prinzandu-se de ceva de la tarm, scapa. Dar cei ce vor fi beti, chiar daca de zeci de mii de ori vor lupta sa ajunga la tinta, nu vor putea, ci biruiti de vin se vor scufunda in valuri si isi vor afla moartea. Tot asa si sufletul, cazand in involburarea valurilor vietii, de nu se va trezi din pacatul materiei ca sa se cunoasca pe sine ca e dumnezeiesc si nemuritor si ca numai pentru scurta vreme a fost legat cu trupul cel muritor si plin de patimi, va fi atras de placerile trupesti spre pierzare; si dispretuindu-se pe sine si imbatandu-se de nestiinta, se va pierde si se va afla in afara de cei mantuiti. Caci trupul ne trage adeseori ca un rau spre placerile necuvenite. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Minunea Sfantului necunoscut de la Manastirea Neamt


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:6711 | tid:3909
Luca.O

    Avansat

  • cruce Membru Deplin
  • 1577 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Confesiune:ortodox
Minunea Sfantului necunoscut de la Manastirea Neamt


În anul 1986, în ziua de 24 mai, sâmbătă seară, pe aleea ce duce de la turnul clopotniță la biserica „Înălțarea Domnului“ s-a observat că pietrele din pavaj pe secțiune transversală erau ridicate de aproximativ 10-15 cm, incomodând trecerea spre biserică.
Cei care ajungeau la locul respectiv, încercau să apese pietrele cu piciorul, crezând că ele vor reveni la poziția inițială. Se făceau diferite presupuneri, între care cea în legătură cu vreo țeavă de canalizare sau chiar olane din ceramică prin care venea apa în mănăstire în secolele trecute sau emanații de gaz metan. Menționăm că această alee a fost executată în anul 1962 și a fost construită cu un strat de beton destul de gros în care s-au placat pietre de râu. Conducerea mănăstirii a hotărât ca luni, 26 mai, să se sape în acest loc pentru a observa cauza din care s-a ridicat pavajul.
După ce s-a săpat aprox. 1,20 m, iar pământul de sub pavaj nu prezenta nici o modificare, cei care săpau au propus să se pună pământul la loc și să se refacă aleea cum a fost înainte.
Vrednicul de pomenire Protos. Anania Ulian, care era eclesiarh mare, a propus ca în seara aceea să rămână locul descoperit pentru ca dimineață să se continue din nou săpăturile.
Marți dimineața, în ziua de 27 mai, s-au continuat săpăturile și la aprox. 1,50 m adâncime spre mirarea celor care săpau au descoperit „oseminte umane“, fiind în poziția de înmormântare obișnuită, capul spre apus și picioarele spre răsărit, transversal cu aleea.
După ce osemintele au fost scoase din groapă s-au aprins lumânări și s-a făcut o slujbă de pomenire (trisaghion). Întrucât, Mitropolitul Moldovei și Sucevei, Înaltpreasfințitul Teoctist Arăpașu (1977-1986), însoțit de vicarul administrativ P.C. Scarlat Porcescu, P.C. Prof. Dr. Al. I. Ciurea se aflau în mănăstire, Arhim. Efrem Chișcariu, starețul mănăstirii, le-a adus la cunoștință despre această minune. Înaltpreasfințitul Teoctist, împreună cu delegația au venit în incinta mănăstirii și văzând osemintele care erau bine conservate de culoare galbena și frumos mirositoare le-a stropit cu agheazmă și a făcut o rugăciune de dezlegare.
Astfel, Sfintele Moaște au fost tăinuite, iar după căderea regimului comunist, în luna ianuarie 1990, s-a făcut o raclă frumoasă din stejar scluptat și au fost așezate în pronaosul bisericii „Înălțarea Domnului“.
De la aflarea acestor sfinte moaște s-au făcut multe presupuneri în legătură cu cel ce ar putea fi vrednicul de pomenire și bineplăcut sfânt al lui Dumnezeu. În anul 1999, s-a făcut un baldachin tot din lemn de stejar scluptat, unde s-au așezat sfintele moaște spre bucuria monahilor și a credincioșilor.

Acest post a fost editat de Luca.O: 11 August 2012 - 09:59 AM


1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi