Sari la continut

Iisus Hristos
Cunostinta si frica de Dumnezeu aduc tamaduire de patimile trupului. Caci aflandu-se in suflet necunostinta lui Dumnezeu, patimile ramanand nevindecate fac sufletul sa putrezeasca ca printr-un puroi indelungat. Iar pentru aceasta sa nu invinovatim pe Dumnezeu, care a dat oamenilor pricepere si cunostinta. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Cuviosul Nicon de la Optina


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:4316 | tid:2359
BogdanO

    Avansat

  • cruce Operator
  • 1251 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Locatie:Cu gandul in iad
  • Preocupari:invatatura ortodoxa a sfintilor parinti
  • Confesiune:crestin-ortodox
Când preotul, binecuvântând, rosteşte rugăciunea: „în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh", atunci se săvârşeşte o taină: harul Duhului Sfânt coboară peste omul pe care-1 binecuvântează. Iar atunci când cineva abia rosteşte cu buzele lepădarea de Dumnezeu, harul a şi plecat de la el, toate înţelesurile i se schimbă, omul devenind cu totul altul. (Cuviosul Nicon, 8, p. 330)

La început, pentru ispitirea credinţei şi voinţei noastre, e nevoie să depăşim prin luptă chinul şi povara lăuntrică, şi numai după acestea ni se dăruieşte mângâierea Duhului Sfânt. Darurile harului, dobândite cu trudă şi în durerea inimii, trebuie păstrate cu grijă de cel care le-a agonisit.Greutatea şi durerea nevoinţei ne învaţă să preţuim şi să păstrăm darul.(Cuviosul Nicon, 20, p. 39)
† ....Nu stii că, de ti-ai vărsa sângele tău pentru El, nici asa n-ai făcut ce erai dator să faci că altul e sângele Stăpânului, si altul sângele robului! Pocăieste-te si întoarce-te înainte de iesirea sufletului, ca nu cumva să vină moartea si tot leacul pocăintei să fie fără de folos. Că aici, pe pământ, are putere pocăinta;si numai aici; în iad n-are nici o putere. Să căutăm pe Domnul, cât avem timp! ...† (Sf.Ioan Gura de Aur)
"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" (Sfantul Siluan Athonitul)
"învatarea de vorbe nu foloseste nimic, daca lipseste purtarea sufletului cea placuta lui Dumnezeu. Dar pricina tuturor relelor este amagirea si ratacirea si necunostinta lui Dumnezeu † (Sf.Antonie Cel Mare)
"Credinţa dreaptă nu ne foloseşte cu nimic, atunci când avem o viaţă stricată"(Sf.Ioan Gura de Aur)
"283. Cunostinta fara lucrare, nu va mîntui pe nimeni în ziua mortii si a dreptei judecati a lui Dumnezeu.
284. Vai de noi, cei de azi, care ne silim sa învatam teorie multa si nu luam aminte la sudoarea cea din lucrare si la filosof ia cea din traire."

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi