Sari la continut

Iisus Hristos
Ochiul priveste cele vazute, iar mintea intelege cele nevazute. Caci mintea care iubeste pe Dumnezeu este faclie care lumineaza sufletul. Cel ce are minte iubitoare de Dumnezeu si-a luminat inima sa si vede pe Dumnezeu prin mintea sa. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Stiri despre desfintarea(scoaterea) banilor cash din circulatie

numarul fiarei

6 postari la acest topic

#1 | pid:6286 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Ţara care vrea să renunţe la lichidităţi: “Există oraşe în care nu mai poţi folosi cash într-o bancă”, sursa capital

Suedia a fost prima ţară europeană care a introdus bancnotele, în 1661. Acum, ar putea deveni primul stat care să renunţe la ele. Şi nu este de mirare că Suedia este în fruntea acestui curent, având în vedere accentul pus pe tehnologie şi inovaţie.

“Nu înţeleg de ce trebuie să mai imprimăm bancnote“, spune Bjoern Ulvaeus, fost component al grupului ABBA şi un susţinător al lumii fără lichidităţi.

Conturul unei astfel de societăţi a început să ia formă în naţiunea high-tech, iritându-i pe cei care preferă încă monedele şi facturile în locul banilor digitali.

De altfel, în multe dintre oraşele suedeze nu se mai acceptă cash la plata biletelor pentru transportul în comun, acestea fiind achiziţionate cu un SMS trimis de pe telefonul mobil. De asemenea, un număr mic, dar în creştere, de magazine nu mai acceptă decât cardurile ca modalitate de plată, iar câteva sedii bancare unde se efectuează tranzacţii electronice nu mai deţin deloc numerar, potrivit Associated Press.

“Există oraşe în care nu mai poţi folosi bani cash într-o bancă“, se plânge Curt Persson, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia.El spune că această situaţie reprezintă o reală problemă pentru bătrânii din zonele rurale, care nu au carduri de credit sau nu ştiu cum să le folosească.

Scăderea utilizării lichidităţilor este vizibilă chiar şi în biserici, în câteva dintre ele fiind instalate cititoare de carduri pentru a le fi mai uşor credincioşilor să facă donaţii.“Oamenii au venit la mine în repetate rânduri pentru a-mi spune că nu au numerar, dar că ar dori totuşi să facă o donaţie”, a delarat reprezentantul unei biserici.

Bancnotele şi monedele reprezintă doar trei la sută din economia Suediei, comparativ cu o medie de nouă procente în zona euro şi şapte procente în Statele Unite. Însă şi procentul de 3% este mare, consideră Ulvaeus care vede într-o societate fără numerar o societate mai sigură. După ce fiul său a fost jefuit de trei ori, el a început să pledeze pentru o tranziţie mai rapidă către o economie complet digitală, numai pentru a le face viaţa mai grea hoţilor. “Ce s-ar mai face dacă nu ar mai exista lichidităţi“, se întreabă el.

Avantaje şi dezavantaje: scade corupţia şi numărul jafurilor, cresc atacurile cibernetice

În acest sens, Asociaţia Bancherilor Suedezi susţine că renunţarea parţială la numerar are deja impact asupra statisticilor privind criminalitatea: numărul furturilor din băncile suedeze a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, la 16,de la 110, în 2008. În schimb, a crescut numărul atacurilor cibernetice: cazurile de fraudă electronică au crescut la aproape 20.000 în 2011, de la 3.304 în anul 2000.

Răspândirea tranzacţiilor electronice şi traseul digital pe care îl generează explică şi motivul pentru care Suedia are o problemă mai mică în cee ce priveşte corupţia, comparativ cu ţările în care domină plăţile în numerar, cum ar fi Italia sau Grecia, explică Friedrich Schneider, profesor de economie la o Universitate din Austria. “Dacă oamenii folosesc mai mult cardurile, sunt mai puţin implicaţi în activităţi economice ilegale“, crede profesorul.

În Italia, de exemplu, unde numerarul a fost un mijloc comun de a evita taxa pe valoarea adăugată şi de a ascunde profiturile, prim-ministrul Mario Monti a luat măsuri, în decembrie, de limitare a tranzacţiilor în numerar la plăţile sub 1.000 de euro, în scădere de la 2.500 de euro.

Oscar Swartz, fondatorul primului furnizor de Internet din Suedia, Banhof, susţine că o economie digitală ridică probleme de confidenţialitate din cauza traseului de tranzacţii rămas. Deşi susţine ideea eliminării treptate a lichidităţilor, el propune introducerea altor metode anonime de plată. “O persoană ar trebui să aibă dreptul de a trimite sau de a dona bani fără a fi monitorizat de fiecare dată“, spune Swartz.

Hanna Celik, a cărei familie deţine un chioşc de ziare într-un mall din Stockholm, spune că economia digitală este numai în avantajul băncilor care doresc câştiguri mai mari. El spune că este taxat cu aproximativ 80 de cenţi pentru fiecare tranzacţie cu cardul de credit. “Pentru bănci, asta este o modalitate în plus prin care pot câştiga o mulţime de bani”.

#2 | pid:6287 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Aceasta stire ma duce cu gandul la acest verset din apocalipsa:"
17. Incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei, sau numarul numelui fiarei."

E clar ca aceasta reprezinta o etapa initiala din planul pecetluirii, ca sa impui un sistem de control total financiar, trebuie sa elimini banii fizici(numerarul,lichiditatile) din circulatie.

Si nu m-ar mira ca in curand toate tarile sa adopte aceasta mentalitate, de a renunta la banii fizici.Cum am devenit cu totii dependeti de tehnologie si inovatie, acest lucru nu cred ca va fi greu de acceptat si implementat. Este doar o problema de timp.

Acest post a fost editat de Luca.O: 18 March 2012 - 03:32 PM


#3 | pid:7515 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Prima ţară din lume care desfiinţează banii CASH!
sursa ziarul capital

Guvernul din Israel a autorizat o comisie care va avea rolul de a examina căile de a elimina banii cash din economia israeliană.

Practic, la finalul lunii trecute, Israelul a făcut primul pas pentru a deveni prima societate din lume a cărei economie să funcţioneze fărpă bani cash.

Banii cash pot fi transferaţi foarte uşor de la o persoană la alta fără să existe un control al Fiscului. Nu la fel se întâmplă şi în cazul tranzacţiilor electronice. Odată cu noile tehnologii, băncile pot monitoriza exact câţi bani depun oamenii în conturile sau câţi bani retrag, iar companiile care emit cardurile de credit ţin o a doua evidenţă cu sumele cheltuite.

Pe de altă parte, există specialişti care spun că în cazul în care guvernul israelian va reuşi acest lucru, economia Israelului va avea de suferit. Asta pentru că oamenii vor încerca să facă tranzacţii cu bani cash în alte monede.

#4 | pid:7682 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Asistam la sfarsitul erei cash-ului? Cum se vor adapta romanii

Economia subterana aflata la cote astronomice se poate transforma intr-o sursa vitala de bani pentru guvernele stramtorate.

Pentru aceasta, ea trebuie, desigur, combatuta, iar forma suprema aleasa in scopul vizat pare sa fie eliminarea banilor fizici si fortarea migratiei spre tranzactii electronice controlabile pana la niveluri care au un impact in activitatea de zi cu zi a cetatenilor. Romania nu este ocolita de aceasta tendinta.

Inca de la sfarsitul anului 2011, Italia a limitat tranzactiile in numerar la 1.000 de euro pentru rezidenti. "Avem nevoie de revolutionarea gandirii italienilor", spunea la acel moment premierul italian Mario Monti, potrivit Bloomberg. In Italia, costul evaziunii fiscale este estimat la 120 de miliarde de euro anual.

In Spania, a intrat in vigoare, in octombrie anul trecut, actul normativ prin care sunt interzise tranzactiile in numerar care depasesc 2.500 de euro. "Realitatea sociala si economica in contextul crizei si al austeritatii bugetare face astazi frauda fiscala mai demna de repros ca oricand", se afirma in preambulul legii. Economia subterana se ridica la 245 de miliarde de euro, respectiv 23% din produsul intern brut al Spaniei.

Recent, premierul francez Jean-Marc Ayrault a anuntat ca intentioneaza sa introduca un nou mecanism de control pentru platile cash, prin limitarea acestor tranzactii la 1.000 de euro de la 3.000 de euro anterior. Autoritatile franceze si-au setat pentru acest an optimista tinta de deficit bugetar de 3% din PIB.

In Suedia, operatiuni banale precum cumpararea biletelor pentru transportul in comun sau donatiile la cutia milei se fac doar in forma electronica.

La noi, Ministerul de Finante analizeaza posibilitatea plafonarii unor plati in numerar intre persoane fizice, precum si reducerea plafoanelor zilnice pentru platile in numerar a firmelor catre alte firme si catre populatie la 1.000 de lei pe client, de la 5.000 de lei in prezent, si cel mult 5.000 de lei in total, fata de 10.000 de lei. Economia subterana este evaluata la peste 30% din PIB in Romania.

"S-ar parea ca este vorba despre o tendinta. Tranzactiile bancare pot fi urmarite cu usurinta de autoritatile fiscale, pe cand tranzactiile cash scapa acestui control. Rolul acestor masuri este exercitarea unui control sporit asupra tranzactiilor care pot genera venituri impozabile in scopul prevenirii/diminuarii evaziunii fiscale, pe de o parte, iar, pe de alta parte, tranzactiile facute prin banci pot ajuta la un mai bun control al masei monetare existente in economie.

Data fiind ofensiva impotriva evaziunii fiscale la nivelul Uniunii Europene, este probabil ca sa asistam si la alte masuri similare luate in alte state din UE", a spus Dan Schwartz, partener al firmei de consultanta in fiscalitate si audit RSM Scot, pentru Ziare.com.

Intruziune in viata privata vs. lupta impotriva evaziunii

Intentia de a restrange cash-ul din economie a generat reactii variate din partea opiniei publice, la nivelul careia a fost perceputa ca o forma de intruziune in viata privata, atingere a drepturilor suverane, conspiratie bancara sau dorinta abuziva a statului de a exercita un control absolut. De partea cealalta, s-ar ajunge la o transparenta completa a circuitului banilor si reducerea, prin aceasta, a dimensiunii economiei subterane.

"A fost mult timp visul elitelor tehnocrate de a elimina economia cash semi-nereglementata si pietele negre pentru a maximixa impozitarea si pentru a controla complet pietele. Daca societatea fara cash va fi introdusa, vor avea un control aproape complet asupra vietilor indivizilor", scrie Patrick Henningsen de la Centrul pentru Cercetare si Globalizare, potrivit Forbes.

Oamenii vor produce, vor consuma si vor face tranzactii pentru a supravietui, iar banii cash vor avea un rol critic in acest proces, sustin jurnalistii de la Forbes.

"Pot aparea efecte negative, in special la nivelul contribuabililor persoane fizice, cum ar fi un sentiment de frustrare generat de limitarea libertatii lor de decizie asupra administrarii propriei averi si asupra utilizarii propriilor resurse banesti", considera Dan Schwartz.

Cine pierde

In principiu, evazionistii, coruptii, in general societati si persoane care nu pot justifica sumele de bani de care dispun. Desi, in Romania, evaziunea pentru firmele mici si munca la negru sunt, de multe ori, singurele forme de a supravietui in sistemul fiscal actual, asa cum au atras atentia personalitati ale mediului financiar autohton.

In mod sigur, toti contribuabilii, prin comisioanele platite bancilor pentru banii administrati.

Nu pot fi ignorate riscurile legate de fraudele informatice. In Suedia, atacurile cibernetice au urcat la aproape 20.000 de cazuri in 2011 de la 3.304 in 2000.

Prin urmare, desi nobila in scopul ei, masura discutata ar fi cu adevarat eficienta daca ar face parte dintr-un plan complet de redresare. Altfel, greutatea unei schimbari de o asemenea amploare va fi resimtita, ca de obicei, de populatia saraca, in timp ce marii evazionistii, principala tinta, vor gasi mereu metode de a se eschiva (spre exemplu, ar putea lua amploare practica numita "smurfing" - organizarea banilor in depozite mai mici pentru a evita urmarirea tranzactiilor).

Intr-o opinie formulata, la sfarsitul lunii octombrie 2012, la solicitarea Ministerului de Finante slovac cu privire la un proiect similar, Banca Centrala Europeana a precizat ca "limitele cu privire la reglementarile platilor cash trebuie sa fie proportionale cu obiectivele urmarite si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar pentru a atinge aceste obiective. Orice impact al acestor limite trebuie cantarit cu atentie in raport cu avantajele publice asteptate ca urmare a restrictiilor propuse.

De asemenea, avand in vedere faptul ca masurile afecteaza platile cu valori relativ mici, autoritatile trebuie sa se asigure ca efectele acestor masuri nu depasesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului privind combaterea fraudei si a evaziunii fiscale".

Castigatorii colaterali

"Efectele unor astfel de masuri pot fi multiple si diverse, de la limitarea evaziunii fiscale pina la crearea de venituri suplimentare sistemului bancar si companiilor de carti de credit.

Obligativitatea platilor prin banci poate aduce intr-adevar avantaje bancilor. Personal, nu cred insa intr-o teorie a conspiratiei. Mai degraba, cred ca eventualele avantaje sunt efecte secundare ale masurilor restrictive adoptate deja sau care vor fi adoptate in legatura cu platile in cash", a aratat Dan Schwartz.

Romanii, banii lor si bancile

Romanii, care apeleaza in mica masura la serviciile bancilor, preferand tranzactiile cash chiar si atunci cand isi primesc salariul intr-un cont bancar, se vor adapta cu greutate unui nou sistem de plata, considera consultantul, ca urmare a "mentalitatii lor care este inca tributara neincrederii in sistemul bancar si a slabei educatii financiare facuta in cadrul diverselor forme de invatamant institutionalizat.

Nu trebuie sa uitam si falimentele bancilor romanesti din anii '90 si diversele scheme piramidale care au adus pierderi semnificative populatiei", a conchis Dan Schwartz.#5 | pid:7683 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
EXCLUSIV: Românii care vor cumpăra cu bani cash maşini, terenuri şi case riscă AMENZI. Plăţile în numerar între firme şi către persoane fizice vor fi limitate

Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei, potrivit unui proiect de ordonanţă obţinut de MEDIAFAX.

"Prin excepţie de la prevederile art.2, 3 şi 9 din prezenta ordonanţă, contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită doar prin instrumente de plată fără numerar", se arată în document.

Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.

Plăţile în numerar între firme şi către persoane fizice vor fi limitate de la 10.000 la 2.000 de lei

Plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

Acest post a fost editat de Luca.O: 26 January 2014 - 05:44 PM


#6 | pid:7684 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Ţara europeană care renunţă treptat la banii cash.Suedia, tara europeana in care donatiile la biserica se fac cu cardul

Suedia, primul stat european care a folosit bancnote, în 1661, ar putea fi şi primul care va renunţa la hârtiile-monedă, potrivit postului american de televiziune CBS.

Suedezii folosesc tot mai des banii digitali şi au ajuns să facă până şi donaţii la biserici cu cardul. În majoritatea oraşelor din aceată ţară, biletele de autobuz nici nu pot fi cumpărate cu cash şi tot mai multe magazine acceptă doar plata cu cardul. Ba mai mult, există bănci care nici nu mai oferă clienţilor sau nu mai acceptă bani fizici. "Nu văd de ce ar trebui să mai tipărim bancnote", a declarat fostul membru al trupei ABBA Bjoern Ulvaeus, adept al viziunii unei lumi fără bani lichizi.

Chiar dacă este cunoscut pentru hituri precum "Money, Money, Money", Ulvaeus susţine că scoaterea coroanei suedeze din portofele este şi o importantă problemă de securitate. El a devenit adeptul tranzacţiilor online sau cu cardul după ce fiul lui a fost jefuit de trei ori. Dacă nu ar exista bani gheaţă, hoţii nu ar avea ce fura, susţine cântăreţul. Acelaşi lucru îl susţine şi Asociaţia Bancherilor din Suedia, care spune că diminuarea economiei cash a avut deja un impact puternic asupra ratei criminalităţii. Jafurile de bănci au scăzut în Suedia de la 110, câte au fost înregistrate în 2008, la 16 anul trecut.

Nu toată lumea este la fel de încântată de perspectiva unei economii digitale, arată CBS News. "Există oraşe în care nici nu mai ai ce căuta într-un oficiu bancar cu cash", s-a plâns Curt Persson, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia, care a subliniat că vârstnicii nu ştiu cum să folosească un card sau cum să facă plăţi pe internet.

Noul trend economic a afectat până şi lăcaşurile de cult. Un astfel de exemplu este biserica Carl Gustaf din Karlshamn, sudul Suediei, unde vicarul Johan Tryberg a instalat un cititor de carduri lângă cutia milei, pentru a se adapta la noua eră a plăţilor electronice. "Mai mulţi oameni au venit la mine în repetate rânduri şi mi-au spus că nu au bani cash, dar că ar vrea să facă o donaţie", a explicat Johan Tryberg.

Unul dintre dezavantajele economiei digitale este riscul fraudelor cibernetice, care au crescut de şase ori în ultimii 11 ani. Totodată, mulţi oameni nu sunt încântaţi că fiecare tranzacţie electronică pe care o fac este înregistrată.

Deşi Suedia este fruntaşă la nivel global în topul statelor care au integrat tehnologiile informaţiilor şi comunicaţilor în economia lor, există experţi care sunt de părere că, totuşi, coroana suedeză va continua să existe sub forma unor bancnote sau monede, fie şi în virtutea tradiţiei. Proprietarii de afaceri, pe de altă parte, cred că, peste două decenii, suedezii vor folosi numai bani digitali, notează CBS News.#7 | pid:8112 | tid:3735
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Prima tara din lume care vrea sa interzica banii
O nouă lege propusă în Danemarca ar putea fi primul pas către o adevărată revoluție economică pentru eliminarea banilor fizici și a conturilor bancare clasice.

Propunerea danezilor pare destul de inofensivă pur și simplu permițând magazinelor să refuze plățile în numerar și să le ceară clienților să utilizeze carduri contactless sau alte mijloace electronice de plată, scrie Zero Hedge.

Oficial, scopul este de a elimina unele „sarcini administrative și financiare”, cum ar fi costul serviciului de securitate necesar pentru a trimite bani la banca, făcând parte dintr-un program de reforme care vizează stimularea creșterii economice. În economie există dovezi că utilizarea unei cantități mari de numerar acționează ca o piedică în calea creșterii economice.

Însă, dacă ar fi adoptată această lege, schimbarea ar putea reprezenta un moment-cheie în apariția societății fără bani. Și, deoarece toți banii existenți se vor afla doar în conturi bancare, monitorizate sau chiar controlate direct de guvern, autoritățile vor putea să încurajeze populația să cheltuiască mai mult, atunci când economia încetinește, sau să-și diminueze cheltuielile în caz de supraîncălzire a economiei.

Vi se pare o idee exagerată? Totuși, aceasta a fost gândită și prezentată în detaliu de către academicianul norvegian, Trond Andresen.

În această lume futuristă, toate plățile sunt efectuate prin intermediul unui card contactless, prin aplicații de telefonie mobilă sau prin alte mijloace electronice, iar bancnotele și monedele nu există. Contul curent nu va mai fi deschis la o bancă anume, ci va fi în subordinea guvernului sau a băncii centrale. Băncile vor continua să existe și să dea credite, însă ele vor lua fondurile necesare de la banca centrală, nu de la deponenți.

Iar banca centrală va dobândi un control cu mult mai mare asupra finanțelor fiecărui om, dirijând modul în care acesta își cheltuiește banii. Pentru a stimula cheltuielile, banca va impune o dobândă negativă asupra banilor din conturile populației, fiind, de fapt, un impozit pe economisire. Confruntați cu confiscarea lentă a banilor lor, oamenii vor prefera să-i cheltuiască pe bunuri și servicii.

În cazul în care economia se supraîncălzește, banca centrală sau guvernul vor elimina dobânzile negative, dar ar putea merge și mai departe impunând o taxă pe tranzacții. Asta ar însemna o mică penalizare plătită pentru fiecare cumpărătură, reducându-se astfel activitatea din economie.

Aceasta ar fi o modalitate mult mai eficientă de a calma o economie supraîncălzită decât creșterea ratei dobânzii băncii centrale.

În afară de controlul asupra economiei, ar exista și alte avantaje ale unei societăți fără numerar, spune autorul teoriei citate. Un astfel de sistem ar fo mult mai ieftin decât cel bazat pe bancnote și monede. Falsificarea ar fi imposibilă, la fel și jafurile. Economia neagră ar fi extrem de mult diminuată, iar evaziunea fiscală ar deveni imposibilă.


1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi