Sari la continut

Iisus Hristos
Cel ce are minte se stie pe sine ca este om stricacios. Iar cel ce se stie pe sine pe toate le stie ca sunt faptuirile lui Dumnezeu si s-au facut pentru mantuirea omului. Caci sta in puterea omului sa inteleaga toate si sa creada drept. Iar asemenea barbat cunoaste sigur ca cei ce nu pun pret pe cele lumesti au osteneala foarte putina, iar dupa moarte dobandesc de la Dumnezeu odihna vesnica. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

STIRI ORTODOXE +


1404 postari la acest topic

#1391 | pid:12845 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient şi-a exprimat nădejdea că anul 2018 se va afla sub auspiciile păcii. „Este timpul ca războaiele să înceteze și toți oamenii să se bucure întru pace”, a spus Preafericirea Sa în contextul intrării în anul nou.

El a atras atenţia că „nimeni nu a fost martor la o perioadă așa de neagră ca cea de acum, plină de ură, violență și terorism” şi a evidenţiat că „ne rugăm ca să se găsească o cale de împăcare și astfel pacea să răsune mai puternic  în inimile tuturor, mai presus de orice formă de război, de violență, de ură sau de terorism”.

În cuvântul rostit, Preafericitul Părinte Ioan a insistat asupra stării conflictuale care există în Siria, Liban, Palestina, Irak etc şi a numit această zonă drept „Orientul rănit”.

„Crucea Orientului”, a spus el în dimineaţa din prima zi a anului nou, „este o continuare a Crucii lui Hristos și sângele vărsat în Orient, incluzând aici și faptul că mulți fii duhovnicești au migrat de aici, este ca o suliță ce străpunge coasta lui Hristos în zilele noastre”.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum în prima zi a anului 2018 în catedrala Sfânta Fecioară Maria din Damasc.

Traducere: Pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii ortodoxe române din Siria.

Cuvântul Preafericitului Părinte Ioan al X-lea Yazigi, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, cu ocazia anului nou 2018.

„Slava Sa este prezentă acolo unde cineva vede în aproapele său Paradisul, iar iubirea față de Creatorul cerurilor este prezentă prin iubirea pe care o avem față de aproapele.”

Iubiți frați,

Cu binecuvântările primite de la Pruncul ce S-a născut în iesle vă transmitem vouă tuturor și lumii întregi îmbrățișarea iubirii. Și din Betleem Pruncul Iisus a umplut lumea cu dragostea Sa.

La început de An Nou suntem chemați să ne aducem aminte că pruncul Iisus este acel Copil minunat care a cucerit lumea prin dragostea Sa.

Suntem chemați acum să ne aducem aminte de mesajul divin pe care îngerii l-au adus la urechile păstorilor: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!

Slava lui Dumnezeu se reflectă în lume prin pace pe pământ, prin pace și bucurie – bucuria care umple inimile oamenilor.

Slava lui Dumnezeu se coboară pe pământ atunci când sufletele sunt aprinse de dragoste frățească și când pacea domnește printre oameni.

Slava Sa este prezentă acolo unde cineva vede în aproapele său Paradisul, iar iubirea față de Creatorul cerurilor este prezentă prin iubirea pe care o avem față de aproapele.

Suntem la începutul unui nou an și ne rugăm ca Dumnezeu să aducă cele bune peste fii Săi din Orientul rănit, ce trece prin suferință cu nădejdea că această suferință se va încheia înainte de venirea Învierii.

Crucea Orientului este o continuare a Crucii lui Hristos și sângele vărsat în Orient, incluzând aici și faptul că mulți fii duhovnicești au migrat de aici, este ca o suliță ce străpunge coasta lui Hristos în zilele noastre.

Slava Orientului creștin își are rădăcinile în slava pe care o dau martirii creștini ce pătimesc pentru Hristos și este o mărturie de viață, de dragoste și de credință puternică și statornică pe acest pământ.

Suntem la începutul unui nou an și inimile și rugăciunile noastre sunt toate îndreptate spre nădejdea că ca veni pacea și unitatea peste întreaga Sirie.

Ne rugăm ca să se găsească o cale de împăcare și astfel pacea să răsune mai puternic  în inimile tuturor, mai presus de orice formă de război, de violență, de ură sau de terorism.

Căci este timpul ca războaiele să înceteze și toți oamenii să se bucure întru pace.

Este timpul ca embargoul economic să fie ridicat pentru ca oamenii nevinovați să-și poată procura cele necesare traiului de zi cu zi.

Nimeni dintre noi până acum nu a fost martor la o perioadă așa de neagră ca cea de acum, plină de ură, violență și terorism.

Răpirea celor doi mitropoliți de Alep, Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, și faptul că nu avem știri despre soarta lor este o pată neagră în istoria noastră.

Ne rugăm de aici din Damasc pentru Liban și pentru stabilitate în această țară.

Ne rugăm pentru ca pacea să revină  în Siria și astfel cetățenii săi să trăiască în armonie indiferent de etnia, religia sau pătura socială din care provin.

Ne rugăm ca Dumnezeu să aducă pacea în întregul Orient.

Ne rugăm pentru Palestina și pentru cetățenii ei ce au pătimit pentru pământul lor sfințindu-l prin pătimirea lor.

Ne rugăm pentru Orașul Sfânt (Ierusalim) și pentru ca acesta să rămână un oraș al rugăciunii comune și să nu fie folosit pentru interese meschine. Ierusalimul este locul unde Dumnezeu își revarsă mila sa peste totși credincioșii indiferent de religie.

Ne rugăm pentru Irak și Egipt și pentru toţi cei ce suferă în Orient.

Credincioșilor noștri antiohieni atât din Orient, cât și din diaspora, le transmitem pacea noastră întru Hristos Iisus și binecuvântarea apostolică a Bisericii Antiohiei întemeiată de Sfinții Apostoli Petru și Pavel; și un salut din inimă către inimă.

Fie ca Dumnezeu să vindece durerile din inimile voastre și să aducă peste fiecare binecuvântarea harului Duhului Sfânt.

Pruncul Iisus să aducă în sufletele noastre pacea îngerilor și bucuria păstorilor.

Că Lui I se cuvin slava și lauda în vecii vecilor. Amin.

Sursa: Patriarhia Antiohiei


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1392 | pid:12846 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Icoane din bisericile ortodoxe greceşti din Turcia, aduse şi păstrate la Catedrala Sfânta Sofia, vor fi restaurate pentru a fi expuse într-un nou muzeu. Unele dintre acestea au o vechime de peste 300 ani.

Potrivit unui raport publicat de Daily Sabah, citat de greekreporter.com, icoanele creștine din diferite biserici bizantine din întreaga Turcie sunt centralizate într-un laborator din interiorul Palatului Topkapı care se află la o distanţă foarte mică de Sfânta Sofia. În laborator, experții lucrează la restaurarea icoanelor.

Un număr total de 452 icoane au fost centralizate până acum, dintre care 45 au fost deja complet restaurate. Unele dintre acestea au peste 300 de ani vechime, iar experții lucrează cu meticulozitate pentru a le reda strălucirea originală. Majoritatea aparțin secolelor 17 și 18.

După restaurare, icoanele vor fi expuse într-un muzeu dedicat. Icoanele unicat sunt considerate a fi cruciale pentru păstrarea patrimoniului creștin.

Directorul laboratorului, Ali Osman Avsar, a declarat Agenției Anadolu că unele dintre icoane erau într-o stare foarte proastă când au fost aduse în laborator.

‘Experții noștri au analizat vopselele și lemnul pe care au fost pictate înainte de a începe lucrările de conservare. Ei au recurs la fumigație pentru a le curăţa de dăunători şi bacterii’, a spus Ali Osman Avsar.

Icoanele au fost păstrate în Catedrala Sfânta Sofia (actualmente fiind muzeu), dar Avsar a declarat că intenționează să înființeze un nou muzeu pentru icoanele restaurate din cauza spațiului limitat din impresionanta clădire.

Profesorul Sema Dogan de la Universitatea Hacettepe, unul dintre experții care a lucrat la proiectul de conservare și restaurare, a declarat că intenționează să păstreze icoanele în starea lor originală și a subliniat că experții au făcut schimb de informații cu experții italieni în domeniul restaurării de icoane.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1393 | pid:12852 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Părintele arhimandrit Placide Deseille a plecat la Domnul în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, în mijlocul fiilor şi fiicelor duhovniceşti, lin şi senin, cu bucuria şi împăcarea de a-şi fi luat rămas-bun de la ei şi mai ales cu bucuria şi încredinţarea întâlnirii cu Domnul Hristos, Cel căruia i-a dedicat cu mare dragoste şi jertfelnicie întreaga viaţă.

Părintele urma să împlinească anul acesta 92 de ani, din care 76 de viaţă monahală. Altfel spus, părintele Placide a fost călugăr aproape toată viaţa. Un călugăr athonit, de origine franceză, întemeietor în Franţa a două mănăstiri ortodoxe cu tipic şi rânduială liturgică athonite. Ambele mănăstiri ctitorite de părintele Placide în Franţa, cea de maici de la Solan, din departamentul Gard, şi cea de călugări din masivul muntos Vercors, sunt metocuri ale Mănăstirii „Simonos Petra" din Sfântul Munte, mănăstirea de metanie a părintelui arhimandrit. Episodul îndelungatei căutări a drumului spre Ortodoxie, al închinovierii şi tunderii sale în monahism la „Simonos Petra", după mai bine de douăzeci de ani de viaţă călugărească într-una din cele mai mari şi mai „tradiţionale" (în sensul păstrării unei reguli de viaţă monahală riguroasă) abaţii cisterciene din Franţa (abaţia Belelfontaine), este povestit pe larg de gheronda (cum i se spune în mănăstirile sale şi în Sfântul Munte) în lucrarea Mărturia unui călugăr ortodox, publicată în traducere românească la Editura Doxologia. După intrarea în obştea Mănăstirii „Simonos Petra", stareţul de atunci al acesteia - gheronda Emilianos Simonopetritul - a considerat că este mult mai folositor ca părintele Placide să se întoarcă în Franţa, pentru a întemeia acolo metocuri în care viaţa monahală să se desfăşoare în limba franceză, după tipicul athonit. Şi aşa au luat naştere cele două mănăstiri. În prezent, obştea de maici este una dintre cele mai numeroase din Franţa, fiind alcătuită din şaisprezece vieţuitoare de diverse naţionalităţi.

Prin toate scrierile sale, prin ancorarea profundă şi viguroasă a gândirii sale teologice în Tradiţia Bisericii şi în lucrările Sfinţilor Părinţi, prin autenticitatea vieţuirii sale monahale după rânduielile Sfântului Munte al Athonului, părintele arhimandrit se înscrie cu fermitate în tradiţia marilor monahi athoniţi, adevăraţi trăitori-mărturisitori ai Adevărului credinţei: gheron Iosif Isihastul, gheron Iosif Vatopedinul (ucenic credincios al celui dintâi), părinţii Paisie Aghioritul, Efrem Katunakiotul, Petroniu Tănăse - compatriotul nostru cu care părintele Placide a fost bun prieten, sau gheronda Emilianos Simonopetritul, părintele său duhovnicesc.

O dragoste binecunoscută faţă de România

Pentru toţi cei care l-au cunoscut, întâlnirea cu părintele Placide a fost mereu copleşitoare prin smerenia, bunătatea şi vigoarea sa duhovnicească, prin duhul păcii şi sfinţeniei pe care îl răspândea în jur acest mare duhovnic al Occidentului creştin. Căutat de multă lume pentru experienţa sa duhovnicească, într-o Franţă secularizată şi confruntată cu multe probleme sociale, părintele arhimandrit Placide Deseille face parte din seria marilor figuri spirituale ce au marcat lumea europeană occidentală a ultimelor decenii, profund ancorate în spiritualitatea Sfântului Munte, altoite pe trunchiul monahismului athonit (dintre care e suficient să îl amintim doar pe părintele Sofronie Saharov, de pioasă pomenire cu care părintele a fost prieten). Grupuri de pelerini ortodocşi din diferite părţi ale Franţei, precum şi din ţările vecine, mai mult sau mai puţin francofone, străbăteau adesea sute bune de kilometri pentru a veni să-l vadă şi să-i asculte cuvântul de învăţătură, după modelul binecunoscut nouă de cercetare a marilor părinţi duhovniceşti din ţările tradiţional ortodoxe. Însoţiţi şi călăuziţi spre Mănăstirea „Sfântul Antonie cel Mare" de preotul lor paroh, aceştia căutau în întâlnirea cu gheronda liniştea şi bucuria procurate de sfinţenie, precum şi certitudinea atât de necesară omului cu privire la lucrarea Duhului Sfânt de îndumnezeire a omenescului ce consimte să-i fie părtaş la aceasta.

Dragostea părintelui arhimandrit faţă de România şi de credinţa ortodoxă mărturisită de poporul român, de părinţii lui duhovniceşti, era deja binecunoscută în Franţa de multă vreme. Acum doi ani, în 2016, părintele arhimandrit Placide Deseille a împlinit, prin mila Domnului, 90 de ani. Cu acest minunat prilej, fiii şi fiicele duhovniceşti l-au înconjurat cu profundă dragoste la Mănăstirea „Sfântul Antonie cel Mare". Emoţionat, părintele arhimandrit le-a ţinut un scurt cuvânt de mulţumire şi împreună-bucurare. Nu mică a fost surprinderea, nici a celor de faţă şi nici a celorlalţi, de departe, care-i suntem fii şi fiice duhovniceşti, de-a constata că întregul său cuvânt aniversar, de mulţumire adusă Domnului, a fost consacrat relatării vizitelor întreprinse în România în perioada 1960-1970, evocării figurii extraordinare a Patriarhului Justinian Marina, cu care s-a întâlnit de mai multe ori, a marilor părinţi duhovniceşti din mănăstirile nemţene sau din alte părţi ale ţării, a spiritualităţii mişcării Rugul Aprins de la Mănăstirea „Antim", pentru a se încheia cu exprimarea bucuriei de a vedea cum tot mai mulţi români vin la slujbele de la Mănăstirea „Sfântul Antonie cel Mare".

Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a publicat patru dintre cele mai reprezentative cărţi ale părintelui arhimandrit, care se bucura de fiecare dată la modul copleşitor de apariţia traducerilor sale şi, mai ales, de publicarea lor cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, faţă de care nutrea o profundă şi respectuoasă dragoste. Iată titlurile acestor traduceri şi referinţele lor:

1. Cununa binecuvântată a anului creştin. Predici la duminicile şi sărbătorile anului liturgic, traducere din limba franceză şi introducere de Felicia Dumas, Iaşi, Editura Doxologia, 2015.
2. Monahismul ortodox. Principiile de bază şi practica urmat de Tipiconul Mănăstirii „Sfântul Antonie cel Mare din Franţa", traducere din limba franceză şi introducere de Felicia Dumas, Iaşi, Editura Doxologia, 2013.
3. Credinţa în Cel Nevăzut. Elemente de doctrină creştină potrivit Tradiţiei Bisericii Ortodoxe, traducere din limba franceză şi introducere de Felicia Dumas, Iaşi, Editura Doxologia, 2013.
4. Mărturia unui călugăr ortodox. Convorbiri cu Jean-Claude Noyé, traducere din limba franceză şi prefaţă de Felicia Dumas, Iaşi, Editura Doxologia, 2011.

Domnul să-l odihnească cu drepţii, în lumina neînserată a Împărăţiei Sale, unde să ne fie neobosit rugător spre împreună-părtăşie la viaţa cea veşnică.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1394 | pid:12853 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Părintele Patriarh Daniel a vorbit în interviul acordat TVR la zece ani de patriarhat despre tineri și despre evenimentele ortodoxe anuale desfășurate sub egida Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO). Referitor la ignorarea acestora în presă, Preafericirea Sa a subliniat faptul că deși instituțiile media ale Bisericii le-au promovat intens, aceste întruniri nu au fost făcute pentru a aduce un succes mediatic: „Noi facem întrunirile pentru tinerii ortodocși din toate țările și bucuria lor este bucuria Bisericii”.

„Biserica a făcut ce a trebuit să facă”

Realizatorul interviului, Andrei Dochia, a adus în discuție faptul că ediția a patra a ITO, care a adunat la Iași peste 7.000 tineri ortodocși din 32 țări, a fost total ignorată de jurnalele de știri și de agențiile de presă. Jurnalistul l-a întrebat pe Părintele Patriarh ce ar trebui să facă Biserica în acest sens.

„Biserica a făcut ce a trebuit să facă”, a răspuns Preafericirea Sa. „Patriarhia Română, prin Trinitas TV și Radio Trinitas, a susținut această întrunire în pregătirea ei, dar și în desfășurarea ei. Am fost personal acolo. Dar noi nu putem obliga televiziunile particulare, sau chiar televiziunea publică, să transmită un eveniment dacă nu doresc”.

Patriarhul Daniel a spus că anvergura manifestării obliga mediatizarea lui.

„Noi am dat exemplul. Dacă se adună atât de mulți, suntem obligați prin conștiință să marcăm evenimentul. Nu știm care sunt rațiunile pentru care a fost posibilă o astfel de atitudine de totală ignorare a evenimentului”.

„Dacă soarele răsare, dar nu vreau să-l văd, trag oblonul și nu-l văd”, a mai spus Patriarhul. Mai important este că „cei care participă la astfel de întruniri, se bucură și transmit bucuria aceasta și în Bisericile respective”.

„Tinerii au nevoie să discearnă între valori efemere și valori eterne”

În continuare, intrând în sensul profund al evenimentelor ITO, Patriarhul a vorbit despre nevoile tinerilor credincioși.

Patriarhul a precizat că „tinerii au nevoie de întâlnire între ei și în același timp să fie ajutați ca Biserica să le arate cum să discearnă între valori efemere și valori eterne, între comuniunea adevărată și unele surogate de comune, între tradiție și simpla modă a zilei”.

Insistând asupra importanței formatoare a evenimentelor ortodoxe pentru tineri, Părintele Patriarh a remarcat faptul că aceștia „sunt foarte sensibili la ceea ce este profund uman și care are durabilitate”.

Tema ITO 2017. „Libertatea adevărată este o iubire adevărată”

Făcând referire la tema celei de-a patra ediții ITO, Patriarhul a subliniat importanța înțelegerii corecte a libertății.

„Problema libertății pentru tineri este o problemă foarte mare. Concluzia finală (a ITO 2017, n.r.) a fost că omul cu cât iubește mai mult pe Dumnezeu și pe semenii săi, cu atât e mai liber din punct de vedere spiritual. Cu alte cuvinte, libertatea adevărată este o iubire adevărată”, a mai spus Preafericirea Sa.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1395 | pid:12856 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Asociația Studenților Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Bucureşti, organizează la sfârşitul acestei săptămâni o serie de evenimente cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 11:30 va avea loc o slujbă de pomenire la mormântul poetului din Cimitirul Bellu.

Duminică, 14 ianuarie, la Sediul Protoieriei 3 Capitală, începând cu ora16:00, va fi difuzat filmul „Un bulgăre de humă”, în care este prezentată povestea prieteniei dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă.

Poetul Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 la Botoșani şi a trecut la cele veşnice în 15 iunie 1889 la București.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1396 | pid:12857 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a publicat în octombrie 2017, la cererea Asociației Părinți pentru ora de Religie, un sondaj de opinie la nivel național care relevă faptul că peste 90% dintre români privesc căsătoria drept uniune între o femeie și un bărbat, cu scopul de a procrea, crește și educa copii, și că familia este legată fundamental de acest rol, așa cum susține și Biserica.

Rezultatul acestei consultări naționale probează totodată jus­tețea demersului făcut de Coaliția pentru Familie în toamna anului 2015, de a se demara procedurile de revizuire a Constituției, printr-un referendum, în vederea înlocuirii termenului „soți” cu exprimarea „bărbat și femeie” din articolul 48, alineat 1 din acest act fundamental, pentru care s-au strâns trei milioane de semnături. Și aceasta, întrucât „căsătoria s-a realizat dintotdeauna între un bărbat și o femeie, printr-un acord care, prin natura sa, este rânduit pentru procrearea și educarea copiilor rezultați, precum și pentru unitatea și bunăstarea familiei”, după cum declara pentru „Ziarul Lumina” președintele Coaliției pentru Familie, Lucian Gheorghiu. „Căsătoria între «părinți de același sex» ignoră interesul superior al copilului, refuzându-i acestuia fie un tată, fie o mamă, adăuga acesta.

Pentru majoritatea românilor care susţin familia tradițională, asemenea și pentru Lucian Gheorghiu, căsătoria nu este doar un contract social; este și o relație care își are rădăcinile în natura umană și, în consecință, este guvernată de legea naturală. Aceasta este universală și neschimbătoare și se aplică întregii specii umane în mod egal. Principiul de bază al celor care susțin familia tradițională, exprimat de Gheorghiu, are la bază „perceptul elementar al legii naturale că binele trebuie făcut și urmărit, iar răul trebuie evitat”: „prin rațiune, omul poate să-și dea seama de ceea ce este bine sau rău din punct de vedere moral. În consecință, poate să cunoască finalitatea sau scopul fiecărui act al său și să-și dea seama că, din punct de vedere moral, este rău să transforme mijloacele care îl ajută să îndeplinească acel act”.

Sondajul, realizat în perioada 1-15 octombrie 2017, scoate în evidență adevărul că majoritatea respondenților asociază căsătoria între persoane de același sex cu efecte nedorite pentru societate, cum ar fi afectarea perpetuării speciei umane, a educației și creșterii copiilor. În același timp, majorități largi de cetățeni susțin rolul pozitiv pe care îl are Biserica, în privința creșterii copiilor și a bunelor relații sociale în societate.

Faptul că 91% dintre cei ches­tionați sunt de acord cu afir­mația „Căsătoria trebuie definită ca o unitate tradițională dintre bărbați și femei, cu scopul de procreere, de creștere și educarea copiilor, și că doar 6% resping o astfel de înțelegere a căsătoriei demon­strează soliditatea concepției moral-creștine a majo­rității românilor cu privire la familie, fapt probat și de răspunsul afirmativ al celor 90% dintre respondenți care sunt de acord cu afirmația „Dumnezeu a creat bărbatul și femeia pentru a fi împreună ca o familie, pentru a se înmulți, iar nimeni și nimic nu poate schimba această rânduială”.

Împotriva definirii căsătoriei ca uniune dintre două persoane, indiferent de sexul acestora, ­­­s-au pronunțat 87% dintre cei ches­tionați. Aproape în aceeași proporție (83%) românii au răspuns că vor vota împotriva legalizării căsătoriilor dintre persoane de același sex și 65% au răspuns negativ la întrebarea „Sunteți de acord cu legalizarea parteneriatelor civile”, în timp ce 87% dintre cei chestionați resping adopția de copii de către cuplurile de același sex.

Rolul pozitiv al Bisericii

Românii sunt în aceeași măsură conștienți și responsabili atunci când se pun în discuție efectele căsătoriilor sau parteneriatelor civile încheiate între persoane de același sex. Astfel, 80% dintre respondenți consideră căsătoria și familia întemeiată între persoane de același sex că „afectează negativ perpetuarea speciei umane și creșterea copiilor”, iar 78% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între persoane de același sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societății?”

Un capitol al sondajului este rezervat întrebărilor referitoare la valorile creștine. Românii au răspuns pozitiv, în proporție de 87%, la afirmația „Promovarea valorilor creștine în societatea românească înseamnă respectarea tradițiilor istorice definitorii pentru România”. Iar 82% sunt de acord că „Biserica are un rol pozitiv în ceea ce privește educația copiilor” și 85% că „Biserica are un rol pozitiv în ceea ce privește respectarea relațiilor de convie­țuire pașnică între oameni”.

Model de civilizație

Sondajul prezentat aici relevă în mod indubitabil adevărul că pentru români familia nu este „un stil de viață”, ci este legată fundamental de rolul de părinți. Dacă acest rol esențial nu mai este luat în considerare, „familia se reduce la o simplă recunoaștere guvernamentală a afecțiunii dintre doi cetățeni, iar modul în care generațiile viitoare se vor dezvolta devine incert”, după cum se arată în motivația inițiativei Coaliției pentru Familie, privind revizuirea Constituției.

Datele acestui sondaj de opinie confirmă și analiza publicației „Deutsche Welle”, din data de 10 mai 2017, sub semnătura lui Horațiu Pepine, în care se arată că scopul inițiativei Coaliției pentru Familie nu vizează „reprimarea sexuală a persoanelor cu orientare diferită” și că „nu despre iubire pasională, eros, sexualitate e vorba”. Ci „apărătorii mariajului tradițional doresc să-i conserve acestuia prestigiul și forța socială, nu neapărat pentru ei ca persoane, ci în beneficiul unui model de civilizație. Dacă admitem că Europa cu temeiurile sale iudeo-creștine a creat o civilizație demnă de toată prețuirea, ar trebui să recunoaștem că familia și-a adus o contribuție majoră. În schimb, militanții revoluționari, odată ce și-au dobândit libertatea în planul vieții intime, iau cu asalt instituția mariajului, pentru că văd în ea un ultim obstacol în calea emanicipării totale”, cum se susține în această analiză.

Cercetarea CURS a fost realizată pe un eșantion de 1.067 de respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste. Tipul de eșantion a fost probabilist, multistadial, cu selecție aleatorie a secțiilor de votare, a gospodăriilor în cadrul secțiilor de votare și a respon­denților în cadrul gospodăriilor. Modul de intervievare a fost față-în-față, la domiciliul responden­ților, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de ±3%, la un nivel de încredere de 95%.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1397 | pid:12862 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
La Mănăstirea Visokopetrovsky din Moscova va avea loc joi seară o manifestare publică pro-viață. 2.000 lumânări vor fi aprinse în memoria pruncilor victime ale avortului.

Potrivit statisticilor zilnic în Rusia au loc aproximativ 2.000 avorturi.

Ziua aleasă pentru această manifestare este ziua de pomenire a celor 14.000 prunci uciși din porunca lui Irod în Biserica Ortodoxă Rusă, conform calendarului iulian neîndreptat, notează orthochristian.com.

Sergei Chesnokov, coordonatorul mișcării „Pentru Viață” a declarat că scopul manifestării este de a conștientiza anvergura tragediei infanticidului. Sergei Chesnokov a mai spus că în Rusia se desfășoară în data de 11 ianuarie numeroase mișcări pro-viață și demersul asociațiilor nu este unul educativ ci ele oferă ajutor pentru mii de mame însărcinate aflate în situații de criză.

Cele 2.000 lumânări vor fi aprinse în cadrul unei slujbe oficiate la Mănăstirea Visokopetrovsky. Acestea au fost așezate de activiști pe o cruce de peste 6 metri.

Problema avortului este una intens discutată în spațiul public din Rusia. În 2017 au fost strânse peste un milion de semnături pentru interzicerea avortului prin lege.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1398 | pid:12863 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Biserica „Mihai Vodă” din Capitală a fost dusă joi în Biserica „Sfântul Ioan Iacob” din Sibiu, unde va rămâne până duminică seara. Icoana se află pentru a noua oară în municipiul Sibiu.

Acest pelerinaj la fiecare început de an a devenit unul tradițional conform Părintelui Cătălin Dumitrean, parohul bisericii „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din Sibiu:

„De nouă ani se dezvoltă un adevărat pelerinaj la care participă zilnic mii de persoane aducând cinstire Maicii Domnului”, a spus părintele paroh.

„Există un frumos obicei: credincioșii care participă la pelerinaj citesc în Biserică, fiecare în particular, Paraclisul Maicii Domnului”, a declarat Părintele Cătălin Dumitrean pentru Radio Trinitas.

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” a fost adusă la Biserica „Mihai Vodă” de la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon”- Rusikon din Sfântul Munte Athos și este pictată în maniera lui Rubliov.

Termenul de „Îndrumătoare” sau „Cea care arată calea” se referă la Maica Domnului care ne arată Calea mântuirii, indicând cu mâna dreaptă spre Fiul ei, Fiul lui Dumnezeu.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1399 | pid:12868 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Bulgaria a marcat oficial joi preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie de inaugurare desfăşurată la Sofia. Ţara vecină va deţine această poziţie timp de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2018. Patriarhul Neofit a reprezentat Biserica Ortodoxă a Bulgariei la acest eveniment.

Ceremonia a fost deschisă cu imnul Bulgariei, urmat de cuvinte rostite ale oficialităţilor statului bulgar şi Uniunii Europene, notează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Au rostit discursuri Lilyana Pavlova, Ministrul Afacerilor Europene, Rumen Radev, Preşedintele Bulgariei, Antonio Tajani, Preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, şi Boiko Borissov, Primul Ministru al Bulgariei.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1400 | pid:12875 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 3986 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
În Duminica a 29-a după Rusalii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de Radio Trinitas:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la Sfânta Liturghie ce va fi oficiată în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji la Schitul Blaga din județul Iași.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va sluji la Biserica Sfântul Antonie din Protopopiatul Sibiu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji în Parohia Sigmir, Protopopiatul Bistrița.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va sluji în Parohia Robăneşti, Protoieria Craiova Sud.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, va sluji la Mănăstirea Partoș, județul Timiș.

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va sluji la Paraclisul Mitropolitan Sfântul Ioan Teologul din Chișinău, Republica Moldova.

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în Comunitatea Născătoarei de Dumnezeu şi a Sfântului Martin, Cantauque, Franţa.

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, va sluji în Parohia Nașterea Domnului din München, Germania.

Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, va sluji la Misiunea Înălțarea Domnului, Hayward, California, SUA.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, va sluji în Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la Biserica Adormirea Maicii Domnului și Cuvioasa Parascheva din Constanța.

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji în Parohia Ciocănești din județul Suceava.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, va sluji în Parohia Luduş 3, judeţul Alba.

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va sluji în Parohia Toți Sfinții din Râmnicu-Vâlcea.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, va sluji în Parohia Dobrogostea, Protoieria Mioveni.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, va sluji în Parohia Săhăteni, Protopopiatul Buzău 1.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va sluji în Parohia Arad-Centru, Protopopiatul Arad.

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, va sluji în Parohia Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – Negrești 3, Protopopiatul Vaslui.

Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va efectua vizite pastorale în Eparhie.

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va sluji la Paraclisul Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei de la Centrul Eparhial.

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, va sluji la Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, Protopopiatul Lăpuş.

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va sluji la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, va sluji în Parohia Buna Vestire – Slobozia, Protopopiatul Slobozia.

Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, va sluji la Mănăstirea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – Făgețel, judeţul Harghita.

Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, va sluji în Parohia Tangâru, Protoieria Giurgiu.

Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, va sluji la Biserica din Parohia Băbiciu I, Protoieria Corabia, judeţul Olt.

Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va sluji la Mănăstirea Crucea, Protopopiatul Babadag.

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, va sluji la Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului din Zalău.

Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, va sluji în Parohia Subcetate, Protopopiatul Haţeg.

Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, va sluji în Parohia Ortodoxă Română din Ålesund, Norvegia.

Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, va sluji în Catedrala Episcopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Melbourne, Australia.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, va sluji la Catedrala Patriarhală.

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, va sluji la Biserica Domnita Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va sluji la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, va sluji la Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, jud. Brașov.

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va sluji la Mănăstirea Fârdea, județul Timiș.

Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, va sluji în Parohia Sfântul Siluan din Rouen, Franţa.

Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, va sluji în Parohia Sfânta Treime din Donauwörth, Germania.

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va sluji în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, va sluji în Parohia Șega II, Protopopiatul Arad.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi