Sari la continut

Iisus Hristos
Daca stii ca ai fapte rele intru tine, scoate-le din sufletul tau, in asteptarea celor bune. Caci drept este Dumnezeu si iubitor de oameni. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Ce inseamna pentru mine colindator adevarat - Grigore Lese


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:5107 | tid:2678
Luca.O

    Avansat

  • cruce Membru Deplin
  • 1578 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Confesiune:ortodox
"Ce inseamna pentru mine colindator adevarat? Ce inseamna "adevarat"? Daca are 55 de ani, inseamna ca el de 52 de ani umbla tat anul si colinda tat satul - de la varsta de 3 ani. Ala-i colindatorul. Eu am 57 - Doamne, dă! - de 53 de ani eu umblu la colindat! Nici o pauza!", a explicat Grigore Lese saptamana aceasta, la Sala Galateca, in cadrul unui concert de colinde la care au participat colindatori din satele Ungureni si Libotin."
(mai jos aveti fragmente din articolul de pe hotnews.ro)

Sunt foarte multe de discutat despre "corinda". De unde vine corinda, ce-i cu corinda, care sunt temele, de ce se corinda... Noi n-am venit aicea sa facem conferinte. Am venit sa va aratam cum se corinda p-acolo. Conferintele-s la academie, numai ca stiti ce? Degeaba vorbesc la academie dar nu stiu cum se corinda. Stiti ca la noi e plina lumea de teoreticieni, practicieni mai putin. La colindat aicea nu ne indesam. Dar scriem despre corinda ca ar fi..., teorii... Am acasa un dulap numai de carti scrise, carte dupa carte. Unul scrie "corinda vine din calende", altul zice ca vine din "aleluia, Domine", altu ca de la neamul arilor - ma-nnebunesc, domle. Atat am citit despre ei... dar zic "ei o umblat in viata lor a colinda? O umblat ei sa vada colinda? Nem tudo, cum zice unguru!

Ia ascultati ce vreau sa va spun acum: aristocratii au colindat in viata lor vreodata? Nu! Stiti cine o colindat? Oamenii din josul satului. Ca ei s-o dus la rasarit. Aci o colindat. Ce inseamna pentru mine colindator adevarat? Ce inseamna "adevarat"? Daca are 55 de ani, inseamna ca el de 52 de ani umbla tat anul si colinda tat satul - de la varsta de 3 ani. Ala-i colindatorul. Eu am 57 - Doamne, da! - de 53 de ani eu umblu la colindat! Nici o pauza!"

Stau toti la televizor, la emisiunile aceastea de divertisment. Si in urechile dumneavoastra, din pacate, aveti acest sunet. Nu-i asa colinda, domnule! Eu nu va pot arata aici decat numai relicve de cum trebuie sa fie corinda. Stiti cum ii corinda asta? Cu ploaie, cu ger, cu saracie, cu colac mancat pe ninsoare. Si zice asa strigura:
Ciucur verde de matasa
Sloboaza-ne gazda-n casa
Ca de-asara stam p-afara
Si ninge, si vremuieste
Si murgutu cimpoveste
Murgu trebuie potcovit
Cu potcoave de colac
Si cu cuie de carnat
Zica gazda ce ne-a zice
Fara carnati nu ne-om duce
Fara ciont, fara schinare
Supere-se cat de tare
Ca i-a cere: stim ca are

si zicea "La anu si la multi ani!" Si era cate unu de-asta zgarcit - spunea asa, cam si cu gura altuia: "haidati in casa..."

Eu am corindat numai oamenii saraci. Corinda trebuie sa fie bucurie: ne intalnim, cinstim mortii! Si de-atatea ori am povestit de Lelea Mare din Borcut. Avea numa' brandusi toamna si primavara, si nuci, si alune stranse de ea si le aducea si le pregatea pentru colindatori. Avea doar patru pereti la casa!

Si ma duceam si colindam aristocratii... si usile erau ferecate de lăcăți la 3 dimineata. No, zic "hai sa merem la Lelea Mare, ca la ea e lumina aprinsa". Stia sa primeasca lumina!...

Ceilalti ziceau "haide, ma, nu merem acolo, ca n-are nimic sa ne deie". Si o colindam. Si intr-un an așe ne-o dat: 85 de alune la unu', 5 mere si nuci 20 cate la unu'. Le-am pus in bărbânț, am iesit afara, le-am imprastiat pa omat si le-am impartit noi intre noi. Si ne bateam de la alune. Dar-ar Dumnezeu sa mai vad eu viata aceea o data!
[...]
Cateodata, in seara de Craciun n-aveam niciun colindator cu mine si trebuia sa colind singur. De ce? Pentru ca ceata de colindatori si colindatorii se aleg dupa auz si dupa glas. Nu poate umbla oricine la colindat. Si aveam "bongăi" de-astia, care nu puteau colinda. Bonăiau langa noi, adica nu puteau colinda. Daca erau doi frati in casa, zice "ba, ia-l pa Sandu!" "Pai nu colinda numai Radu?" "Da' luati-l cu voi!" Si atunci ce faceam cu el? Cand bonăie si ne incurca, zic "Radule, tu taci!" Si statea acolo si purta colaci, desagi, se ducea in stanga, in dreapta, dar nu-l tare lasam, sa nu-l suparam. Dar asta se intampla intr-un an. C-al doilea an nu mai venea cu noi. Nu mai avea indrazneala sa vie cu noi.


Nici o sarbatoare nu-i
Ca nasterea Domnului
Asa binecuvantata
Si de crestini asteptata
Parintii nostri-n vecie
Asteptau postul sa vie
In tot postul sa colinde
Astazi nu colinda nimeni
Nu colinda, nu postesc
Numai rele savarsesc
Suduieste fiecare
Si cel bun, ca si cel mare
Scumpule Mantuitor
Varsa-n inime lor
Varsa bunatatea ta
Sa cinsteasca nasterea
Varsa-ti bunatatea Ta
Sa-ti cinsteasca nasterea.


Daca-i intrebi pe oamenii batrani ce-i cu lerul... "a, lerul de la fitiu", zice, adica de la soba, fara sa faca legatura cu neamul arilor, cu imparatul Aurelian si cu "Velerim si Veler, Doamne", cu Valerian. Nu! Ei stiu de ler... Dar nu asta este important. Ce este important: nu pot canta ei despre lei acuma, ei trebuie sa cante despre nasterea Mantuitorului. Si duc vestea asta.

Copilasii mititei au o colinda si un bât si-l agita. Si zic asa copilasii mici - si fete, si baieti, la un loc: "Buna ziua lui Mos Ajun!" Dar ce zic cand spun "Mos Ajun"? Al jun - este un jun batran si unul tanar. Si cela batran trebuie sa moara si sa vie celalalt tanar. "Buna ziua la Mos Ajun!" Si atuncea omul moare. De-aceea capra se arunca de pamant si zice cela "hehehe" si rad p-acolo. Dar de ce moare capra? Moare anul si reinvie! Trecerea la viata prin moarte!

Ce canta copilasii de 10 ani:


"O stea s-a ivit
De la rasarit
Si cu David crai
Pruncii sa nu-i tai.
Pruncii n-or muri
Ca s-or prelungi
In cer cu ingerii.
Si-a lor sufletele
S-or preface-n stele.
S-or luci frumos
Calea lui Hristos.
Si stateau ei asa si de-altfel erau mititei asa... "Ba, tu a cui esti?" Pai zice "Eu is al lui Ionu' lui Grigore lui Toader de peste deal" "A, a, stiu..." "Da' tu a cui esti? Ba, pe tine nu te cunosc!" De ce intrebau asta? Sa stie de unde vine, din ce comunitate face parte. Nu merge oricine al colindat. Stiti cum se colinda? Colindai tot satul: asta inseamna colinda - a te roti. O hora, ca la joc. Si se roteau in sat, dar mergeau si in alte sate. Si atatia bobi strangeau si colaci, ca nu-i mai puteau duce. Si atuncea ii lasau la Badea Ion, zice "cand om veni inapoi i-om lua!" Si dupa ce strangeau iara desagi, iar ii lasau. Si tot lasau asa: la o casa erau 30 de colaci, dincoace erau 20. Atentie! Nu se ocolea nici o casa!

Erau colaci multi. Ce faceau cu colacii astia? Cand veneau inapoi, veneau pe acelasi drum. Se zice: "retrairea caii" - dusul cu intorsul. Deci de fapt asta este corinda. Feciorii faceau bani sa plateasca ceterasi: isi vindeau colacii in sat si pe banii facuti pe colaci, zice "no, sa ne platim ceterasu'!"

Ceata de colindatori era autoritatea numarul unu in comunitate. Nu era primarul. Gata, de la Sfantul Nicolae si pana la Boboteaza, era ceata. Era o autoritate. In ziua de astazi, toata lumea in lume, in numele colindului, practica industria colindului, asa cum practica industria patriotismului. Nu se mai poate, gata!

sursa hotnews.ro


Acest post a fost editat de Luca.O: 15 December 2011 - 08:49 PM


1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi