Sari la continut

Iisus Hristos
Luptatorii de la jocurile olimpice nu se incununeaza dupa prima biruinta, nici dupa a doua sau a treia, ci cand biruie pe toti cei ce se lupta cu ei. Tot asa trebuie deci ca tot cel ce vrea sa fie incununat de Dumnezeu sa-si deprinda sufletul intru curatie nu numai in privinta celor trupesti, ci si a castigurilor, rapirilor, pizmei, hranei, slavei desarte, grairii de rau, uciderilor si celor asemenea. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Cuviosul Macarie de la Optina


  • Nu puteti initia un nou topic
  • Nu puteti raspunde la acest topic
Nici un post la acest topic

#1 | pid:4314 | tid:2357
BogdanO

    Avansat

  • cruce Operator
  • 1251 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Locatie:Cu gandul in iad
  • Preocupari:invatatura ortodoxa a sfintilor parinti
  • Confesiune:crestin-ortodox
Vizitând mănăstirea noastră v-aţi învrednicit să gustaţi din darul stărilor harice. Prin aceasta vi s-a arătat că harul lui Dumnezeu există, ca să puteţi discerne minciuna de adevăr şi bunurile lumeşti de cele duhovniceşti. însă, după ce v-a fost arătat, harul s-a ascuns, pentru că nu-1 puteţi duce fără să fi fost mai întâi încercat în lupta cu patimile şi fără să fi dobândit smerenia. Chiar dacă aţi fi vieţuit permanent aici, nici aşa nu l-aţi fi putut reţine, pentru că şi aici este luptă cu patimile; până omul nu se va smeri nu va putea să biruiască nici patimile şi nici să dobândească daruri duhovniceşti. Dar şi însăşi căutarea acestor daruri este primejdioasă, fiind supusă părerii de sine, pe când uneori, când ne lipsim de acestea, ne pogorâm până în adâncurile smereniei. In voia noastră stă a face binele sau răul, iar răsplata ţine de voia lui Dumnezeu. (Cuviosul Macarie 24, Vol. 1, pp. 190-191)

Simţămintele voastre mângâietoare sunt foarte primejdioase, vă pot amăgi şi întuneca mintea. Chiar dacă ar veni cu siguranţă de la har, să nu vă cuceriţi de ele, ci, luând ca ajutor smerenia, să vă socotiţi nevrednică de acestea. Harul, acoperindu-ne uneori, ne face să cunoaştem ce bogăţii ascunde, iar după aceea ne părăseşte, rămânând însă pururi cu noi. Nouă însă, celor ce-1 dorim, ne este de trebuinţă a ne îngriji de curăţirea de patimi, pe care dacă le avem, să nu îndrăznim să visăm a-1 dobândi... (Cuviosul Macarie, 24, Voi. 1, p. 150)

îţi aminteşti în scrisoare de căldura şi râvna ta de altădată, pe care nu le mai regăseşti înlăuntrul tău, ci mai curând vezi indiferenţă, răceală, lene şi altele. Pe atunci era chemarea, iar harul lui Dumnezeu te purta precum îşi poartă mama pruncul în braţe. Dar când ai păşit în lupta duhovnicească, atunci Domnul a îngăduit să-ţi fie ispitită voinţa, însă virtuţile tale de altădată nu au valoarea scârbelor, frământărilor, tânguirilor şi plângerilor de astăzi. Dacă ai fi rămas pururi în acea stare de desfătare, n-ai fi dobândit nimic şi n-ai fi învăţat iscusinţa: atunci era acţiunea harului şi nimic dintr-ale tale, erai la fel de plină de patimi, pe care astăzi trebuie să le nimiceşti prin luptă, smerenie şi altele. Acum eşti luptată; curăţă-te de patimi, iar harul Domnului va scrie pe inima ta curată legile Duhului şi El Se va sălăşlui în tine. (Cuviosul Macarie, 24, Voi. 5, p. 742)
(din Filocalia de la Optina, vol. 1.)
† ....Nu stii că, de ti-ai vărsa sângele tău pentru El, nici asa n-ai făcut ce erai dator să faci că altul e sângele Stăpânului, si altul sângele robului! Pocăieste-te si întoarce-te înainte de iesirea sufletului, ca nu cumva să vină moartea si tot leacul pocăintei să fie fără de folos. Că aici, pe pământ, are putere pocăinta;si numai aici; în iad n-are nici o putere. Să căutăm pe Domnul, cât avem timp! ...† (Sf.Ioan Gura de Aur)
"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" (Sfantul Siluan Athonitul)
"învatarea de vorbe nu foloseste nimic, daca lipseste purtarea sufletului cea placuta lui Dumnezeu. Dar pricina tuturor relelor este amagirea si ratacirea si necunostinta lui Dumnezeu † (Sf.Antonie Cel Mare)
"Credinţa dreaptă nu ne foloseşte cu nimic, atunci când avem o viaţă stricată"(Sf.Ioan Gura de Aur)
"283. Cunostinta fara lucrare, nu va mîntui pe nimeni în ziua mortii si a dreptei judecati a lui Dumnezeu.
284. Vai de noi, cei de azi, care ne silim sa învatam teorie multa si nu luam aminte la sudoarea cea din lucrare si la filosof ia cea din traire."

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi