Sari la continut

Iisus Hristos
De-cumva te indoiesti ca Dumnezeu vede tot ce se face, gandeste-te ca tu, om fiind si pamant, poti vedea deodata in mai multe locuri, intelege dar cu cat mai mult poate aceasta Dumnezeu, care toate le vede, pana la grauntele de mustar, ca Unul ce tuturor le da viata si pe toate le hraneste, precum voieste. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

STIRI ORTODOXE +


1517 postari la acest topic

#1411 | pid:12911 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Miercuri, 24 ianuarie 2018, se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei, care a ales domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

De aceea, la Sfânta Liturghie oficiată miercuri, 24 ianuarie 2018, în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române.

După Sfânta Liturghie, începând cu ora 10.00, va fi oficiată slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

Totodată, în ziua de 24 ianuarie 2018, ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârșitul slujbei, la toate bisericile, vor fi trase clopotele timp de un minut. 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1412 | pid:12912 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
„Sfinții Atanasie și Chiril sunt modele de luptători pentru credința cea adevărată. Ei sunt atât de mari încât noi abia îi putem observa, fiind atât de risipiți printre grijile mărunte ale acestei lumi”, a spus PS Timotei Prahoveanul în cadrul slujbei oficiate joi în Biserica Bucur Ciobanul din Capitală, cu prilejul hramului.

În predica rostită, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat faptul că Biserica și slujitorii ei au trecut de-a lungul timpului prin mari încercări.

Preasfinția Sa a spus că Biserica a fost mereu „asemenea unei corăbii care a mers pe o mare veșnic învolburată, cu valuri puternice”. „De aceste valuri s-au lovit și cei doi mari ierarhi pe care îi pomenim astăzi și care au fost cu adevărat «lumina lumii»”, a mai explicat ierarhul, potrivit Trinitas TV.

În continuare, PS Timotei a prezentat specificul Bisericii din Alexandria – „o cetate cunoscută și veche, unde a predicat Sfântul Apostol Marcu și unde a existat și o puternică școală misionară – Școala Alexandrină – în apropierea căreia s-au dezvoltat numeroase comunități de credincioși adevărați, dar și de monahi care au privit mereu doar către cer”.

Preasfinția Sa i-a oferit drept modele de slujitori ai Bisericii pe ierarhii serbați:

„Cei doi ierarhi pomeniți astăzi au fost cu adevărat apărători ai Ortodoxiei. Au apărat dreapta învățătură a Bisericii cu preț greu și unul și celălalt, rămânând până la sfârșitul vieții lor păstori adevărați ai credincioșilor pe care Dumnezeu i-a așezat în locul respectiv, în timpuri potrivnice”.

La final, Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioși să-și îndrepte mereu privirea către exemplul vieții celor doi apărători ai Ortodoxiei, „la felul cum au iubit Biserica, cum au slujit-o, la faptul că au renunțat la toate, au cunoscut exil, temniță, umilințe și foarte mulți neprieteni, dar până la urmă au biruit cu ajutorul lui Dumnezeu”.

„Ajutorul lui Dumnezeu este cel mai important în viața unui slujitor al Bisericii. Un slujitor al Bisericii trebuie să lupte până la capăt. Aceasta este datoria lui”, a concluzionat PS Timotei.

Numeroși credincioși bucureșteni s-au rugat la Sfânta Liturghie în ziua hramului atât în biserica de dimensiuni reduse cât și în exteriorul ei.

Sărbătoarea de astăzi a fost primul hram al Bisericii la care credincioșii au avut prilejul de a aduce cinstire moaștelor celor doi ocrotitori spirituali ai comunității.

Cu acest prilej, Preotul paroh Ionuț Bărbulescu și-a adus aminte cu recunoștință de cei prin care a fost posibilă aducerea moaștelor: „Înaltpreasfințitul Ambrozie, Mitropolit de Silistra și Durostorum, din Bulgaria care a dăruit sfintele moaște la rugămintea Arhim. Zenovie Grigore, starețul Mănăstirii Nechit de lângă Piatra Neamț”.

Biserica Bucur Ciobanul, situată pe o colină din vecinătatea Mănăstirii Radu Vodă, a fost salvată de la demolările din perioada comunistă. Anul primei ctitoriri a bisericii este necunoscut. Potrivit unor legende, prima dată a fost construită din lemn de Bucur, cel care a dat şi numele capitalei, după care în 1416 a fost reconstruită de Mircea cel Bătrân.

Prin proporțiile sale modeste și stilul tradițional rafinat, locașul este un reper pentru pelerinii care vizitează bisericile Capitalei.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1413 | pid:12915 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Femeile aflate în criză de sarcină au posibilitatea de a primi suport şi consiliere prin intermediul Centrului Sfânta Alexandra Împărăteasa din Capitală. Alexandra Nadane, directorul executiv al instituţiei, a oferit recent un interviu Revistei Q Magazine în care a prezentat motivaţia înfiinţării şi facilităţile centrului. ‘În societatea românească lipsa de sprijin este la fel de mare pe cât este de mare numărul de avorturi’, a subliniat Alexandra Nadane.

Fiind întrebată care este scopul proiectului, Alexandra Nadane a explicat că centrul a luat fiinţă urmare a faptului că numeroase femei se confruntă cu crize în sarcină ‘și au nevoie de sprijin pentru a depăși momentele dificile. Sunt femei care, deși își doresc să ducă sarcina la capăt și să nască, se lovesc de împotriviri din partea celor din jur’.

Femeile aflate în astfel de situaţii se confruntă cu ‘presiuni, abuzuri, violență, abandon, amenințări privind concedierea’ şi trăiesc sentimente de teamă cum ar fi ‘părăsirea de partener sau familie’, De asemenea, pot avea ‘momente de disperare, frică și incertitudine’, a atras atenţia directorul executiv al Centrului.

Cu privire la utilitatea instituţiei, Alexandra Nadane a apreciat că deşi sunt şi alte centre dedicate cauzei, acestea nu sunt suficiente şi e nevoie în continuare de unele noi.

Nadane a subliniat că serviciile centrului sunt oferite în mod gratuit: ‘Prin intermediul unor profesioniști, asistent social și psiholog, Centrul oferă servicii gratuite de consiliere psihologică și asistență socială femeilor în criză de sarcină, mamelor tinere și adolescente, familiilor aflate în dificultate și părinților care așteaptă nașterea copiilor și doresc să se pregătească pentru aceasta’.

O altă întrebare a vizat motivaţia pentru deschiderea instituţiei. Alexandra Nadane a precizat că se împlinesc opt ani de la prima situaţie de femeie aflată în criză de sarcină de care a aflat în mod personal. Femeia în cauză nu a renunţat la copil, în pofida presiunilor la care a fost supusă, şi ulterior naşterii a reuşit să-şi întemeieze o familie cu tatăl acestuia, născând şi alţi copii.

De asemenea, un rol major l-a avut Proiectul Marşul pentru viaţă în care a avut posibilitatea de a cunoaşte ‘experiențele a sute de femei’ și să observe că ‘pentru niciuna dintre ele perioada sarcinii nu a fost ușoară, dar mai ales pentru mult mai multe decât se așteaptă cineva, nu a fost nimeni aproape care să le spună: «Sunt alături de tine! Te voi ajuta să crești acest copil»’.

‘Aflând astfel de experiențe în mod direct și citind statisticile, peste 22 de milioane de copii avortați din 1958 și până în prezent, cei care s-au implicat în Marșul pentru viață au realizat că partea nevăzută, ignorată a acestei statistici sunt cele peste 22 de milioane de crize de sarcină care s-au sfârșit prin avort, adică exact atâtea situații în care o femeie însărcinată nu a avut sprijin suficient să ducă sarcina la capăt și să se bucure de acel copil. Și atunci am înțeles clar că în societatea românească lipsa de sprijin este la fel de mare pe cât este de mare numărul de avorturi. Adică absolut uriașă’, a adăugat Alexandra Nadane.

Luând la cunoştinţă de aceste informaţii esenţiale, s-a luat decizia ca în perioada desfăşurării ediţiilor următoare ale Marşului pentru viaţă să fie lansat îndemnul înfiinţării ‘a cât mai multe centre de consiliere și sprijin în cât mai multe județe din țară’, a precizat Nadane în interviu.

Oferind răspuns la altă întrebare, Alexandra Nadane a prezentat dificultăţile apărute în timpul înfiinţării centrului. Directorul executiv a amintit de alegerea oamenilor potriviţi, întrucât ‘nu este ușor să lucrezi într-un astfel de centru: este nevoie de o dăruire extraordinară, de compasiune, de înțelegere, dar și de pricepere, de abilitatea de a rezolva rapid probleme spinoase’.

A doua problemă a fost identificarea resurselor materiale, mai ales că instituţiile de acest gen au serviciile gratuite.

‘Filosofia existenței centrelor de sprijin în criza de sarcină este să ofere asistenţă, nu să aibă profit. Toate serviciile din centrele de criză de sarcină sunt gratuite. Aceasta este practica în SUA, unde există peste 2 800 de centre de criză de sarcină, și aceasta este practica și la noi. Am reușit să găsim pe cineva care finanțează cea mai mare parte a cheltuielilor. Numele centrului a fost ales de domnia sa, după Sfânta Împărăteasă Alexandra, al cărei nume îl poartă mama sa’, a menţionat Nadane.

În continuare, a fost întrebată ce ajutor se poate oferi pentru susţinerea proiectelor centrului.

‘Pe lângă nevoia de ajutor financiar pentru funcționare, avem nevoie de promovare, pentru ca informațiile despre serviciile oferite de Centrul să ajungă la cât mai multe femei aflate în situații de criză care simt nevoia de sprijin. Detalii despre serviciile Centrului se găsesc pe www.centrulalexandra.ro. Celor care doresc le putem oferi pliante și alte materiale de prezentare, dar oricine poate să promoveze online serviciile gratuite ale centrului’, a spus Nadane.

Tot în acest context, directorul centrului a mai făcut precizarea că ‘cei care doresc ne pot ajuta să oferim trusouri de nou-născut și alte produse de îngrijire a bebelușilor pentru mamele care urmează să nască, deoarece în multe cazuri rezolvarea crizei de sarcină prin nașterea copilului necesită sprijinirea mamei pentru încă o perioadă, până își găsește echilibrul din mai multe puncte de vedere’.

La finalul interviului, Alexandra Nadane şi-a exprimat speranţa ca în România, cât mai curând posibil, ‘să existe o indemnizație pentru femeile însărcinate, care să le ajute să își acopere nevoile specifice legate de serviciile medicale, alimentație, vestimentație și care să le ofere siguranța zilei de mâine în cele nouă luni unice și minunate, dar dificile ale purtării unui copil în pântec’.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1414 | pid:12916 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc vineri 389 ani, este ctitorul primului spital public din Moldova. Instituţia medicală a fost inaugurată în 1619, în Suceava, însă după anul 1640 nu mai există informaţii despre acest aşezământ medical.

De-a lungul istoriei, Biserica Ortodoxă Română a sprijinit actul medical, sub oblăduirea ei luând fiinţă primele unităţi spitaliceşti din ţara noastră.

Astfel, în vechime, pe lângă biserici şi mănăstiri au fost construite diferite aşezăminte sociale destinate ajutorării bolnavilor, instituţii ce purtau numele de bolniţe (info aici).  În zona Vâlcii, cele mai vechi bolniţe au funcţionat la mănăstirile Bistriţa, Cozia, Horezu, Râmnicu Vâlcea, Dintr-un Lemn (info aici).

O istorie multiseculară în slujba aproapelui

Plecând de la aceste bolniţe de pe lângă mănăstiri, ulterior s-au construit adevărate instituţii medicale, dintre care menţionăm:

Primul spital public din Moldova  înfiinţat de Mitropolitul Anastasie Crimca la Suceva (1619 – 1641);Spitalul Colţea (1704);Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti (1735-1752);Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi – (1757).

În prezent, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române funcţionează 45 instituţii de tip medical şi farmaceutic care oferă servicii gratuite sau compensate, în funcţie de caz.

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

Mitropolitul Anastasie Crimca s-a născut în Suceava, în prima jumătate a secolului 16.

Se pare că a intrat în monahism la Putna, unde va fi învăţat carte. A slujit ca Episcop la Rădăuţi în timpul domniei lui Mihai Viteazul în Moldova,  apoi a fost nevoit să se retragă la Dragomirna după întoarcerea în ţară a lui Ieremia Movilă. Între anii 1606-1608 îndeplineşte slujirea de Episcop la Roman, apoi devine Mitropolit al Moldovei între anii 1608-1617 şi 1619-1629.

Dintre activităţile sale memorabile menţionăm:

a ctitorit mănăstirea Dragomirna;a întocmit regulamente monahale pentru mănăstirile din Moldova. Regulamentul datează din 20 septembrie 1626 și este cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române sub denumirea „Regulamentul lui Crimca”;a cerut domnilor ţării ca preoţii de mir să fie scutiţi de dări;la Mănăstirea Dragomirna a înfiinţat o adevărată şcoală de caligrafi şi miniaturişti.
"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1415 | pid:12922 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Creștinii ortodocși din Patriarhia Ierusalimului au serbat vineri, conform calendarului iulian nerevizuit, Botezul Domnului sau Epifania. Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului a oficiat în ajunul praznicului sfințirea Aghesmei Mari la malul râului Iordan. La slujbe au luat parte credincioși din mai multe Biserici Ortodoxe, dar și numeroși români.

Programul liturgic din ajunul Bobotezei a început dimineața în Mănăstirea grecească „Sfântul Ioan Botezătorul” de lângă râul Iordan cu oficierea slujbei Ceasurilor, a relatat pentru Trinitas TV, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă.

În continuare, la momentul vohodului din timpul Vecerniei Mari, după intonarea imnului Lumină lină, soborul de slujitori prezidat de Patriarhul Teofil a coborât în procesiune la râul Iordan.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1416 | pid:12923 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica a treizeci și doua după Rusalii conform următorului program, transmis de Radio Trinitas:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la slujba Sfintei Liturghii ce va fi oficiată în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji în Capela „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din incinta Penitenciarului Botoşani.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va sluji în Biserica „Sfânta Treime” din Brașov-Tocile.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji în Sfântul Munte Athos.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va sluji în Parohia Cârna, Protopopiatul Băileşti, judeţul Dolj.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, va sluji în Parohia Timișoara Iosefin din Protopopiatul Timișoara I.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va sluji la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în parohia românească „Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, Marea Britanie.

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, va sluji în parohia românească „Sfânta Treime“ din Regensburg, Germania.

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, va sluji în parohia românească „Acoperământul Maicii Domnului” din Dacula, statul american Georgia.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, va sluji în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji în Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din incinta Aşezământului „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, va sluji în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va sluji la Mănăstirea Cozia, judeţul Vâlcea.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, va sluji în Biserica „Sfântul Dumitru“ – Narcisa din Bacău.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, va sluji în Parohia Sălătrucu de Jos din Protopopiatul Curtea de Argeș.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, va sluji în Parohia Petrești, Protopopiatul Focșani II.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va sluji în Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va sluji în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, va sluji în Parohia Cozmești, Protopopiatul Vaslui.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va sluji în Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va sluji în parohia Oradea-Vii din Protopopiatul Oradea.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, va sluji în Parohia Tăuții de Sus, Protopopiatul Baia Mare.

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va sluji în Parohia Jupalnic din municipiul Orşova, judeţul Mehedinţi.

Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, va sluji în Parohia Stațiunea Mărculești, Protopopiatul Fetești.

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, va sluji în Parohia Toplița 2 din Protopopiatul Călimani, județul Harghita.

Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, va efectua vizite pastorale în eparhie.

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, va sluji la Schitul „Sfântul Nicolae” din Giurgiu.

Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, va sluji în Parohia Stoeneşti, Protopopiatul Caracal, judeţul Olt.

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va sluji la Mănăstirea Cocoş din județul Tulcea.

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, va sluji la Paraclisul „Sfântul Evanghelist Luca” de la Centrul Eparhial din Zalău.

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, va sluji în Parohia Valea Bradului, Protopopiatul Brad.

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, va sluji în Parohia din localitatea Bătania, Protopopiatul Seghedin, Ungaria.

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, va sluji în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Sediul Eparhial din Roma, Italia.

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, va sluji în parohia românească „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Madrid, Spania.

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, va sluji în parohia românească „Sfintii Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul” din Haugesund, Norvegia.

Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, va sluji la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Melbourne, Australia.

Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, va sluji la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Saint-Hubert, provincia canadiană Quebec.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, va sluji la Mănăstirea Antim din Capitală.

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, va sluji în Catedrala Patriarhală.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va sluji la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, va sluji la Mănăstirea Berivoi din județul Brașov.

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va sluji în Parohia Nițchidorf din Protopopiatul Lugoj.

Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va sluji în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Florițoaia Veche, raionul Ungheni, Republica Moldova.

Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în Parohia „Maica Domnului – Izvorul Vieții” din Tarbes-Lourdes-Pau, Franța.

Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, va sluji în Parohia românească „Sfântul Ierarh Nectarie” din Freising, Germania.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va sluji la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, va sluji în Catedrala Veche din Arad.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1417 | pid:12924 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Patriarhul Kirill a slujit vineri în Catedrala „Epifania” din Moscova. „Dumnezeu ne este atât de aproape încât nici nu ne putem imagina. Această apropiere este realizată de Duhul Sfânt prin prezența harului divin”, a explicat Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii în ziua Botezului Domnului, conform calendarului iulian nerevizuit.

După ceremonialul liturgic și Sfințirea cea Mare a apei, Patriarhul s-a adresat credincioșilor prezenți în catedrala din Moscova, spunând că această zi este sărbătoarea manifestării văzute a harului lui Dumnezeu în lume.

„Sărbătorim venirea în lume a Mântuitorului, prin care harul lui Dumnezeu a fost împărtășit  tuturor oamenilor. Manifestarea văzută a acestui lucru a fost Botezul Domnului în Iordan și pogorârea Duhului Sfânt peste El”.

Citându-l pe Sfântul Ioan Hrisostom, Patriarhul Rusiei a spus că „deși Mântuitorul nu avea nevoie ca Duhul Sfânt să coboare peste El, Acesta a venit în mod vizibil pentru ca lumea să vadă și să înțeleagă că prin venirea Fiului lui Dumnezeu, Duhul Sfânt coboară peste întreaga creație. Acesta este înțelesul profund al Întrupării”.

„Prin venirea Sa în lume, Domnul nu doar a răscumpărat păcatele noastre, nu doar ne-a deschis calea spre ceruri, El a adus asupra noastră dumnezeirea, harul dumnezeiesc care se dă lumii prin Biserică”, a continuat Patriarhul.

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre faptul că lumea nu este separată de Dumnezeu, așa cum spuneau unii filosofi, ci lumea este în comuniune cu El și canalul prin care se realizează această comuniune este „harul dumnezeiesc care transmite întregii lumi, dar în mod special celor care îl primesc, o putere deosebită de sus”.

Dar deși prin har se realizează aproape totul, a mai spus Preafericirea Sa, „puterea dumnezeiască nu lucrează prin constrângere, împotriva voinței noastre, pentru că am fost creați cu voință liberă”.

„Sărbătoarea de astăzi formează un întreg împreună cu Nașterea Domnului, deoarece deschide înaintea noastră o perspectivă spirituală deosebit de interesantă: Știm că nu suntem singuri în fața necazurilor și a greutăților. Știm că Dumnezeu este cu noi”, a concluzionat Patriarhul.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1418 | pid:12930 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, şi PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, îşi sărbătoresc luni ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Apostol Timotei. Cu acest prilej, Patriarhul României i-a adresat fiecărui ierarh câte un mesaj de felicitare.

IPS Timotei al Aradului s-a născut în 4 iunie 1936 la Timișoara, primind la botez numele de Traian. A studiat la Liceul Diaconovici Loga din Timișoara, la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957). A devenit doctor în teologie în anul 1972; a absolvit studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchâtel (1967), la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) și la Facultatea de Teologie din Fribourg (1971-1972).

În perioada 1960-1961 a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș; a fost secretar eparhial la Arad (1961-1962) și Timișoara (1962-1968); Între 1968-1975 a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului. În 1968 a fost hirotonit preot, iar în 1969 tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu numele Timotei. A fost hirotesit arhimandrit în 1970.

În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul Lugojanul, iar în data de 8 februarie 1976 a fost hirotonit arhiereu.

A fost ales Episcop al Aradului în 30 septembrie 1984 (înscăunat la 2 decembrie 1984). În anul 2009, în data de 28 noiembrie, a fost ridicat în demnitatea de Arhiepiscop.

PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei s-a născut în anul 1975, în Satu-Mare. După şcoala primară a urmat liceul în Satu Mare, între 1989 şi 1993. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca în anul 1997). Urmează studii de specializare la Insti­tutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris (1999-2000).

În martie 1998 a fost tuns în monahism la mănăstirea Nicula, cu numele Timotei.

A îndeplinit următoarele misiuni:

ieromonah şi duhovnic la mănăsti­rea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe (Yonne, Franţa), între 1999 şi 2001;ieromonah slujitor la mănăstirea Nicula (2001-2002);ieromonah şi duhovnic la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Ciucea, jud. Cluj (2002-2004);în aprilie 2004 a fost transferat la Mitropolia Orto­doxă Română a Europei Centrale şi Meri­dionale (cu sediul la Paris), fiind slujitor la mănăstirea „înălţarea Sfintei Cruci” din Malvialle (Franţa), în perioada 2004-2005;din luna noiembrie a anului 2004 a slujit şi la Parohia ortodoxă românească din Toulouse – Franţa;un an mai târziu (noiem­brie 2005) a devenit stareţ al mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Villar – Franţa, precum şi exarh al mănăstirilor din Mitropolia Europei Occidentale şi Meridi­onale.

În luna martie 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop pentru nou-înfiinţata Episcopie Ortodoxă Română din Spania şi Portugalia.

A fost hirotonit arhiereu şi întronizat la 25 mai 2008, în biserica ortodoxă românească din Alcala de Henares (Spania).

PS Timotei Prahoveanul s-a năs­cut în 13 noiembrie 1966, în Rădăşeni – Fălticeni, jud. Suceava, din părinţii Miron şi Elena Aioanei, la botez primind numele Cristinel-Gabriel.

Urmează şcoala generală în oraşul Fălticeni (1973-1981), treapta I a Liceului Nicu Gane din Fălticeni (1981 – 1983), Seminarul Teologic de la Mănăsti­rea Neamţ (1984-1989); cursurile Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, anul I (1989-1990), apoi ale Institutului Teolo­gic de Grad Universitar din laşi (respectiv, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Univer­sităţii Al. I. Cuza, laşi, 1990-1993).

Susţine lucrarea de licenţă la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, având titlul: Schitul Vovidenia, tradiţie şi actu­alitate, sub îndrumarea Pr. prof. dr. Viorel loniţă, pe atunci decanul aceleiaşi Facul­tăţi.

Urmează un curs de limba greacă modernă (1995 – 1996) la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii din Atena; cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Patri­arhul Justinian, Universitatea Bucureşti (2011-2014). Obţine titlul de doctor în Teo­logie (25 februarie 2014) cu teza: Istoria Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, sub îndrumarea Pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.

Devine frate vieţuitor la Mănăstirea Neamţ (din 1988). Este rasoforit în data de 17 decembrie 1988 de Preasfinţitul Părinte Gherasim Cucoşel Vrânceanul, Arhiereul-vicar de atunci al Episcopiei Buzăului. Este tuns în monahism cu numele Timotei (1 februarie 1989) de arhimandritul Bartolomeu Anania (viitorul mitropolit al Clujului); hirotonit ierodiacon (8 iunie 1989) de episcopul Eftimie Luca al Romanului şi Huşilor.

Este hirotesit arhidiacon (30 decembrie 1990) la Mănăstirea Văratic, ieromonah (14 octombrie 1993), protosinghel (21 noiem­brie 1993) în Catedrala mitropolitană din laşi, apoi arhi­mandrit (24 martie 2002) în para­clisul mitropolitan Vovidenia din laşi de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Devine secretar al Sectorului Exarhat – laşi (2001-2002), ocupându-se de buna orânduire a vieţii spirituale şi a activităţii administrative a mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Iaşilor; membru al Comisiei liturgice a Arhiepisco­piei Iaşilor (2002); exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi responsabil cu acti­vităţile culturale (2003-2008); exarh cultu­ral al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale (2008- 2014); membru al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Bucureştilor (2008); repre­zentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi superior al Aşezămintelor Româ­neşti de la Ierusalim, Iordan şi lerihon (1 februarie 2014-15 ianuarie 2015).

La 29 septembrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl alege Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titulatura de Prahoveanul, iar hirotonia întru episcop a avut loc în 30 octombrie 2014.

A participat la congrese şi simpozioane, la activităţi cultural-misionare; a colaborat cu alţi părinţi de la Catedrala mitropolitană din Iaşi la realizarea mai multor casete audio şi CD-uri: Sfânta Liturghie (în două volume), Slujba Prohodului, Slujba învierii, Cântări bisericeşti, Paraclisul Maicii Domnului, Slujba Sfântului Apostol Andrei, Slujba Sfintei Parascheva ş.a. De asemenea, a făcut parte din numeroase delegaţii trimise de Biserica noastră la diverse evenimente  naționale și internaționale. A participat la momentul solemn al recunoașterii canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamț de către Patriarhia Ierusalimului;

A primit peste 20 de distincţii bisericeşti şi laice în ţară şi străinătate; a publicat articole, reportaje, studii, eseuri, recenzii, evocări şi materiale omiletice în numeroase publicaţii religioase şi laice; a publicat următoarele lucrări: Schitul Vovidenia – tradiţie şi actualitate (Ed. Trinitas, laşi, 1995; 2002 şi 2007), Atribuţiile stareţului/stareţei, eclesiarhului şi duhovnicului mănăstirii (Ed. Trinitas, laşi, 2005), Portrete în cuvinte (Ed. Trinitas, laşi, 2007), Vieţuitori din chinovia Neamţului în veacul al XX-lea. Biografii (Ed. Trinitas, laşi), Itinerarii spirituale (Ed. Cuvântul Vieţii, Bucureşti, 2008).

De asemenea, a publicat şi Lumina din viaţa oamenilor (Ed. Cuvântul Vieţii, Bucureşti), Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor (Ed. Muşatinii, Suceava, 2009), Schitul Icoana Nouă. Poartă către cer (Ed. Sf. Mina, laşi, 2009), Rădăşeni – frânturi de istorie sacră (Bucureşti, 2010), Rădăşeni – o grădină a Raiului (Bucureşti, 2010), Biserica Sfinţii Mucenici Mercurie şi Ecaterina din Rădăşeni, micromonografie (Bucureşti, 2011), Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Rădăşeni – micromonografie (Bucureşti, 2011), Dincolo de cuvinte (Ed. Trinitas, Bucureşti, 2012), Pelerin în căutarea luminii (Ed. Trinitas, Bucureşti, 2012), Mitropolitul Antonie Plămădeală şi amintirea unei prietenii. Scrisori (vol. I, Ed. Andreiana, Sibiu, 2012; vol. II, Sibiu, 2014), Slujind lui Dumnezeu în Catedrala Patriarhală (Ed. Basilica, Bucureşti, 2013), Istoria Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi lerihon (Ed. Basilica, Bucureşti, 2014); Părintele Benedict Ghius – duhovnic smerit si mărturisitor al lui Hristos în temniţele comuniste (coordonator; Ed. Cuvântul Vieţii, Bucureşti, 2017).

A iniţiat şi a îngrijit 15 volume, a publicat nouă volume în colaborare; a publicat studii şi articole în volume colective etc.

Din anul 2016 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1419 | pid:12931 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului şi al întregii Albanii, îşi aniversează luni ziua onomastică. Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul este ocrotitorul conducătorului Bisericii Ortodoxe a Albaniei.

Arhiepiscopul Anastasie s-a născut în 4 noiembrie 1929 în Piraeus, Grecia.  În anul 1947 intră la şcoala de Teologie de la Universitatea Naţională din Atena pe care a absolvit-o în 1951 cu diploma de cea mai înaltă distincţie în Teologie.  După absolvirea şcolii se angajează doi ani în serviciul militar din armata greacă.

În anul 1960 este hirotonit diacon. Pe 24 mai 1964, diaconul Anastasie este hirotonit preot. Studiază la Universităţile din Hamburg şi Marburg făcând muncă de cercetare la universitatea Makerere din Uganda pentru a-şi procura material pentru teza sa de doctorat: Spirtul din Mbandwa şi cadrul cultelor lor: Studiu de cercetare asupra aspectelor religiei africane.

În calitatea sa de director general al Apostoliki Diakonia, în 19 noiembrie 1972 este numit episcop titular de Androussa. De asemenea, tot în 1972 părintele Anastasie este ales profesor de Istoria religiilor de către universitatea din Atena unde înfiinţase un centru de studii misionare între 1971 şi 1976.

În 1982 a redeschis seminarul ortodox din Nairobi pe care Macarie al III-lea din Cipru l-a fondat cu zece ani. În următorii zece ani, părintele Anastasie a hirotonit 62 de preoţi indigeni şi diaconi, 42 de citeţi şi catehişti dintre cei care au absolvit seminariul.

În 1991 după căderea guvernului comunist din Albania, părintele Anastasie este numit Exarh Patriarhal al Bisericii Albaniei de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, având misiunea de a restabili Autocefalia Bisericii din Albania.

Părintele Anastasie est numit arhiepiscop de Tirana în data de 24 iunie 1992, iar apoi, la 2 august al aceluiaşi an, este întronizat.

Preafericitul Părinte Anastasie împreună cu delegația însoțitoare a participat în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Anul acesta, Preafericirea Sa a vizitat România şi a participat la manifestările dedicate Sfântului Dimitrie 2017.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1420 | pid:12932 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4316 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Parohia românească Sfinții Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul din Haugesund – Norvegia a reușit să achiziționeze primul lăcaș de cult propriu al românilor din această țară de la comunitatea luterană locală. După lucrările de amenajare specifice cultului ortodox, acesta va fi redat comunității.

Episcopul Macarie al Europei de Nord i-a vizitat sâmbătă pe românii ortodocși din Haugesund. După Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului parohiei, ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de amenajare a lăcașului care va fi transformat într-unul specific ortodox. În acest sens, s-a început și pictarea unei catapetesme în România care va fi amplasată în noul lăcaș de închinare.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Macarie a arătat semnificația dobândirii lăcașului de cult numindu-l ‘far duhovnicesc, înălțat peste fiordurile Norvegiei, care va salva pentru veșnicie sufletele care rătăcesc pe marea acestei vieți’.

Credincioșii din Haugesund s-au putut bucura, de asemenea, de cinstirea icoanei Maicii Domnului Stăpâna Fiordurilor, adusă din biserica parohiei românești din Stavanger special pentru credincioșii prezenți la slujba de hram.

La final, ierarhul a împărțit daruri celor mici, iar adulților le-a oferit cărți de folos duhovnicesc. Seara a săvârșit în biserica parohiei românești din Stavanger Taina Sfântului Maslu, urmată de cateheză.

Duminică, 21 ianuarie 2018, Preasfințitul Macarie a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă sârbească Sfântul Vasile cel Mare din Helsingborg, Suedia, iar seara a săvârșit Vecernia în biserica parohiei românești din Copenhaga, Danemarca.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

2 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 2 vizitatori, 0 useri anonimi