Sari la continut

Iisus Hristos
Viata trupului si lucrurile de multa bogatie si putere in viata aceasta i se face sufletului moarte. Iar osteneala, rabdarea, lipsa purtata cu multumita si moartea trupului este viata si fericire vesnica a sufletului. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Printul Charles, apropiat de Ortodoxie de marele duhovnic Dionisie Ignat


1 post(ari) la acest topic

#1 | pid:6661 | tid:3887
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Tot mai multe voci vorbesc, in ultimii ani, despre o apropiere de Ortodoxie a Printului Charles si ca acest fapt i se datoreaza Parintelui Dionisie Ignat, nascut in Vornicenii Botosanilor, un mare duhovnic al Muntelui Athos.

Mai mult, despre Printul Charles se spune ca a ridicat pe Sfantul Munte, la Vatoped, si o bisericuta inchinata Sfantului Grigorie Palama, la care mostenitorul coroanei britanice ar avea o mare evlavie.

"Printul Charles mergea regulat la Parintele roman Dionisie Ignat de la Colciu (cel orb) la care aveau evlavie si parintii din Vatopedu in frunte cu Staretul Efrem (caci Parintele Dionisie romanul era prieten duhovnicesc al Batranului lor Iosif Vatopedinul, ucenicul Sf. Iosif Isihastul, adormit pe 1 iulie 2009, cel care a zambit la 45 minute dupa adormirea sa cuvioasa)", scrie un preot marturisitor.

S-a ajuns chiar ca presa britanica sa faca speculatii pe tema apropierii Printului de Ortodoxie. De altfel, este de notorietate faptul ca Printul Charles a fost la inmormintarea Parintelui Dionisie Ignat, in 2004.

"In inima sa, printul Charles este ortodox. Din nefericire, il constrange pozitia sa de viitor lider al Bisericii Engleze", citeaza "The Guardian" un calugar de pe Athos.


"Parintele Ignat, unul dintre cei mai cunoscuti si cautati duhovnici de pe Sfantul Munte, la care se spovedesc nu doar preoti si calugari romani, ci si multi greci, s-a stins marti din viata, dupa o grea suferinta, iar la inmormintarea sa a participat si printul Charles. Parintele era de loc din Vornicenii Botosanilor si se afla acolo din 1926″, spunea in 2004 arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasului la acea vreme.

Un ucenic a povestit cum Printul Charles a mers la Parintele Dionisie si a ingenuncheat in fata sa. A schimbat citeva cuvinte cu acesta prin translator, caci parintele nu vorbea engleza. Chiar daca nu se poate spovedi la Muntele Athos, fiind de religie anglicana, se spune ca Printul Charles ar putea merge acolo pentru a lua cuvinte de invatatura.

Un duhovnic al Sfantului Munte!

Parintele Dionisie Ignat - Dumitru - s-a nascut in anul 1909, in comuna Vorniceni, judetul Botosani, intr-o familie de simpli agricultori. Tatal acestuia, Ioan, un om foarte credincios, moare de tanar, tanarul Dumitru ramanand astfel orfan pana si de amintirile legate de tatal sau, fiind prea mic la acea data. Credinciosul tata lasa in grija mamei opt copii. La data de 6 septembrie 1926, tanarul Dumitru merge in Sfantul Munte Athos, avand atunci abia 17 ani. Aici, el face un scurt pelerinaj pe la manastiri, impreuna cu fratele sau de trup, parintele Ghimnazie, si cu inca doi mireni, dupa care incearca sa se stabileasca la Schitul romanesc Prodromul; din pacate, nu pot ramane la acest schit.

In anul 1927, tanarul Dumitru Ignat cumpara, impreuna cu un calugar roman - schimonahul Sebastian, Chilia Buna Vestire, de langa Manastirea Pantocrator. In acelasi an, tanarul Dumitru este tuns in monahism, primind numele Dionisie, iar fratele sau dupa trup Ghimnazie este hirotonit preot.

In anul 1933, staretul Sebastian trece la cele vesnice, iar fratii Ignat merg la Chilia Sfantul Tihon de Zadonsk, din Capsala, la Staretul Ghedeon. In anul 1937 ei vin la Chilia Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Colciu, iar parintele Dionisie Ignat este hirotonit intru cinstea preotie.

In data de 12 mai 2004, intr-o zi de miercuri, Parintele Dionisie Egnat a fost inmormantat, ramanand insa in inimile multora drept "unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte Athos".

sursa

#2 | pid:6662 | tid:3887
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Legatura speciala dintre Printul Charles si Parintele Dionisie Ignat, nascut in Vorniceni, judetul Botosani, a lasat urme adanci in sufletul printului, presa britanica facand tot felul de speculatii in legatura cu o posibila convertire a acestuia la ortodoxie!

Mănăstirea sârbească Hilandar, din Muntele Athos, a organizat l sfarsitul lunii iulie, la Londra, o recepţie cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziţionarea unor echipamente de laborator, având rolul de a conserva vechile manuscrise, o comoară nepretuiţă a mănăstirii. Printre cei 100 de invitaţi din Marea Britanie si Europa, s-a aflat şi Prinţul Charles, duce de Wales.

Cu acest prilej, președintele Fundaţiei Mănăstirii Hilandar, Milinots Radic, a vorbit despre sprijinul acordat mănăstiri de către prinţul Charles: "Am organizat, de asemenea, alte două evenimente de caritate la Londra, unde am primit fonduri pentru reabilitarea echipamentelor de panificaţie şi biblioteca mănăstirii. Este adevărat că prinţul Charles şi tatăl său, Ducele de Edinburgh, membri de onoare ai Fundaţiei "Prietenii Muntelui Athos", din Regatul Unit, vizitează în mod frecvent Sfântul Munte Athos, contribuind activ la realizarea mai multor proiecte", a adăugat acesta.

Stareţul Mănăstirii Hilandar, Arhimandritul Metodie, a spus că prinţul de Wales este interesat să ajute la reabilitarea mănăstirii, deoarece guvernele Serbiei şi cel elen nu pot oferi niciun sprijin din cauza crizei economice.

Prințul Charles a ajutat în mai multe rânduri Mănăstirea Hilandar, mai ales după incendiul și distrugerile de la această mănăstire din 4 martie 2004. De asemenea, moștenitorul tronului Marii Britanii este un pelerin constant la Mănăstirea Vatopedi și la Schitul Colciu, acolo unde a trăit Părintele Dionisie Ignat, un mare duhovnic al neamului românesc, scrie doxologia.ro.

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi