Sari la continut

Iisus Hristos
Cel ce e sarac si nu poate vatama nu se socoteste intre cei evlaviosi. Iar cel ce poate vatama cu puterea sa, dar nu intrebuinteaza puterea spre rau, ci cruta pe cei mai umiliti, pentru evlavia sa, intru buna rasplata se va afla si dupa moarte (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Cuviosul Iosif de la Optina


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:4460 | tid:2420
BogdanO

    Avansat

  • cruce Operator
  • 1251 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Locatie:Cu gandul in iad
  • Preocupari:invatatura ortodoxa a sfintilor parinti
  • Confesiune:crestin-ortodox
īn a doua scrisoare, aţi descris un caz ce vi s-a īntāmplat īn Petersburg: o jumătate din modesta plăcintă aţi māncat-o miercuri din nesocotinţă, iar cealaltă jumătate aţi māncat-o chiar după ce v-aţi venit īn fire. Primul păcat poate fi trecut cu vederea, iar cel de-al doilea nu. Este ca şi cum cineva ar fugi din nesocotinţă spre prăpastie, iar la jumătatea drumului şi-ar reveni şi totuşi ar continua să fugă, neluānd īn seamă pericolul ce-1 paşte. La noi īn mănăstire a fost un asemenea caz. Un frate a găsit odată īn zi de post īn buzunarul său o fărāmă de plăcintă de dulce de mărimea unei nuci de cedru şi s-a gāndit: ce mare scofală dacă voi mānca această firimitură?! Şi a māncat-o. īnsă conştiinţa īndată a īnceput să-1 mustre pentru păcatul făcut cu bună ştiinţă. L-a anunţat pe părintele Ambrozie despre acest lucru şi acela i-a fixat o epitimie - de 12 metanii. Jumătatea voastră de plăcintă nu este īnsă o firimitură, de aceea şi epitimia trebuie să vă fie un pic mai mărişoară. Cānd vă veţi spovedi, să spuneţi duhovnicului şi acest păcat şi rugaţi-1 să vă dea o cāt de mică epitimie pentru liniştirea conştiinţei. Celelalte păcate, inclusiv nerespectarea postului īn zi de luni - chiar dacă unii oameni nu ţin post īn această zi -, să le ziceţi şi pe acestea la spovedanie, chiar dacă vor fi fără epitimie. (Cuviosul Iosif, 11, p. 276)
† ....Nu stii că, de ti-ai vărsa sângele tău pentru El, nici asa n-ai făcut ce erai dator să faci că altul e sângele Stăpânului, si altul sângele robului! Pocăieste-te si întoarce-te înainte de iesirea sufletului, ca nu cumva să vină moartea si tot leacul pocăintei să fie fără de folos. Că aici, pe pământ, are putere pocăinta;si numai aici; în iad n-are nici o putere. Să căutăm pe Domnul, cât avem timp! ...† (Sf.Ioan Gura de Aur)
"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" (Sfantul Siluan Athonitul)
"învatarea de vorbe nu foloseste nimic, daca lipseste purtarea sufletului cea placuta lui Dumnezeu. Dar pricina tuturor relelor este amagirea si ratacirea si necunostinta lui Dumnezeu † (Sf.Antonie Cel Mare)
"Credinţa dreaptă nu ne foloseşte cu nimic, atunci când avem o viaţă stricată"(Sf.Ioan Gura de Aur)
"283. Cunostinta fara lucrare, nu va mîntui pe nimeni în ziua mortii si a dreptei judecati a lui Dumnezeu.
284. Vai de noi, cei de azi, care ne silim sa învatam teorie multa si nu luam aminte la sudoarea cea din lucrare si la filosof ia cea din traire."

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi