Sari la continut

Iisus Hristos
Adevaratii oameni asa sa se sarguiasca a vietui intru iubirea de Dumnezeu si intru virtute, incat sa straluceasca viata lor virtuoasa printre ceilalti oameni, precum straluceste si se vede bucatica de porfira adausa ca o podoaba la o haina alba. Caci in chipul acesta ei se ingrijesc tot mai mult de virtutile sufletului. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

STIRI ORTODOXE +


1506 postari la acest topic

#1331 | pid:12631 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
MOSCOVA, 02.12.2017 – Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei, a deschis sâmbătă după-amiază seria de cuvântări ale Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale în cadrul sesiunii solemne a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul alexandrin și-a mărturisit bucuria nemărginită de a participa la jubileul de 100 de ani de la restabilirea Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii.

„Am venit, Sanctitatea Voastră și Sfințiți Frați, la invitația voastră, împreună cu Întâistătătorii celorlalți de Biserici Ortodoxe și însoțitorii lor, pentru a-L cânta și slăvi pe Dumnezeu cel în Treime închinat cu o singură gură și o inimă, pentru bunăstarea și progresul în credință a Bisericii surori a Rusiei. Această adunare transmite un mesaj de unitate al Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică și mărturisește că bucuria unei Bisericii este și bucuria celeilalte”, a subliniat Patriarhul Teodor în mesajul său.

El a făcut referire la istoria Bisericii Ruse care „a trecut ca aurul prin topitoare” fiind încercată cu multe necazuri, ajungând până în ziua de astăzi când celebrează „marele eveniment al restabilirii patriarhiei în secolul 20”.

„Lupta Bisericii Ruse pentru restaurarea instituției patriarhale și unirea sub ocrotirea patriarhului a poporului rus divizat a început din primele zile ale revoluției bolșevice”, a punctat patriarhul Alexandriei. „Demnitatea patriarhală a fost restabilită în ultimul moment, cu puțin înainte ca bolșevicii să pună stăpânire peste Moscova. În data de 15 august 1917, s-a întrunit Marele Sinod Panrus sub președinția Mitropolitului Vladimir al Kievului”, a reamintit patriarhul Teodor.

După ce a făcut referire la jerfa Patriarhului Tihon, Preafericitul Părinte Teodor a menționat că „restaurarea demnității patriarhale în timpul noului regim va fi fost garanția sigură a renașterii poporului rus și a păstrării credinței sale”.

„Biserica Rusiei a fost încununată cu o mulțime de martiri, avându-l ca începător al martiriului pe Sfântul Patriarh Tihon. Niciodată nu a întrerupt legătura cu poporul, ci a rămas alături de el și a mers împreună cu el prin nenumărate încercări”, a spus Patriarhul Teodor, adăugând faptul că „poporul îl asculta pe Patriarh și Biserica” în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Patriarhul Alexandriei a amintit de Patriarhii Tihon și Serghie, care au condus Biserica Rusă la liman lin și au întărit cinstea și vrednicia patriarhală. Continuatori ai eforturilor acestora au fost numiți Patriarhii Alexie I, Pimen, Alexie II, dar și actualul Patriarh al Moscovei Kirill.

Prima cuvântare primațială a fost încheiată cu o rugăciune adresată Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, fondatorul Bisericii Alexandriei, „ca Biserica soră a Rusiei să celebreze multe astfel de jubilee istorice, întărind și evanghelizând sfințitul și credinciosul popor al lui Dumnezeu din Rusia, spre mântuirea sa și veșnica slăvire a numelui lui Dumnezeu celui în Treime închinat”.

La final, Patriarhul Alexandriei i-a oferit Patriarhului Moscovei un omofor aparținând Sfântului Meletie Pigas, unul dintre ierarhii care au hotărât stabilirea Patriarhiei Moscovei în cadrul unui sinod ținut la Constantinopol în anul 1593.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1332 | pid:12634 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Preafericitul Părinte Patriarh Kiril și-a exprimat bucuria de a-l primi pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Mănăstirea Danilovski, cel mai vechi locaș monastic din Moscova, mulțumind pentru participarea la acest important eveniment al centenarului și pentru posibilitatea oferită de a discuta probleme actuale pentru ambele Biserici.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a amintit situația bisericească dificilă din Ucraina și a subliniat unitatea episcopatului Bisericii Ortodoxe canonice din această țară, în pofida multor presiuni.

Patriarhul Kiril a constatat că participarea Preafericitului Părinte Daniel la acest eveniment al centenarului restabilirii patriarhatului Rusiei arată faptul că cele două Biserici sunt împreună și în vreme de suferință și de bucurie.

Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit Patriarhului Rusiei pentru întâlnire, frățietate și ospitalitate exprimând importanța participării la acest eveniment în care au fost rememorate suferințele îndurate de Biserica Ortodoxă Rusă și de alte Biserici Ortodoxe în timpul persecuției comuniste.

Totodată, a subliniat Preafericirea Sa, se poate observa cum aceste Biserici au trecut de la răstignire la înviere, mai ales în Rusia de la o Biserică prigonită la o Biserică vie, înfloritoare.

În concluzie, Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită, deoarece ea poartă în sine taina sau puterea harică a învierii.

Patriarhul României a adus în discuție și problema contemporană a secularizării care propune organizarea vieții individuale și sociale ca și cum Dumnezeu nu ar exista. De asemenea, o problemă la fel de importantă legată de secularizare este și criza spirituală a familiei contemporane.

Preafericitul Părinte Daniel a exprimat dorința de a continua colaborarea academică dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și Academiile teologice din Moscova, Sankt Petersburg și Kiev. Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că invitația de a trimite tineri la studii teologice este reciprocă și foarte importantă pentru cunoașterea vieții și activității celor două Biserici.

La sfârșitul întrevederii cei doi întâistătători au făcut un schimb de daruri.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1333 | pid:12635 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
MOSCOVA/ 03.12.2015 – Aflat în capitala Rusiei cu prilejul centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Patriarhul Daniel a oficiat duminică Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Moscova, unde se află moaștele Sfintei Matrona. Aceasta este prima slujire a unui Patriarh al României în așezământul monahal din Rusia.

Construcția Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului a început în anul 1635, în timpul țarului Mihail Federovici. După anul 1920 mănăstirea a fost închisă de regimul comunist și a fost redeschisă în data 24 noiembrie 1984 ca mănăstire de maici.

Duminica aceasta, alături de Părintele Patriarh Daniel au slujit:

IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei;IPS Părinte Veniamin de Orenburg;PS Irineu de Orsk și Gai.

De asemenea, dintre membrii delegației Bisericii Ortodoxe Române au slujit: Pr. Michael Tița, Consilier Patriarhal, Pr. Eugeniu Rogoti, Arhid. Maxim Țifui, Consilier Eparhial, și diac. Ionuț Mavrichi de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta ta și o desăvârșește pe ea! pic.twitter.com/rgRa00xFde

— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) December 3, 2017

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a rostit o omilie la duminica a 26-a după Rusalii (conform calendarului iulian nerevizuit) în care se face referire la Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina.

Patriarhul Daniel a explicat că bogăţia nu este rea în sine, pentru că este lăsată de Dumnezeu, însă modul folosirii acesteia poate fi rău sau bun. Bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine,  ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul României a atras atenţia asupra faptului că bogatul prezentat în textul evanghelic a uitat de Dumnezeu şi de semeni. Consecinţa acestei acţiuni are urmări în plan spiritual. Pentru că se gândeşte doar la sine se asigură material, dar se însingurează spiritual, a evidenţiat Preafericirea Sa.

Făcând referire la bogatul lacom, nemilostiv şi nemulţumitor din Evanghelie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că el reprezintă pe orice om care a ajuns într-o stare de robie a sufletului său, printr-un ataşament exclusiv de bunurile materiale limitate şi trecătoare din lumea aceasta.

Îmbogăţirea spirituală în Dumnezeu prin acumularea de daruri duhovniceşti şi virtuţi este o alternativă la această goană nebună după bogăţii materiale. Bogăţia duhovnicească se deprinde atunci când îi suntem mulţumitori lui Dumnezeu pentru darurile primite, deoarece prin rugăciune, iubirea lui Dumnezeu devine bogăţia sufletului nostru, a spus PF Daniel.

În acest sens, Patriarhul României a afirmat că aceste bogăţii sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi deoarece ele sunt lumina sufletelor sfinţilor. 

După omilia patriarhului, stavrofora Teofania, stereța așezământului monahal, a oferit Preafericiri Sale o icoană reprezentând pe Sfânta Matrona din Moscova și un buchet de flori.

În semn de mulțumire și binecuvântare, Patriarhul României a oferit maicii starețe o cruce de binecuvântare și o cruce pectorala cu stema Patriarhiei Române și mai multe CD-uri cu colinde românești.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit maicii starețe pentru buna primire și ospitalitatea de care a dat dovadă.

Am fost primiți cu multă bucurie și ne-a oferit aceasta biserica pentru a sluji ierarhi români și ruși. Suntem deosebit de bucuroși că ne-am putut închina moaștelor sfintei Matrona care este cunoscuta în Moscova și în întreaga Rusie, a spus Preafericirea Sa.

Maica stareță și-a exprimat bucuria de a-l avea oaspete pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și a subliniat importanța acestui moment prin prisma faptului că a fost prima liturghie din istorie oficiată de un Patriarh al României în locașul de cult din capitala Rusiei.

Suntem nespus de bucuroși sa vă avem astăzi în mănăstirea noastră unde se află moaștele sfintei Matrona. Pentru mine reprezintă o mare bucurie deoarece, pentru prima data în istoria așezământului monahal, Preafericirea Voastră în calitate de Patriarh al României ați slujit în mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Moscova. Suntem recunoscători că Patriarhul Moscovei a oferit binecuvântarea sa oficiați Sfânta Liturghie în mănăstirea noastră, a spus monahia Teofania.

Apoi, maica stareță a făcut referire la Sfânta Matrona ale cărui sfinte moaște se află în biserica moscovită. Ea a evidențiat evlavia și dragostea poporului rus față de cea care a văzut lumina zilei în satul Sebino, guberia Tula, pe care Sfântul Ioan de Kronstadt a numit-o „al optulea stâlp al Rusiei”.

Părintele Patriarh Daniel a ajuns la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova unde se afla moaștele Sfintei Matrona. Începând cu ora locală 9.00, PF Patriarh Daniel va celebra Sfânta Liturghie în biserica principală a mănăstirii. pic.twitter.com/dKuKtPXXMv

— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) December 3, 2017

Înainte începerea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române, a adus cinstire moaștelor Sfintei Matrona.

Sfânta a trecut la cele veșnice în data de 2 mai 1952, iar în data de 8 martie 1998 trupul ei a fost găsit necuprins de stricăciune răspândind bună mireasmă. Moaștele sale au fost așezate în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. În data de 2 mai 1999, sfânta Matrona a fost canonizată, cultul său răspândindu-se apoi în lumea întreagă.

Patriarhul României participă, în perioada 2-5 decembrie 2017, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.

În cursul zilei de ieri, Părintele Patriarh Daniel a participat la ședința solemnă a Sinodului Arhieresc al Bisericii Rusiei. Preafericirea Sa a rostit în plenul ședinței cuvântul intitulat Comuniune fraternă şi coresponsabilitate misionară.

Aceasta este a doua vizită a Preafericitului Părinte Daniel în Patriarhia Rusiei de la întronizarea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Patriarh Daniel a participat acum 9 ani, în 2008, la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1334 | pid:12636 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
MOSCOVA, 03 decembrie 2017 – Înainte de a oferi Părintelui Patriarh Daniel icoana Cuvioasei Matrona din Moscova, Stavrofora Teofania, stareța Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din capitala Rusiei a adresat un cuvânt în care și-a exprimat bucuria pentru prima Sfântă Liturghie oficiată de un patriarh român în mănăstirea de pe Taganskaya și a făcut referire la ajutorul grabnic oferit de Sfânta Matrona celor care o vizitează.

Preafericirea Voastră,
Preafericite Părinte Patriarh Daniel,
Înaltpreasfințiile Voastre,
Prerasfinția Voastră,
Preacuvioșiile Voastre,
Iubiți oaspeți, frați și surori,

Bucuroși fiind, vă salutăm din inimă înlăuntrul vechii Mănăstiri a Acoperământului Maicii Domnului, lângă moaștele Preacuvioasei Maici noastre Matrona din Moscova. Pentru noi este o foarte mare onoare să vă primim pe Preafericirea Voastră și pe distinsa delegație a Bisericii Ortodoxe Române la mănăstirea stavropighială a Acoperământului Maicii Domnului. În aceste zile, întreaga Biserică Ortodoxă Rusă serbează în mod festiv o sută de ani de la restabilirea patriarhiei în Rusia. Mulțumim din inimă Sanctității Sale Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, pentru faptul că a oferit binecuvântarea să săvârșiți astăzi Sfânta Liturghie la așezământul Acoperământul Maicii Domnului, iar prin aceasta ați oferit o bucurie imensă pelerinilor noștri.

Sfânta Cuvioasă Matrona din Moscova este marea noastră ocrotitoare și protectoare. Ea ajută pe toți care se adresează ei cu credință: în familii stăpânește pacea și darea de bine, se rezolvă problemele de la lucru, la studiu și problemele de sănătate. Dar mai ales, Fericita Matrona îi aduce pe toți la credința lui Hristos. Adesea ni se povestește despre faptul că însăși Matronușka se arată în visuri oamenilor și le spune: „Eu te voi ajuta, numai să vii la mine”. Dar acea persoană poate că nici nu a auzit despre ea. Ea începe să caute și descoperă că există o astfel de sfântă ortodoxă. Vine la noi în așezământ, se roagă și primește ceea ce cere.

O mulțime de astfel de cazuri sunt consemnate de noi, cu atât mai mult că foarte des suntem informați despre astfel de cazuri de către pelerinii care vin din afara granițelor.

În semn de binecuvântare pentru Biserica Română de la Fericita Matrona, întru amintirea slujirii Sfintei Liturghii de astăzi la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, permiteți-mi să vă ofer, Preafericirea Voastră, această icoană pictată de către surorile mănăstirii și sfințită la moaștele sfintei Matronușka.

Biecuvântați ca, în spirit de rugăciune, să vă doresc Preafericirii Voastre și tuturor persoanelor care vă însoțesc bogată milă de la Domnul, milostivire nesfârșită, sănătate deplină și neschimbată viețuire întru bucuria și harul Duhului Sfânt – Mângâietorul, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și ale Fericitei Matrona!

Întru mulți și buni ani!


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1335 | pid:12637 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
În ziua de pomenire a Sfântului Cuivos Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, duminică, 3 decembrie, pelerinii și-au îndreptat pașii către mănăstirea ilfoveană Cernica pentru a aduce cinstire celui ce a fost stareț al acestui așezământ monahal între 1781 și 1806. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a vorbit și despre râvna tânărului Gheorghe spre nevoința duhovnicească.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice a Duminicii a 31-a după Rusalii, Preasfinția Sa a tâlcuit înțele­surile duhovnicești ale vindecării minunate a orbului din Ierihon de către Mântuitorul Iisus Hristos, arătând că prin aceasta „s-a deschis o lumină în sufletul unui om și viața lui, care era suferință și întuneric mai înainte, devine prin Mântuitorul Hristos o viață nouă, luminată și plină de binecuvântare. Acesta este idealul creștin, al curățirii de patimi și al îmbogățirii în virtuțile care constituie calea noastră către cer”. PS Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit și despre râvna tânărului Gheor­ghe spre nevoința duhovnicească și ucenicia sa pe lângă oameni îmbunătățiți cum a fost Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. După ce s-a nevoit în Sfântul Munte Athos și la mănăstirile Dragomirna, Secu și Neamț, ieroschimonahul Gheorghe avea să devină reorganizatorul vieții de la Schitul Cernica, de lângă București. „În lavra de la Cernica, Sfântul Cuvios Gheorghe a revigorat viața monahală cu mare dar în calitate de stareț, nu numai adunând frați și ctitorind o mare și frumoasă biserică, ci așezând aici viața deosebită de obște după rânduielile atonite și după rânduielile paisiene. Sfântul stareț Gheorghe a propovăduit rugăciunea inimii, pe care a dobândit-o și o spunea necontenit, ea devenind o stare naturală a ființei sale”, a spus Preasfinția Sa.

Moștenirea spirituală a Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica a fost sporită mai târziu de Sfântul Ierarh Calinic: „Acest mare părinte al nostru a fost temelia obștii cernicane pe care mai târziu avea să o preia Sfântul Ierarh Calinic și să o păstorească, urmărind aceeași rânduială care a adus lumină în sufletele monahilor și care i-a făcut pe unii dintre ei să fie rânduiți în cetele sfinților, știuți numai de Dumnezeu. Foarte mulți creștini s-au luminat sufle­tește, asemenea orbului de la Ierihon. Acest Sfânt Gheorghe este un exemplu de viață călugărească și viețuire sfântă, nu numai pentru monahi, ci și pentru fiecare dintre credincioși. Idealul vieții noastre creștine este să ne cură­țim de patimi și să ne luminăm cu lumina care vine de la Mântuitorul Hristos, izvorul luminii”, a arătat PS Părinte Ieronim Sinaitul.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani a fost canonizat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20-21 octombrie 2005, rânduindu-i-se data de pomenire la 3 decembrie, ziua în care a trecut la Domnul în anul 1806. Cinstitele sale moaște sunt depuse spre închinarea credincioșilor în partea dreaptă a naosului bisericii cu hramurile „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Mănăstirii Cernica.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1336 | pid:12639 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
MOSCOVA / 4.12.2017 –  În Catedrala Hristos Mântuitorul a fost oficiată luni Sfânta Liturghie în cadrul festivităţilor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.

Slujba a fost prezidată de Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi. Alături de Preafericirea Sa au slujit următorii primaţi:

Patriarhul Teofil al Ierusalimului și al întregii Palestine;Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii;Patriarhul Irineu al Serbiei;Patriarhul Daniel al României;Arhiepiscopul Hrisostom al Noii Justiniane și al întregului Cipru;Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei și al întregii Albanii;Mitropolitul Sava al Varșoviei și al întregii Polonii;Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și al Slovaciei.

De asemenea, din sobor au făcut parte numeroşi ierarhi ruşi, dar şi ierarhi din delegaţiile Bisericilor Ortodoxe surori prezente în capitala Rusiei.

Fără Dumnezeu niciun stat sau construcţie socială nu poate conduce la prosperitate

În cadrul Liturghiei a fost citit mesajul Sinodului Arhieresc adresat credincioşilor şi monahilor din Biserica Ortodoxă a Rusiei.

În document s-a făcut referire la momentul aniversar, şi anume împlinirea a 100 ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă odată cu alegerea Sfântului Tihon în demnitatea de patriarh.

Acest moment a coincis, după cum se precizează în act, cu începerea unei persecuţii crude îndreptată împotriva Bisericii care a înroşit pământul rus cu sângele innocent al primilor martiri din istoria modernă.  

Fără Dumnezeu niciun stat sau construcţie socială nu poate conduce la prosperitate, acesta este principala lecţie a secolului trecut care trebuie mărturisită tuturor, se menţionează în mesajul sinodal.

Istoria arată că atitudinile revoluționare, generate de provocările politice, inclusiv cele care fac apel la justiţia socială, sunt dezastruoase pentru stat și distrugătoare pentru oameni. Reprezentanții tuturor straturilor societății trebuie să-și exercite toate eforturile pentru a evita repetarea erorilor care au condus în ultimul secol la suferințele și decesele multor oameni și la distrugerea statalității noastre.

De asemenea, în mesaj a fost evidenţiată prezenţa Întâistătătorilor de Biserici Autocefale la momentul aniversar din Patriarhia Rusiei ca o „vizibilă expresie a unităţii Ortodoxiei” ce are o semnificaţie specială astăzi când „numeroşi creştini care sunt persecutaţi pentru credinţa lor au nevoie de rugăciuni fierbinţi şi sprijin”.

Nu trebuie să uităm pe cei care sunt alungaţi din bisericile lor, pe cei care sunt ucişi de terorişti. Suntem chemaşi să apărăm cu curaj şi statornicie valorile creştine care astăzi sunt alungate din viaţa multora naţiuni.  

Misiunea Bisericii este dificilă şi responsabilă

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Patriarhul Kirill a mulţumit Întâistătătorilor de Biserici Autocefale şi delegaţiilor prezente la centenarul restaurării Patriarhiei Rusiei, „un eveniment pe cât de important, pe atât de providenţial”. Preafericirea Sa a apreciat „sentimentele frăţeşti şi bunele dorinţe exprimate” pe parcursul acestor zile, precum şi „mărturia unităţii Ortodoxiei”.

În contextul comemorării evenimentului istoric al intronizării sfântului Tihon în demnitatea de patriarh al Rusiei, Patriarhul Kirill a evidenţiat faptul că acesta a mărturisit credinţa ortodoxă „într-un timp în care oamenii au luptat împotriva lui Dumnezeu” şi a mulţumit Bisericilor Ortodoxe surori pentru solidaritatea lor cu Biserica Rusiei care a trebuit „să suporte cea mai crudă persecuţie din secolul 20”.

Făcând referire la acea perioadă „plină de suplicii şi încercări”, Patriarhul Kirill a spus că pentru Biserică principalul scop a fost şi va rămâne acela de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor. Astfel că şi  în viitor Biserica va propovădui fără teamă Adevărul Evanghelic şi va oferi răspunsuri pastorale provocărilor contemporane în conformitate cu perceptele biblice.

Reflectând asupra secolului trecut, Preafericirea Sa a mulţumit Mântuitorului Iisus Hristos pentru „anii de greutăţi şi renaşterea spirituală”, pentru „suferinţele îndurate în numele Lui”, pentru „darul comuniunii în rugăciune” şi pentru „afirmarea unităţii Bisericii”.

Patriarhul Kirill a afirmat că „misiunea Bisericii este dificilă şi responsabilă” şi că de-a lungul timpului, călăuzită de Duhul Sfânt, a proclamat necontenit până la marginile pământului vestea cea bună a Celui care este Calea, Adevărul şi Viaţa, Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Totodată, Patriarhul Rusiei a făcut referire la Sinodul arhieresc organizat în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie şi a adresat „mulţumiri cordiale ierarhilor Bisericii Rusiei” care au „lucrat în duhul iubirii frăţeşti” aducându-şi contribuţia la buna desfăşurare a lucrărilor.

De la 1700, odată cu trecerea la cele veșnice a Patriarhului Adrian, până în 1917, Biserica Rusă a traversat așa-numita „perioadă sinodală”, vreme de două secole fiind condusă nu de un patriarh, așa cum este tradiția canonică, ci de însuși țarul Rusiei, prin intermediul ober-procurorului, considerat „ochiul țarului” în sinodul episcopilor.

După revoluţia din februarie şi formarea unui nou Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, Sfântul Tihon a fost ales Arhiepiscop, în 21 iunie 1917, apoi în 15 august 1917 a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Moscovei. După câteva luni a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse dintre cei trei candidaţi: Arhiepiscopul Antonie de Harkov, cel înţelept, Arhiepiscopul Arsenie de Novgorod cel drept şi Mitropolitul Tihon, cel blând, după cum erau ei caracterizaţi de membrii sinodului.

În data de 5 noiembrie, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Hristos Mântuitorul, a avut loc întronizarea Patriarhului Tihon al Rusiei.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1337 | pid:12643 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate.

Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.

De-a lungul întregii sale vieți în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim.

În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă.

În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi,

 † DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1338 | pid:12644 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Poporul român are mare evlavie la Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Peste 790.000 români au primit la botez numele sfântului şi sute de lăcaşuri de cult din ţară şi străinătate îl au ca ocrotior. În Arhiepiscopia Bucureştilor 111 biserici îşi vor sărbători miercuri primul sau al doilea hram.

 PROTOIERIA SECTOR I CAPITALĂ

Paroia AlbaParohia AmzaParohia BazilescuParohia BăneasaParohia DămăroaiaParohia Giuleşti SârbiParohia Nicolae – TabacuParohia Sofia

PROTOIERIA SECTOR II CAPITALĂ

Paroia HagiuParohia Iancu Nou – BălaneanuParohia Ion CreangăParohia MântuleasaParohia OlariParohia OţetariParohia Popa RusuParohia Popa SoareParohia Nicolae – Balta Albă

PROTOIERIA SECTOR III CAPITALĂ

Paroia Ceauş RaduParohia Dudeşti Cioplea IParohia NegustoriParohia Antonie cel MareParohia Gheorghe – NouParohia Nicolae MalaxaParohia Nicolae Ghica – Paraclis UniversitarParohia Nicolae – ŞelariParohia Udricani

PROTOIERIA SECTOR IV CAPITALĂ

Paroia Apărătorii Patriei IParohia Nicolae BroşteniParohia Nicolae VlădicaParohia Şerban Vodă

PROTOIERIA SECTOR VI CAPITALĂ

Parohia Pogorârea Sfântului Duh – Militari

PROTOPOPIATUL ILFOV NORD

Parohia LipiaParohia MăineascaParohia NetezeştiParohia Otopenii de JosParohia DomusParohia Siliştea SnagovuluiParohia Ştefăneşti de SusParohia Tunari

PROTOPOPIATUL ILFOV SUD

Parohia Moara – DomneascăParohia Pantelimon IParohia Slobozia

PROTOPOPIATUL PLOIEŞTI NORD

Parohia Nicolae – NouParohia Nicolae – VechiParohia BerceniParohia Buda PalancaParohia CorlăţeştiParohia MalamucParohia Moara DomneascăParohia NisipoasaParohia PăuleștiParohia Plopeni OrașParohia Râfov

PROTOPOPIATUL PLOIEŞTI SUD

Parohia Sf. TreimeParohia Aricesti RahtivaniParohia BaltitaParohia GorgotaParohia HabudParohia Lacul TurculuiParohia Podul ValeniParohia Poienarii BurchiParohia Puchenii MoşneniParohia RomânestiParohia StrejnicuParohia TătărăiParohia Târgsorul Vechi

PROTOPOPIATUL CÂMPINA

Parohia Băicoi IIParohia Breaza de Sus IParohia Cocorăştii CapliiParohia ComarnicParohia DiţeştiParohia LilieştiParohia Proviţa de JosParohia ScorţeniParohia Sf. NicolaeParohia ŞotrileParohia Talea

PROTOPOPIATUL URLAŢI

Parohia FefeleiParohia Biserica GalbenăParohia CălugareniParohia ColceagParohia DrăgăneştiParohia DumbravaParohia Fulga de SusParohia HătcărăuParohia JugureniParohia LoloiascaParohia Măneciu UngureniParohia MeriParohia PlaviaParohia ŞoimeştiParohia TârculeştiParohia Vadu Parului

PROTOPOPIATUL VĂLENII DE MUNTE

Parohia Aricesti ZeletinParohia BătrâniParohia CărbuneştiParohia CeraşuParohia Drajna de JosParohia Drajna de JosParohia FundeniParohia Măneciu UngureniParohia Măneciu UngureniParohia Popeşti IIParohia Predeal SărariParohia SchiuleştiParohia Nicolae TabaciParohia SlonParohia Starchiojd IIParohia TârleştiParohia TeişaniParohia Valea StâlpuluiParohia Vărbilău II

Sursă: Sectorul Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1339 | pid:12645 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat marți seara în Catedrala Patriarhală o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Regele Mihai a trecut la cele veșnice astăzi, 5 decembrie 2017, în reședința privată din Elveția. După cum anunța Casa Regală a României, programul complet al funeraliilor va fi făcut public mâine.

Înainte de începerea slujbei, Preasfinția Sa a rostit mesajul de condoleanțe adresat cu acest prilej de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În mesajul adresat la aflarea veștii triste, Părintele Patriarh a transmis condoleanțe Casei Regale și a îndemnat ca Majestatea Sa să fie pomenită în toate Bisericile din Patriarhia Română:

În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

#1340 | pid:12646 | tid:2320
cristiboss56

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 4256 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti-sectorul 3 - langa Biserica Sf.Mare Mucenic Mercurie
 • Preocupari:Familie ,religie , lectura , muzica , natura-drumetii , iubitor de animale.
 • Confesiune:ORTODOX
În seara zilei de 4 decembrie 2017, la reședința din Novo-Ogarevo, Președintele Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, și cu Întâistătătorii și conducătorii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe locale, care au venit la Moscova pentru a participa la festivitățile dedicate împlinirii a 100 de ani de la restabilirea Patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.

La întâlnire au luat parte:

Preafericitul Părinte Teodor II, Patriarhul Alexandriei,Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei,Preafericitul Părinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului,Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei,Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României,Preafericitul Părinte Hrisostom II, Arhiepiscopul Ciprului,Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii,Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii,Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Ținuturilor Cehe și Slovaciei,Preafericitul Părinte Tihon, Mitropolitul Americii și Canadei (OCA),Înaltpreasfințitul Părinte Teodor, Mitropolit de Ahalțihsk și Tao-Klarzhetsk, conducătorul delegației Bisericii Ortodoxe Georgiene,Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Loveci, conducătorul delegației Bisericii Ortodoxe Bulgare.

De asemenea, la întâlnire a luat parte președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

Adresându-se celor prezenți, șeful statului rus a spus: „Mai întâi de toate, doresc să vă salut din inimă și să-mi exprim cuvintele de recunoștință pentru faptul că împreună sărbătoriți un eveniment atât de important pentru țara noastră și pentru Biserica Ortodoxă Rusă, cum este centenarul restabilirii patriarhatului în Rusia”.

„Aceasta, desigur, subliniază unitatea lumii ortodoxe, ceea ce este un lucru important în sine, dar și pentru faptul că dumneavoastră reprezentați Biserica, ceea ce joacă un rol esențial în viața țărilor dumneavoastră, în viața societății. Dumneavoastră faceți un apel la milostenie, lucrați în domeniul educației, formării, ceea ce este foarte important”, a subliniat V. V. Putin.

Din partea Întâistătătorilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe locale, președintele statului rus a fost salutat de Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a evidențiat faptul că „aproximativ 400 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse din 20 de țări” au participat la Sinodul Arhieresc din Moscova, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie.

„Dacă ar fi să vorbim despre ceea ce este mai important, atunci astăzi avem trei priorități. Prima este educația, atât cea teologică, dar și educația religioasă în general. A doua este activitatea socială, iar a treia o reprezintă tineretul. Biserica Ortodoxă Rusă va depune cât mai multe eforturi pentru a dezvolta programe concrete în aceste trei domenii”, a notat Preafericirea Sa.

„Aș dori să acord o atenție specială preocupării noastre comune privind situația care are loc în Orientul Mijlociu. Dumneavoastră tocmai ați vorbit despre aceasta. Prigonirea creștinilor și distrugerea sfintelor locașuri reprezintă o durere aparte atât pentru Bisericile din Orientul Mijlociu, care sunt reprezentate aici, cât și pentru noi toți”, a afirmat Întâistătătorul Bisericii Ruse.


"Ortodoxia este taina a Iconomiei divine de a se implini in lume viata si invatatura Mantuitorului Hristos Celui intrupat " ( Sfantul Ioan Damaschin ) http://cristiboss56.blogratuit.ro

2 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 2 vizitatori, 0 useri anonimi