Sari la continut

Iisus Hristos
Oamenii cuminti trebuie sa-si cerceteze puterea lor si masura la care a ajuns virtutea sufletului lor, fiindca trebuie sa se pregateasca sa dea razboi cu patimile ce le dau navala, potrivit cu puterea din ei, daruita lor dupa. fire de Dumnezeu, impotriva ispitirii de frumusete straina si a oricarei pofte stricatoare de suflet ne ajuta infranarea; impotriva durerilor si a lipsurilor taria; iar impotriva ocarilor si a maniei rabdarea; si asa pentru toate. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

STIRI ORTODOXE +


1508 postari la acest topic

#271 | pid:8218 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Ieri, 27 noiembrie, în Aula Academiei Române, a avut loc o sesiune solemnă consacrată zilei de 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României. Au participat membri ai Academiei Române și oameni de cultură ai urbei bucureştene. Prezent la acest eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Biserica poporului român a contribuit intens la Marea Unire a acestuia
într-un stat unitar”.
Sesiunea solemnă a fost deschisă de preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, care a reliefat lecţiile pe care contemporanii le pot extrage din momentul desăvârşirii unităţii statale de la 1 Decembrie 1918, „moment al încununării luptelor de veacuri şi jertfelor românilor prin revenirea la patria-mamă a vechilor provincii româneşti aflate sub stăpânirea imperiilor vecine, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureşul, Crişana, Banatul”. Măreţia Marii Uniri, a mai subliniat preşedintele Academiei Române, constă în faptul că aceasta nu a fost opera unui om politic, nici a unui guvern sau partid, ci în „elanul extraordinar al naţiunii române, venit din străfundurile conştiinţei unităţii neamului”. În pofida moştenirii pe care Marea Unire a dăruit-o României, şi anume una dintre cele mai mari şi puternice ţări ale Europei, un nivel de trai ridicat, recunoaştere internaţională, datorită oamenilor politici şi diplomaţilor, astăzi, în ţara noastră nu mai există o viziune unitară asupra statului sau legi care să reflecte interesul naţional. „Al 7-lea stat ca mărime şi populaţie în Europa, dar pe locul 27, din punctul de vedere al nivelului de trai al locuitorilor ţării, mai suntem capabili de performanţa interbelică? Ce vom fi într-o Uniune Europeană a statelor europene? Putem rămâne o rezervă de mână de lucru ieftină, slab calificată, supusă unei vânări de creiere dezastruoase pentru dezvoltarea ţării şi de resurse naturale sau putem deveni parteneri egali, purtători ai unei civilizaţii şi culturi străvechi şi creatori, în continuare, de valori spirituale şi economice? Putem deveni parteneri egali în Europa dacă, în contextul dezvoltării istorice şi al integrării europene, al globalizării, avem aceeaşi unitate în jurul unei viziuni, voinţă, conştiinţă şi respect pentru interesul naţional ca şi predecesorii noştri din timpul Marii Uniri”, a concluzionat academicianul Ionel Valentin Vlad.
Sesiunea a continuat cu alocuţiunea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a evidenţiat contribuţia Bisericii poporului român la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar.
Academicianul Dan Berindei, preşedintele de onoare al Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române, a explicat că Ziua Naţională a României este o sumă de valori definitorii pentru un popor naţional, dar şi un prilej de bilanţ, de pomenire, de bucurie, de afirmare a dragostei şi de izgonire a duşmăniei. „Ziua de 1 Decembrie 1918 reprezintă un mare moment al devenirii noastre, spre deosebire de vecinii noştri, fiindcă, sub vitregia vremurilor, noi nu am putut să realizăm statul nostru unitar timp de veacuri, deşi am fost statornici pe un teritoriu dăruit de Dumnezeu. Anul 1918 a fost un an deosebit, căruia românii îi datorează veşnică neuitare. Naţiunea noastră a plătit greu tribut de sânge şi suferinţă, iar biruinţa şi împlinirea au izvorât din dragoste de patrie, din suferinţă şi jertfă.”
Naşterea şi triumful principiului de naţionalitate au favorizat realizarea Marii Uniri, a precizat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de cercetări socio-umane „Gheorghe Şincai” din Târgu-Mureş. Acestea s-au fundamentat în spaţiul transilvănean pe originea romană a poporului şi latinitatea limbii române şi au fost dezvoltate de elita tinerilor români transilvăneni, care a biruit politica maghiară asimilaţionistă.
Sesiunea solemnă a continuat cu alocuţiunea rectorului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, care a prezentat evoluţia învăţământului superior din Alba Iulia de la anul înfiinţării, 1622, până în prezent; alocuţiunea preşedintelui Asociaţiunii ASTRA din Sibiu, prof. Dumitru Acu, care a vorbit despre rolul spiritului unionist astrist la înfăptuirea Marii Uniri, prin preluarea idealurilor Şcolii Ardelene, ale paşoptiştilor şi ale tuturor românilor de emancipare naţională; alocuţiunea prorectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. univ. Gheorghe Iacob, care a semnalat faptul că poporul român este unul dintre puţinele popoare din lume care are ca simbol al zilei naţionale unitatea şi a enumerat mai mulţi factori care au contribuit la realizarea Marii Uniri, precum legitimitatea, în pofida deznaţionalizării de secole la care au fost supuse provinciile române, caracterul reprezentativ al Marii Uniri, rolul elitei româneşti, al Bisericii şi al Armatei din provinciile româneşti la realizarea unităţii.
Ultima alocuţiune a fost rostită de dr. Ioan Lăcătuşu, sociolog, arhivist, publicist şi preşedintele Forumului civic al românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, care a prezentat succint aspecte din istoria românilor din arcul intracarpatic, cât şi principalele provocări cu care se confruntă românii astăzi în lupta lor pentru dăinuirea românească, într-un spaţiu multietnic şi pluriconfesional în care sunt numeric minoritari în propria ţară. De asemenea, a prezentat volumul „Repere identitare româneşti din județul Covasna şi Harghita”, care umple un gol din istoriografia locală.
În cadrul sesiunii solemne, preşedintele Asociaţiunii ASTRA din Sibiu, prof. Dumitru Acu, a oferit câte o Diplomă de Excelenţă „Andrei Şaguna”, cea mai înaltă distincţie a Asociaţiunii ASTRA, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca simbol al gratitudinii pentru merite deosebite în susţinerea Asociaţiunii ASTRA şi promovarea culturii naţionale, şi academicianului Dan Berindei, pentru susţinerea reînfiinţării Asociaţiunii ASTRA din Sibiu.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#272 | pid:8219 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Alba Iulia are loc o slujbă de Te Deum, un program solemn şi numeroase manifestări culturale. La Cluj-Napoca, printre manifestările din 1 decembrie este anunţat un Concert-eveniment la Opera Naţională, iar la Sibiu este programat Spectacolul folcloric „Noi suntem români”.
La Alba Iulia au loc mai multe manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, grupate sub genericul „Festival de România”, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie. Luni, 30 noiembrie are loc o paradă a portului popular, iar la ora 12.15 va fi arborat Drapelul Național al României, în Piața Tricolorului, pe esplanada Catedralei Încoronării. De la ora 17.00 vor fi vernisate mai multe expoziții, la Cercul Militar Alba Iulia (Palatul Principilor), la Galeriile de artă (lângă Poarta a III-a) şi la Galeriile municipale de artă și va avea loc un spectacolul folcloric la Alba Mall. Marți, 1 decembrie, se desfăşoară un program solemn cu depuneri de coroane și jerbe de flori în mai multe locuri din oraş. După primirea soliilor din Cetățile de Scaun și Sosirea ștafetelor militare, pe Terasa Sălii Unirii, de la ora 12.00 va avea loc slujba de Te Deum, cu ocazia Zilei Naţionale, la Catedrala Încoronării. Urmeză o paradă militară, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, spectacole de muzică populară etc. Pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina poate fi vizitat Târgul național al meșterilor populari.
Concert-eveniment la Opera Naţională clujeană
Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizează marți, 1 decembrie, de la ora 18.30, un spectacol extraordinar dedicat Zilei Naționale a României.
„Ziua Națională a României la Operă!” va fi un spectacol extraordinar care sărbătorește într-o manieră autentic românească ziua tuturor românilor. Evenimentul ce îl are ca invitat special pe dirijorul Sabin Păutza va fi un spectacol inedit de orchestrație, aranjamente de piese patriotice, operă și operetă. Soliștii Lucia Bulucz, Irina Săndulescu Bălan, Iulia Merca, Cosmin Ifrim (invitat), Sorin Lupu, Cristian Mogoșan, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor și Radu Dunca vor interpreta cele mai frumoase creații lirice românești, de la Imnul național, la Balada lui Ciprian Porumbescu, Hora Unirii și jocul Ciocârliei lui George Enescu.
Concertul însuflețit de tradiția folclorică va fi precedat de spectacolul ”Copiii Sărbătoresc Marea Unire”, organizat de Instituția Prefectului Județului Cluj cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, care va fi pus în operă pe scena Operei Naționale Române începând cu ora 14.00.
Paradă militară la Cluj-Napoca
Un detaşament de onoare constituit din 550 de militari, cu 50 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administraţiei şi Internelor vor participa marți, 1 decembrie, începând cu ora 12.30, în Piața „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, la parada organizată cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a României.
În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naționale, vor lua parte militari aparținând Diviziei 4 Infaterie „Gemina”, astfel: Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionul 55 Comunicații și Informatică „Napoca” și Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” (250 de militari). Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi compuse din specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă și din colegii mai tineri ai acestora, elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca (200 de militari). De asemenea, la sărbătoare vor participa şi reprezentanții Poliției Locale Cluj-Napoca și un detașament de voluntari ai organizației Crucea Roșie (100 de persoane).
Spectacol folcloric „Noi suntem români” la Sibiu
Instituţia Prefectului - Judeţul Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu organizează spectacolul folcloric „Noi suntem români!”. Ziua Naţională a României, sărbătoarea românilor de pretutindeni, va fi celebrată la Sibiu, prin organizarea unui spectacol de folclor care va reuni deopotrivă cântece patriotice și momente speciale muzical-coregrafice, din cele mai reprezentative zone etnofolclorice ale țării.
Protagoniști ai acestei sărbători menite să pună în valoare identitatea culturală şi spirituală a românilor fi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, orchestra „Lăutarii” din Chişinău, condusă de dirijorul Nicolae Botgros, precum şi soliștii Nicolae Furdui Iancu, Aneta Stan, Floarea Calotă, Nicoleta Voica, Petrică Mâţu Stoian, Ionuţ Fulea, Mariana Deac, Mariana Anghel, Mioara Velicu, Ion Paladi, Nineta Popa, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Sebastian Stan, Daniel Rosalim, Alina Pinca, Alina Bîcă, Olguța Berbec, Mirela Mănescu, Mihaela Grec, Ilie Medrea, Adriana Anghel, Izabela Tomiţa și Adrian Neamțu.
Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor și va fi găzduit de Sala Polivalentă „Transilvania” din Sibiu, marți, 1 decembrie, începând cu ora 14:15. Intrarea la spectacol va fi liberă.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#273 | pid:8221 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
La Mănăstirea Crasna din judeţul Prahova va fi săvârşită astăzi slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire protosinghel Pantelimon Angelescu, cu prilejul împlinirii a 40 de zile de la trecerea la Domnul.
În dimineața zilei de 25 octombrie 2015 a trecut la Domnul unul dintre viețuitorii venerabili ai Mănăstirii Crasna, protosinghelul Pantelimon (Pavel) Angelescu. Părintele Pantelimon Angelescu s-a născut la data de 28 mai 1933 în comuna Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova, și a intrat în obștea Schitului Crasna în luna iulie a anului 1954, vieţuind în această mănăstire timp de peste 60 de ani, fiind astfel, la data trecerii sale la Domnul, monahul cu cei mai mulţi ani de vieţuire neîntreruptă din Mănăstirea Crasna.
Asemenea multor nevoitori din cetele călugăreşti care au împodobit epocile succesive ale istoriei Bisericii pe pământ românesc, şi-a petrecut viaţa într-un mod discret, nevăzut şi neştiut de către mulţi, dar fiind o adevărată temelie a vetrei monahale de la Crasna. Ne-am folosit în acest demers de datele din arhiva mănăstirii noastre, precum şi de mărturiile celor care l-au cunoscut îndeaproape, mai cu seamă de mărturia părintelui arhimandrit Nicodim Dimulescu, fost stareţ al Mănăstirii Crasna, şi de cuvintele Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fost vieţuitor al Mănăstirii Crasna, care l-a cunoscut pe părintele Pantelimon şi care a participat la slujba de Prohodire a părintelui la 26 octombrie 2015.
La 5 ani de la închinovierea fratelui Pavel, Schitul Crasna este desființat prin nemilosul Decret 410/1959, călugării vieţuitori de aici fiind transferaţi la alte mănăstiri, iar fratele Pavel fiind desemnat să rămână în schit ca paznic. Deşi nu s-a plâns niciodată despre acele vremuri, părintele Pantelimon ne mărturisea uneori momentele grele prin care a trecut. În primul rând, singurătatea era cea mai dificilă, fiind dublată de lipsurile materiale de toate felurile, de lipsa electricităţii şi de permanentul pericol al atacurilor animalelor sălbatice din pădurea ce înconjoară Mănăstirea Crasna.
Deşi ar fi putut să părăsească schitul pentru a pleca într-o altă mănăstire sau chiar în lume pentru o viaţă mai confortabilă, fratele Pavel rezistă, rămânând statornic, şi se întăreşte în rugăciune până când în urma deciziei fericitului întru pomenire Patriarh Justinian Marina, Schitul Crasna este reactivat în 1967. Opt ani a petrecut în singurătate fratele Pavel, aşteptând şi sperând în reînvierea vieţii monahale, ceea ce indică o vocaţie monahală autentică, aşa cum puţine se mai regăsesc astăzi.
Astfel, la data de 1 aprilie 1967 sosesc la Crasna protosinghelul Ghedeon Bunescu și ieromonahul Nicodim Dimulescu, cel dintâi fiind numit stareț al Schitului Crasna de către Preafericitul Părinte Patriarh Justinian, iar cel de-al doilea păstorind obştea Mănăstirii Crasna între 1999 şi 2011. Fratele Pavel a fost cel care i-a întâmpinat în Schitul Crasna pe cei care aveau să readucă viața chinovială în această vatră monahală, iar bucuria sa avea să o mărturisească însuşi cu lacrimi în ochi câteva decenii mai târziu vieţuitorilor mai tineri din obşte.
Redeschiderea Schitului Crasna aduce cu sine şi încununarea vocaţiei sale călugăreşti, fratele Pavel fiind tuns în monahism la data de 15 septembrie 1974 (în temeiul aprobării nr. 11485/1974), primind numele Pantelimon, iar mai târziu a fost hirotonit diacon pe seama Schitului Crasna (în temeiul aprobării nr. 20569/1974). În anul 1982 este hirotonit ieromonah pe seama Schitului Crasna (în temeiul aprobării nr. 10886/1982), iar în anul 1984 este hirotesit duhovnic (conform ordinului 4169/1984). Ca recunoaştere a calităţilor personale, a ostenelilor şi sacrificiilor sale, părintele Pantelimon este hirotesit protosinghel de către Preasfințitul Vasile Târgovișteanul, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire Părinte Patriarh Teoctist, la data de 18 mai 1991, la Mănăstirea Antim din București.
Noua generaţie de călugări, închinoviați după anul 1990, astăzi cei mai numeroşi din comunitatea de la Crasna, pot mărturisi deopotrivă faptul că figura părintelui Pantelimon anima cu discreţie viaţa monahală de aici. Niciodată nu lipsea de la slujbe, având o mare bucurie pentru slujirea Sfintei Liturghii, în ciuda unor boli care mai târziu aveau să-l imobilizeze la pat. Orice pelerin sau tânăr care intra în obştea mănăstirii era fascinat de chipul său, un chip iconic al sfinţeniei, care te îndemna la dialog. De o modestie rară, părintele se smerea în aceste discuţii, spunând că „nu știe multă carte”, însă nu de puţine ori răspunsurile sale surprindeau prin profunzime, fiind un amestec de cuminţenie a omului simplu de la sat, uneori de umor proaspăt, dar întotdeauna pline de ecourile nemuritoarei înţelepciuni a Învăţătorilor Bisericii.
Bunătatea și echilibrul duhovnicesc erau calităţi ale părintelui Pantelimon care mobilizau pe toți viețuitorii mănăstirii să fie încrezători că se poate trece peste toate încercările având întărire pe Hristos Domnul şi că îndatorirea de căpătâi a monahului este aceea să se roage pentru lume.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#274 | pid:8225 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Pr. Dr. Ciprian Florin Apetrei , 28 Noiembrie 2015
De câțiva ani, ziua de serbare a Sfântului Apostol Andrei se constituie într-un prilej de bucurie generală a unora pentru sărbătoarea în sine, iar a altora pentru ziua liberă de care pot beneficia. În acest context, este bine să vedem cine este Sfântul Apostol Andrei și importanța con­struirii unei catedrale în cinstea lui în capitala neamului românesc încreștinat de el.
În câteva rânduri, voi prezenta datele esenţiale legate de viaţa şi activitatea Apostolului nostru, Sfântul Andrei. A fost originar din Betsaida, o mică localitate pe ţărmul lacului Ghenizaret din Galileea, fiind fratele lui Petru, amândoi fiii pescarului Iona. Ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, la îndemnul acestuia merge împreună cu Ioan după Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Bucuria certitudinii venirii lui Mesia a fost primul cuvânt al propovăduirii Sfântului Apostol Andrei: `Am găsit pe Mesia!” (Ioan 1, 41). De aceea, el este numit `cel dintâi chemat” sau `primul chemat la apostolat”. A fost mereu aproape de Mântuitorul Hristos: în anii de activitate publică, la evenimentele care au însoţit mântuitoarele pătimiri, la întâlnirile cu Hristos-Domnul Cel Înviat, iar după ce a primit harul Sfântului Duh la Rusalii a luminat prin cuvânt şi faptă popoarele, săvârşind minuni şi vindecări, răbdând încercări şi primejdii. Este considerat întemeietorul Bisericii de la Bizanţ şi vasul ales prin care Evanghelia a fost propovăduită şi strămoşilor noştri geto-daci în Scytia Minor (Dobrogea de astăzi). A sfinţit misiunea sa mântuitoare prin moarte martirică, fiind răstignit pe o cruce în formă de `X” în oraşul Patras din Peloponez (Grecia).
În calendarul Bisericii Ortodoxe este prăznuit la 30 noiembrie, fiind cinstit cu mare evlavie de toate popoarele din răsăritul Europei. Pe locul martiriului său, în oraşul Patras, se înalţă astăzi Catedrala Mitropolitană care adăposteşte relicva de mare preţ, capul Sfântului Andrei. Faptul că Sfântul Apostol Andrei a propovăduit creştinismul şi în părţile noastre este autentificat şi de Sinaxarul Bisericii din Constantinopol, din secolul al X-lea, care ne spune că sfântul a propovăduit Evanghelia în „toată regiunea Bitiniei şi Pontului, provinciile romane Thracia şi Scitia, apoi a mers la Sevastopolis cea mare (în Crimeea)”. Prin provincia romană Scytia se înţelege teritoriul Dobrogei de astăzi, care făcea parte, în secolul I, din Imperiul Roman.
În calitate de neam născut creștin prin misiune apostolică este fundamental ca în orașul București, capitala României, să se ridice o catedrală în cinstea Sfântului nostru încreștinător Apostolul Andrei.
La începutul mileniului III, în capitala României a început să prindă contur noua Catedrală Patriarhală, numită şi Catedrala Mântuirii Neamului, în cinstea Sfântului Apostol Andrei. Un deziderat apărut încă din timpul regelui Carol I, acela al construirii unei catedrale naţionale, iată că prinde contur în timpul celui de-al şaselea Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Este normal să existe şi în capitala României o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român, aici urmând să fie organizate ceremoniile religioase cu caracter public naţional.
În Capitala noastră nu s-a construit niciodată o biserică cu statut de Catedrală Mitropolitană sau Patriarhală (ortodoxă). Actuala biserică care, provizoriu, îndeplinește funcția de Catedrală Patriarhală, până la finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, a avut dintru început statut de biserică mănăstirească.
Astăzi avem mai mult ca oricând nevoie de simboluri. Un astfel de simbol al unităţii neamului şi al mărturisirii credinţei înaintea lui Dumnezeu este Catedrala Mântuirii Neamului, care atunci când va fi gata îi va reprezenta pe toţi românii din toate provinciile istorice şi va fi un liant şi un simbol al unităţii noastre naţionale şi al creştinismului ortodox apostolic de pe pământul României.
Acum, când ne mai despart doar trei ani până când vom marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), este fundamental pentru națiunea română să termine construirea acestui edificiu reprezentativ pentru creștinismul bimilenar românesc. Astfel, vom avea un monument închinat eroilor care s-au sacrificat pentru realizarea Marii Uniri, deoarece Catedrala Mântuirii Neamului este închinată și Înălțării Domnului, ziua când îi pomenim în Biserica noastră pe toți eroii neamului.
De aceea, cred cu tărie că acum construirea Catedralei Mântuirii Neamului se constituie în simbolul nostru naţional, care situează Bucureştiul pe harta capitalelor definite de repere simbolice creştine ale lumii civilizate de astăzi. Fără un astfel de reper, Bucureştiul nu va putea dăinui în mentalul colectiv românesc ca adevărata capitală a tuturor românilor. E important să luăm ca exemplu de la poporul american ataşamentul faţă de valorile naţionale. Mai ales să învăţăm de la americani (care au construit în Washington, capitala lor, în secolul XX, Catedrala naţională americană) cât de importantă este o catedrală naţională în oraşul Bucureşti (capitala tuturor românilor), ca un simbol al unităţii şi demnităţii naţionale.
Din nefericire, în societatea de astăzi, aflată în plin proces de secularizare şi globalizare, Biserica începe să fie văzută prin dezinformare mediatică doar ca un ONG social-filantropic. Nu se înţelege că scopul existenţei Bisericii este mântuirea membrilor ei, şi nu acela de a fi o instituţie caritabilă, care are ca unic scop rezolvarea problemelor celor defavorizaţi de societatea consumistă.
Evident, una dintre laturile esenţiale şi fundamentale ale misiunii Bisericii în lume este de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoi, însă aceasta nu înseamnă că misiunea Bisericii se reduce doar la această activitate, ci în primul rând ea are ca scop mărturisirea cuvântului Evangheliei Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care duce la mântuire.
Astăzi mai mult ca oricând, cei care aleg să Îi slujească cu toată ființa lui Dumnezeu sunt adevărați mărturisitori ai credinței în timpul când oamenii trăiesc sub imperiul hedonismului și al căpătuielii, indiferent de consecințe. De aceea, în perspectiva iubirii de credință și neam, este foarte important să construim în inima Capitalei noastre o biserică reprezentativă pentru drumul parcurs către mântuire de poporul nostru în cei 2.000 de ani de când Sfântul Apostol Andrei ne-a adus darul cel mai de preț, Evanghelia Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#275 | pid:8226 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
La Duminica a XXX-a după Rusalii membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române slujesc după următorul program pe care îl aflăm de la Radio TRINITAS:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cernica, județul Ilfov.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji la Biserica Sfânta Treime Călăraşi, Protopopiatul Iaşi 1.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va sluji
la Biserica Nașterea Domnului din Sibiu.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji în Biserica Sfânta Treime din Cluj.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va sluji la Catedrala Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, va sluji în Parohia Igriș, Protopopiatul Sânicolau Mare.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va sluji la Paraclisul Mitropolitan Sfântul Ioan Teologul din Chișinău.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, va sluji în Parohia Sf. Apostol Andrei din Würzburg, Germania.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Mitropolit Nifon, ArhiEpiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, va sluji în Parohia Potlogi, Protopopiatul Titu.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Teodosie, ArhiEpiscopul Tomisului, va sluji în Biserica Sfântul Dumitru din localitatea Rariștea, judetul Constanța.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Pimen, ArhiEpiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji la Parohia Marginea 1, Protopopiatul Rădăuţi.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Irineu, ArhiEpiscopul Alba Iuliei, va sluji în Parohia Sebeş 5, Protopopiatul Sebeş.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Varsanufie, ArhiEpiscopul Râmnicului, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Ioachim, ArhiEpiscopul Romanului și Bacăului, va sluji la Mănăstirea Sf. Împăraţi Constantin şi Elena-Oituz -metoc chiriarhal.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Calinic, ArhiEpiscopul Argeșului și Muscelului, va sluji în Parohia Vatra Satului, comuna Berevoiești, județul Argeș.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Ciprian, ArhiEpiscopul Buzăului şi Vrancei, va sluji în Parohia Bizighești, Protopopiatul Focsani 2.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Casian, ArhiEpiscopul Dunării de Jos, va sluji la Capela Sfântul Apostol Andrei a Seminarului Teologic din Galați.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Timotei, ArhiEpiscopul Aradului, va sluji în Parohia Fântânele, Protopopiatul Arad.
ÎnaltPreasfinţitul Părinte Părinte Nicolae, ArhiEpiscopul Ortodox Român al celor două Americi, va sluji în Parohia Sfântul Andrei, Calgary, Canada.
Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, va sluji la Catedrala Episcopală din Huşi.
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va efectua vizite pastorale în Eparhie.
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va sluji la Biserica Sf. Apostol Andrei din Parohia Beiuș III, Protopopiatul Beiuș.
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va sluji la
Mănăstirea Gura Motrului , judeţul Mehedinţi.
Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, va sluji la Catedrala Episcopală din Slobozia.
Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, va sluji la Biserica
Schimbarea la Faţă din Covasna.
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, va sluji la Mănăstirea Țigănești, județul Teleorman.
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, va sluji în Parohia Letca Nouă, Protopopiatul Mihăilești.
Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, va sluji la Biserica din Parohia Băbiciu II, Protoieria Corabia, judeţul Olt.
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va sluji în Parohia Satu Nou , Protopopiatul Babadag.
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, va sluji la Mănăstirea Bobota, județul Sălaj.
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, va sluji la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, va sluji în Paraclisul Adormirea Maicii Domnului de la Sediul Eparhial din Roma, Italia.
Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, va sluji în Parohia Sfântul Apostol Andrei, Arganda del Rey, Spania.
Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, va sluji în Parohia Ortodoxă Română din Copenhaga, Danemarca.
Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, va sluji în Parohia Sfântul Apostol Andrei din oraşul Newcastle, Australia.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, va sluji la Catedrala Patriarhală.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va sluji în Parohia Sfânta Treime din Ploiești.
Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, va sluji în localitatea Ghijasa de Sus, Protopopiatul Agnita.
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va sluji în Parohia Timişoara Aeroport, Protopopiatul Timișoara Nord.
Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va sluji la Biserica Sfinții Martiri Brâncoveni din orașul Ialoveni, Republica Moldova.
Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în Parohia Sfântul Iosif din Bordeaux, Franţa.
Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, va sluji în Biserica
Adormirea Maicii Domnului din Köln, Germania.
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.
Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, va sluji în Parohia Sfântul Andrei, Mississauga, Canada.
Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, va sluji în Parohia Sfântul Apostol Andrei din Baia Mare.
Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va sluji în Paraclisul Centrului Misionar Sfântul Ioan Botezătorul din Dublin, Irlanda.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#276 | pid:8235 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca: Mii de pelerini au mers la Mănăstirea Prislop
Mii de credincioşi au mers, sâmbătă, la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, fiind oficiat un parastas cu ocazia comemorării a 26 de ani de la moartea acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Credincioşii au sosit în număr mare, sâmbătă, la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, în cimitirul căreia este îngropat părintele Arsenie Boca, pentru a comemora 26 de ani de la moartea acestuia. Cu acest prilej, la mănăstire a avut loc şi un parastas.

Căpitanul Nicolae Răducu din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că este imposibil să se facă o estimare corectă a numărului de pelerini de la Mănăstirea Prislop.

"Putem spune doar că au fost mii de oameni la Mănăstirea Prislop, la mormântul părintelui Arsenie Boca. Nu putem face o estimare corectă deoarece e un continuu du-te-vino acolo. În timp ce unii pelerini sosesc, alţii pleacă, aşa că e dificil să spunem câte persoane participă, în aceste zile, la pelerinaj. Au fost persoane venite din toate colţurile ţării", a declarat Nicolae Răducu.

El a afirmat că încă de vineri au început să sosească pelerini, iar inclusiv pe timpul nopţii porţile Mănăstirii Prislop au rămas deschise, astfel că oamenii au putut merge chiar şi în noaptea de vineri spre sâmbătă să se roage la mormântul părintelui.

"Forţele de ordine se află încă de ieri (vineri - n.r.) la mănăstire. A fost asigurat un flux acolo. Pe o poartă se intră, pe alta s-a ieşit şi, din fericire, nu au fost incidente. Au mai fost câţiva oameni care s-au dus la medicii de la ambulanţele prezente la faţa locului să îşi măsoare glicemia sau să le spună că li s-a făcut rău, pentru că aşa se întâmplă când e un pelerinaj, vin oameni care au postit. Din fericire, niciunul dintre aceste cazuri nu a fost grav şi nu a fost necesar transportul la spital", a spus Nicolae Răducu.

De asemenea, sursa citată a arătat că temperaturile în zona Mănăstirii Prislop din judeţul Hunedoara variază între un grad Celsius şi minus un grad Celsius, iar în cursul zilei de sâmbătă s-a lăsat ceaţa.

În această perioadă, peste o sută de poliţişti, jandarmi şi pompieri menţin ordinea şi liniştea publică în zona mănăstirii, dar şi în incinta acesteia.

Anul trecut, peste 40.000 de credincioşi s-au rugat, timp de două zile, la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, la 25 de ani de la moartea acestuia.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989, el fiind considerat "Sfântul neîncoronat al Ardealului".

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a început procesul de canonizare a lui Arsenie Boca, prin Episcopia Devei şi Hunedoarei, care strânge dovezi şi mărturii despre viaţa părintelui, proces ce poate dura mai mulţi ani
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#277 | pid:8236 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Racla cu Moaştele Sfântului Apostol Andrei de la Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale în seara zilei de 29 noiembrie 2015.
Procesiunea a avut loc după oficierea Slujbei Privegherii în cinstea Sfântului Apostol Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie în fiecare an de către Biserica Ortodoxă.
Apoi, Sfintele Moaşte au fost aşezate în Catedrala Patriarhală pentru închinarea credincioşilor. După acest moment, a fost săvârşit Paraclisul Maicii Domnului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
Mâine, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#278 | pid:8239 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
La Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române slujesc după următorul program pe care îl aflăm de la Radio TRINITAS:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va sluji împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Catedrala Patriarhală.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji
la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Apostol Andrei din Galați împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor,
Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va sluji la Catedrala Mitropolitană din Sibiu împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu
Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, va sluji în Parohia Cenad, Protopopiatul Sânicolau.
Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în Biserica Soborul Maicii Domnului şi Sfântul Ilie din Limours, Franța.
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, va sluji în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg, Germania.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la
Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei din judeţul Constanța, împreună cu
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și cu Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji la Paraclisul Căminului de bătrâni
Sfântul Andrei din Fălticeni.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, va sluji la Schitul Sfântul Andrei-Podei , judeţul Bacău.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va sluji la
Catedrala Arhiepiscopală din Arad.
Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, va sluji în Parohia Sfântul Andrei, Calgary, Canada.
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va efectua vizite pastorale în eparhie.
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va sluji la Catedrala Episcopală
Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei , din Oradea.
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, va sluji la Biserica Sfântul Gheorghe din Giurgiu.
Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, va sluji în Parohia Pereţu, Protoieria Caracal, judeţul Olt.
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, va sluji în Paraclisul Sfântul Evanghelist Luca de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, va sluji în Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, va sluji în Paraclisul Adormirea Maicii Domnului de la Sediul Eparhial din Roma, Italia.
Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, va sluji la Paraclisul Sfântul Apostol Andrei de la Centrul Episcopal din Stockholm, Suedia.
Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, va sluji în Parohia Sfântul Apostol Andrei din orașul Newcastle, Australia.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, va sluji în Parohia Sfântul Apostol Andrei - Parva , Protopopiatul Sector 6 Capitală.
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va sluji la Mănăstirea Săraca, judeţul Timiș.
Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în Parohia Sfântul Iosif din Bordeaux, Franţa.
Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, va sluji la Capela Sfântul Siluan din München, Germania.
Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, va sluji în Parohia Sfântul Andrei, Mississauga, Canada.
Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, va sluji la Schitul cu hramul Sfântul Gheorghe din orașul Borșa, Protopopiatul Vișeu.
Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va sluji
în Paraclisul Centrului Misionar Sfântul Ioan Botezătorul din Dublin, Irlanda.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#279 | pid:8241 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Mii de pelerini la slujba oficiată la Mănăstirea "Sfântul Apostol Andrei" din judeţul Constanţa
Câteva mii de pelerini au asistat, luni, la Mănăstirea "Sfântul Apostol Andrei" din comuna constănţeană Ion Corvin, la Sfânta Liturghie oficiată de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, alături de un sobor de preoţi din ţară şi din străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sute de pelerini au ajuns, încă de duminică seară, la mănăstirea ridicată în apropierea peşterii din judeţul Constanţa în care a stat şi s-a rugat Sfântul Apostol Andrei.

Oamenii, mulţi dintre ei veniţi de la sute de kilometri distanţă, s-au rugat pentru sănătatea lor şi a celor dragi ori au vegheat în peştera mănăstirii.

Luni dimineaţă, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de ierarhi din ţară şi din străinătate, a oficiat Sfânta Liturghie.

Întrucât anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reactivarea aşezământului monahal, la sfârşitul slujbei a fost lansată lucrarea "Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei - 25 de ani de vatră monahală neîntreruptă, 1990-2015", semnată de stareţul mănăstirii, Cosma Mitu, şi teologul Ionuţ Druche.

Sărbătoarea va continua în Constanţa, pe scena Casei de Cultură, unde, începând cu ora 18.00, va avea loc concertul de muzică patriotică "Sus inima, români!", susţinut de către corala bărbătească ortodoxă "Armonia" şi Muzica Militară a Forţelor Navale Române. În deschiderea concertului, vor avea loc două expoziţii - "Peştera Sfântului Apostol Andrei în fotografii de epocă", organizată de Ionuţ Druche, şi "Peştera Sfântului Andrei în ochii copiilor".

Prăznuit în fiecare an la 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos în ţinuturile Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea, este cunoscut drept "apostolul românilor".

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită "Crucea Sfântului Andrei".

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. În anii 1930, cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat peştera unde a trăit Sfântul Andrei, aşezământul fiind sfinţit în 23 iulie 1944, de PS Chesarie Păunescu, episcop al Constanţei. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga ţară poposesc la această mănăstire pentru a sta preţ de câteva minute în Peştera Sfântului Andrei şi pentru a se închina la relicvariul ce conţine o parte din moaştele Sfântului, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#280 | pid:8242 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4283 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Lunea aceasta, 30 noiembrie 2015, s-au împlinit 30 de zile de la tragedia care a îndoliat întreaga țară. Un sobor de preoți și diaconi a săvârșit cu acest prilej o slujbă de pomenire pentru toți cei care au suferit moarte năpraznică în incendiul de pe 30 octombrie 2015, în Clubul Colectiv din Bucureşti, informează TRINITAS TV.

„Am oficiat astăzi o scurtă slujbă de pomenire pentru tinerii care au decedat în acest incendiu cumplit de aici de la Colectiv. Slujba Parastasului de 40 de zile pe care o vom oficia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre strămoşeşti, în ziua în care se vor împlini cele 40 de zile de la deces, de la această tragedie, va avea loc tot aici în locul acesta. Mai înainte, tinerii decedaţi vor fi pomeniţi în Biserica parohială şi totodată şi în alte biserici ortodoxe în care se va săvârşi Sfânta Liturghie”, a declarat Pr. Paroh Ionuț Bărbulescu, de la Biserica Bucur Ciobanul din București.

După o lună de la tragicul incendiu din Clubul Colectiv, în urma căruia și-au pierdut viața 60 de oameni, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, în spitalele din București mai sunt internate 37 de persoane, dintre care 6 pacienți sunt în stare critică.

- See more at: http://basilica.ro/s...h.BWpeUSuA.dpuf
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

2 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 2 vizitatori, 0 useri anonimi