Sari la continut

Iisus Hristos
Precum dupa ce ai iesit din pantece, nu-ti mai aduci aminte de cele de acolo, tot asa nici dupa iesirea din trup, nu-ti mai aduci aminte de cele din trup (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Actele cu cip,cardul electronic universal - evolutie,stiri


10 postari la acest topic

#1 | pid:4121 | tid:2256
Mihaitza77

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 593 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Locatie:Bucuresti
 • Preocupari:literatura duhovniceasca a sfintilor parinti
 • Confesiune:ortodox
Pregătirea pentru introducerea cardului electronic universal este în conformitate cu Ordinul şi planul aprobat de către Guvernul Federaţiei Ruse articol publicat de sursa in 11.05.2011 13:19

Comisia guvernamentala privind punerea în aplicare a tehnologiei informaţiei în activităţile organelor de stat şi a autonomiei locale 27 aprilie 2011 a aprobat planul şi procedura pentru introducerea de hărţi universal electronice pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Ordinea de introducere a cartelei electronice universale defineşte scopurile şi obiectivele de card "universale electronice, cerinţele de sistem, arhitectura sale organizatorice şi tehnologice, procedura de a intra în sistem pentru cetăţeni, federale şi autorităţile regionale, organizaţii de afaceri. Procedura presupune etape ale proiectului până în anul 2014. Obiectivele proiectului este de a oferi acces la stat, servicii regionale, municipale şi comerciale în format electronic, utilizând universal de e-carduri şi furnizarea mai eficientă a serviciilor de stat, regionale, municipale şi comerciale prin aplicarea de tehnologii moderne de informare şi de telecomunicaţii.

La 1 ianuarie 2014 toate cardurile sociale, aplicaţia electronică care este în totalitate sau parţial, coincid cu aplicaţia electronică, scrisă într-un card electronic universal, vor fi anulate şi vor fi supuse la anulare.

Departamentul de Relatii Publice si Publicitate
Organizatie Federal Autorizata
"Harta electronica universala"
sursa articol-stire


Acest post a fost editat de Mihaitza77: 13 May 2011 - 09:46 AM

Oricat am invata, e cu neputinta sa cunoastem pe Domnul daca nu vom vietui dupa poruncile Lui, pentru ca nu prin stiinta, ci prin Duhul Sfant se face cunoscut Dumnezeu.A crede ca Dumnezeu exista e un lucru si a-L cunoaste e altceva(Sf.Siluan Athonitu

#2 | pid:5040 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Sfârşitul banilor cash în favoarea banilor virtuali
3 decembrie 2011,sursa financiarul

Banii cash ar putea fi în curând de domeniul trecutului, existând posibilitatea de a plăti totul printr-o apăsare a ceasului sau mai probabil pe mobil, scrie ziarul britanic The Guardian în ediţia de marţi.
Dave Birch, directorul companiei britanice de consultanţă în domeniul tranzacţiilor electronice “Consult Hyperion”,are cuvinte aspre la adresa BCE.”Ar trebui urmăriţi în justiţie pentru tipărirea bancnotei de 500 de euro. Ce posibilă utilizare a ei ar putea exista, dacă nu pentru tranzacţii ilegale?”, spune el.

Banii devin tot mai mult virtuali. Tot mai multe tranzacţii sunt digitale oricum, dar în curând chiar şi cele pentru care credem că banii cash sunt esenţiali – operaţiunile cu valoare scăzută care constituie circa 65% ca volum (dar mult mai puţin ca valoare) din tranzacţiile anuale din Marea Britanie – se vor face digital.

De anul viitor, londonezii îşi vor putea folosi cardurile Visa pe monitoare în autobuze şi staţiile de metrou pentru a-şi plăti călătoriile.

Se poate folosi şi un ceas care costă 99 de lire şi care poate fi încărcat cu bani şi utilizat pentru a plăti masa de prânz/cafele/vin, în lanţuri ca Pret A Manger, metrou, McDonalds sau Oddbins. Tranzacţiile sunt limitate la maximum 15 lire odată şi sunt disponibile şi pentru părinţii care doresc ca copiii lor să-şi plătească unele lucruri. Birch crede însă că sistemul “watch2pay” va fi un eşec: “Copiii nu poartă ceasuri. Îşi folosesc celularele”, spune el.

Tocmai mobilul este cel care va potenţa schimbarea modului în care cheltuim banii. Sandra Quinn, director de comunicare la Payments Council, care se ocupă de tranzacţiile la băncile de compensare majore, spune: “Unul dintre lucrurile importante pe care le-am examinat este dacă există suficient interes în rândul băncilor de a dezvolta o structură de plată prin celular. Foloseşti mobilul pentru a transfera bani, să zicem, celui mai bun prieten – trimiţi băncii textul şi îi spui să-i trimită lui Pete 20 de lire”.

Sună futurist? Ceva similar are loc în Africa din 2003: numit M-PESA (stabilit cu finanţare de la “Department for International Funding and Development” din Marea Britanie), le permite oamenilor să transfere credite pe telefoane mobile, pe care le pot schimba apoi pentru cash în diferite puncte de vânzare.

Adevărata problemă este însă atitudinea oamenilor faţă de bani şi tranzacţii. Ei ţin la felul vechi de a face lucrurile. Atunci când “Payments Council” a anunţat în urmă cu doi ani că cecurile vor fi eliminate treptat până în octombrie 2018, s-au auzit proteste vehemente şi s-a ajuns la interpelări în Parlament. S-au semnat “Early Day Motions”, echivalentul parlamentar al unei petiţii pe Facebook. În faţa furtunii mass-media, Consiliul a cedat. Cecurile pot rămâne.

Dar, în secret, experţii se aşteaptă ca ele să dispară
. Quinn spune că tinerii de 18 de ani – care obişnuiesc să cumpere lucruri on-line, fie folosind carduri, fie credite Facebook, vaucere iTunes, PayPal sau alte metode virtuale – probabil că nu vor dori să mai folosească o bucată de hârtie.

Vor avea un sistem de tip M-PESA care le va permite să plătească şi un constructor şi prânzuri şcolare.

Birch este şi mai caustic: “Sunt exasperat că Payments Council a revenit privind dispariţia cecurilor. Există o mulţime de ţări în care oamenii nici nu ştiu ce este un cec. Ideea ca până în 2018 să nu fii capabil să faci cu un mobil nimic din ceea ce poţi face cu un petic de hârtie şi un pix este ridicolă”.

Unele dintre cele mai mari nume din telefonia mobilă împing deja lucrurile în această direcţie. Google a inclus în softul său Android de pe smartphone sisteme care permit telefoanelor echipate corespunzător utilizarea “Near Field Communications” (NFC), în care telefonul stochează date de pe cardul de debit sau de credit, introduci un pin şi faci plăţi.

În contextul în care peste jumătate din populaţia Marii Britanii deţine un smartphone şi cel puţin o treime din populaţia SUA, telefoanele capabile să facă tipuri de tranzacţii pe mobil sunt în creştere.

Birch crede că unul dintre cele mai mari beneficii ale banilor digitali este abilitatea lor de a ajuta guvernele. Toţi banii la care au acces guvernele sunt deja digitali şi într-un sens imaginari.
Fondul European de Stabilitate Financiară este doar un număr într-un computer.


Dar banii care cauzează probleme sunt cei reali, care schimbă mâinile atunci când unii doresc să evite depistarea tranzacţiilor lor, ceea ce înseamnă că guvernele care duc lipsă majoră de încasări fiscale nu se bucură de ei.

Unul dintre primele acte ale lui Mario Monti după preluarea postului de premier al Italiei a fost să anunţe scăderea plafonului pentru tranzacţii în numerar la 300 de euro. Franţa face acelaşi lucru, reducând plafonul la 1.500 de euro. De aceea este din ce în ce mai greu să obţii sume mari de cash de la bancă, impresia fiind că faci ceva ilicit.

#3 | pid:6277 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Şeful CNAS: REŢETA ELECTRONICĂ va fi operaţională din IUNIE. Când va fi introdus CARDUL NAŢIONAL de SĂNĂTATE
sursa ziarul gandul

Medicii vor folosi din iunie reţeta electronică, iar din august va fi distribuit cardul naţional de sănătate, a anunţat, marţi, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, precizând că odată cu introducerea acestora vor fi aduşi în sistem aproape 200 milioane de euro, bani care se pierdeau prin fraude, informează Mediafax.

“Prin introducerea prescrierii electronice şi a cardului naţional de sănătate estimăm să aducem în sistem aproximativ 150-200 de milioane de euro, sume care se pierdeau prin fraude”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi organizat de Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Potrivit preşedintelui CNAS, acest mecanism nu va afecta în nici un fel pacienţii, ci, dimpotrivă, va aduce avantaje.

“Va permite o mai bună urmărire a modului cum se cheltuiesc banii dumneavoastră. Vom folosi sistemul informatic pentru a elimina deficienţele care se strecoară pe piaţa medicamentelor şi care nu erau sub controlul nostru”, a adăugat Duţă.

Din bugetul CNAS 3 miliarde de euro sunt alocaţi pentru spitale şi medicamentele compensate
El a mai spus că a propus Ministerului Sănătăţii un proiect de Hotărâre de Guvern prin care medicii, când prescriu un medicament, să îşi asume respectiva prescriere. Potrivit lui Lucian Duţă, din cele patru miliarde de euro, reprezentând bugetul CNAS, trei miliarde de euro sunt alocaţi pentru spitale şi compensarea medicamentelor.

“Adică pentru spitale dăm 1,6 miliarde de euro, iar pentru compensarea medicamentelor, între 1,2 şi 1,4 miliarde de euro. Din restul de un miliard de euro ar trebui să acoperim toate celelalte cheltuieli, medici de familie din ambulatoriu, laboratoare, dispozitive medicale şi altele. Probabil că într-un an sau doi este nevoie de o decizie majoră în sistem“, a mai spus Duţă.

Preşedintele CNAS a precizat că în timp ce românii plătesc pentru sănătate 200 de euro, ungurii plătesc 700-800 de euro, iar germanii între 2.000 şi 3.000 de euro.

“Realitatea este că sistemul este subfinanţat, dar este nevoie totodată de un mai bun control”, a adăugat Duţă.

2.000 de persoane bolnave de cancer sunt pe listele de aşteptare
Preşedintele CNAS a mai spus că în prezent 100.000 de pacienţi cu cancer sunt în tratament şi încă 2.000 sunt pe listele de aşteptare.

“Ţin să subliniez un lucru foarte important: dacă nu există colaborare şi cooperare reală şi realistă din partea industriei farma, precum şi a corpului medical, cei care suferă sunt pacienţii. Am solicitat, de asemenea, companiilor farmaceutice să ne transmită date legate de medicamentele care nu mai există pe piaţă. Astfel, într-o transparenţă totală noi vom putea să calculăm un preţ corect la medicamentele existente. Purtăm, de asemenea, discuţii despre acea taxă de care aţi auzit cu toţi, taxa de clawback. O dorim adaptată şi flexibilizată la specificul României, la nevoile şi realitatea pieţei farma. Această taxă de reglementare a pieţei a fost introdusă pentru a fi siguri că pacienţii au acces deplin la medicaţia real necesară şi, evident, pentru a scădea, pe cât posibil, suma pe care trebuie s-o scoată bolnavii din buzunar”, a mai spus Duţă.

#4 | pid:7168 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
NOILE BULETINE DE IDENTITATE: Îţi poate fi furată identitatea?

Începând din iunie 2013, serviciul public comunitar local de evidență a populației va emite cărți de identitate prevăzute cu cip – așa-numitele cărți de identitate biometrice.

Noile cărți de identitate vor conține toate elementele de securitate deja implementate în documentele existente pe piață (grafică și text vizibile în lumină UV, watermark, elemente de microprinting,embosaj și filigran cu fibre fluorescente), dar va fi prevăzut și cu un cip care va stoca datele scrise pe document în format electronic.

Introducerea cipului în documentele de identitate e un aspect extrem de controversat, în parte datorită aspectelor religioase, în parte in cauza unor dubii cu privire la securizarea accesului la informațiile din cip.

După documentația remisă de Ministerul Afacerilor Interne, cipurile folosite pentru documentele de identitate sunt cele care se află deja în piață de aproximativ 3 ani în pașapoartele electronice. Noile documente vor putea fi citite prin intermediul tehnologiei NFC, de la o distanță mai mică de 30 de centimetri, dar doar după ce se trece de autentificarea pasivă.

Principalele motive de îngrijorare ale viitorilor posesori de documente electronice sunt furtul de informații, falsificarea datelor, urmărirea posesorului în timp real, precum și accesul la datele biometrice stocate în cip

A. Furtul de informații de la distanță

Documentul de identitate electronic poate fi citit de la o distanță de maximum 30 de centimetri folosind un cititor RFID obișnuit sau o aplicație de telefon instalată pe un smartphone care are integrată tehnologie NFC.

Cu toate acestea, datele de pe cip pot fi accesate doar după introducerea unei chei care e tipărită în zona de jos a documentului (MRZ – machine-readable zone). Cu alte cuvinte, doar o persoană care are acces fizic la document poate efectua o citire wireless. Nu pot fi scanate documente care se află în port-documente, în genți sau în alte locuri unde zona de jos a documentului nu e vizibilă.

B. Falsificarea datelor

Informațiile stocate pe cip sunt contrasemnate cu semnătura digitală a organismului emitent. Orice modificare adusă datelor deja stocate pe cip va distruge iremediabil semnătura digitală și va anula documentul. Până acum, nu a existat nici un caz în care documentele digitale să fi fost contrafăcute și să-și păstreze valabilitatea.

C. Urmărirea în timp real a posesorilor

Cipul RFID integrat în document e unul pasiv, deoarece nu are alimentare proprie cu energie. Acesta poate fi accesat doar atunci când documentul se află în imediata proximitate unui cititor de taguri RFID, cititor care va induce un câmp magnetic în cip și-i va oferi tensiunea de operare necesară. Dat fiind faptul că cipul se află, în mod normal, într-o stare de repaus, acesta nu poate emite semnal.

D. Accesul la datele biometrice

Din considerente ce țin de tradiționalism și acceptare socială, datele biometrice care se stochează pe cip în Europa sunt imaginea facială și amprentele digitale.

Ambele trăsături biometrice sunt expuse în mod normal în public și nu constituie secret absolut (imaginea feței unei persoane poate fi prelevată prin fotografie de stradă, prin camere de supraveghere, camere de trafic etc), pe când amprentele pot fi lăsate voluntar pe orice suprafață vine în contact cu degetele unei persoane. Tocmai din aceste considerente, imaginea irisului nu e prelevată nicăieri în lume, cu excepția unor documente din Statele Unite.

Care sunt avantajele unui document de identitate electronic?

În primul rând, cipurile sporesc gradul de securitate. Chiar dacă suprafața fizică a documentului e contrafăcută, identitatea reală a unei persoane va putea fi extrasă din cipul inclus. Amprentele codate în cip vor putea fi folosite pentru a verifica identitatea persoanei în cauză cu precizie de 100%, în mod special atunci când o persoană care seamănă extrem de mult cu adevăratul posesor va încerca să treacă drept acesta. Dat fiind faptul că gemenii monozigoți păstrează aceleași trăsături faciale și aceleași proporții biometrice, amprenta stocată pe suport va face identificarea acestora mult mai ușoară.

În al doilea rând, capacitatea de citire rapidă a datelor personale de pe cip va reduce foarte mult operațiunile zilnice (identificarea la ghișeul băncii, cazarea la hotel, abonarea la servicii etc). Companiile civile NU au acces la amprentele digitale ale titularului, deoarece ele sunt codate într-o secțiune specială a cipului.

Un alt scop al documentului de identitate electronic e simplificarea birocrației prin includerea de certificate digitale eliberate în nume personal de autoritățile desemnate. Aceste certificate digitale vor permite posesorului documentului să completeze și să trimită în mod securizat formulare în relația cu statul (plata impozitelor, de exemplu).

sursa

#5 | pid:7186 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox

Vizioneaza PostLuca.O, in data de 12 April 2013 - 09:19 AM, a spus:

NOILE BULETINE DE IDENTITATE: Îţi poate fi furată identitatea?

Începând din iunie 2013, serviciul public comunitar local de evidență a populației va emite cărți de identitate prevăzute cu cip – așa-numitele cărți de identitate biometrice.

sursa


BULETINELE DE IDENTITATE BIOMETRICE: Comisia pentru Drepturile Omului a dat aviz negativ (sursa ziarul capital.)

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului.

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso

Acest post a fost editat de Luca.O: 22 April 2013 - 01:45 PM


#6 | pid:7357 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Cardurile de sănătate vin la pachet cu buletinul, din 2014

Cărţile de identitate vor include de anul viitor şi cardul de sănătate, a anunţat astăzi Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, cei care îşi vor realiza noi cărţi de identitate anul viitor nu vor mai avea nevoie şi de un card separat de sănătate.

În acelaşi timp însă, CNAS va distribui carduri de sănătate pentru cei care nu au nevoie să-şi schimbe cartea de identitate.

“Luna aceasta vor fi produse 200.000 de carduri de sănătate, în august un milion de carduri astfel încât până la finalul anului să ajungem la 7,5 milioane de carduri”, a spus Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.

Primele carduri de sănătate vor fi distribuite în Arad, unde se derulează un proiect-pilot. Buşoi nu a anunţat un termen de la care va începe utilizarea acestor carduri, însă odată implementat, cardul de sănătate va face calitatea de asigurat în sistemul de sănătate. Totodată, pe baza accesării acestui card, medicii, spitalele, laboratoarele, policlinicile vor putea să-şi deconteze serviciile de la casele de asigurări

Cardurile vor fi distribuite de medicii de familie care vor trece pe acestea informaţii legate de grupa sanguină, RH, boli majore cu impact şi dacă posesorul este de acord să fie donator de organe.

sursa

#7 | pid:7411 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Buletinele cu CIP vor intra în vigoare din 2014
sursa

Buletinele biometrice vor fi introduse din aprilie 2014. Legea noilor documente a trecut de Camera Deputaților, însă a fost modificată radical. În noul proiect, s-a hotărât că vor fi emise în paralel două variante de buletin, cea biometrică cât și cea electronică, iar posesorii își vor putea alege varianta dorită. O noutate este contopirea buletinului cu cardul de sănătate, astfel încât să avem un singur document. Și modul de obținere a documentului va fi simplificat. Pentru eliberarea unui nou buletin va fi necesar doar vechiul act și o declarație pe proprie răspundere referitoare la domiciliu.

” Vor fi două mari categorii. Una simplă, care va conține doar acel cip, conținând datele de pe cardul de sănătate și un al doilea tip, mai profesionist, să spunem, care va conține acele date biometrice și datele de pe cardul de sănătate.” a declarat Cătălin Chiper, secretar de stat M.A.I.

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile aproximativ cât unui permis de conducere, informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului.

#8 | pid:7653 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Începând cu 1 aprilie 2014 vom primi BULETINE ELECTRONICE. Cum arată NOILE cărţi de IDENTITATE

Începând cu 1 aprilie 2014 vom primi noi documente de identitate, inclusiv buletine ELECTRONICE, după cum prevăd reglementările în vigoare deja.
Imagine Atasata: buletine_electronice.jpg
Noile cărți electronice de identitate, care vor conține mai multe elemente de particularizare, vor fi puse în circulație începând cu 1 aprilie 2014, prevede un proiect de HG al Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Printre caracteristicile noi se află și specificarea prenumelui părinților, dar și amprentele a două degete.

Avand in vedere ca legislatia in materie trebuie armonizata, Ministerul Afacerilor Interne propune modificarea mai multor acte normative ce stabilesc forma si continutul de date ale documentelor de identitate, potrivit AvocatNet.ro.

Mai precis, institutia propune un nou model pentru actele de identitate ce urmeaza a fi puse in circulatie incepand de anul viitor, acesta fiind in conformitate cu noile dispozitii introduse in luna iulie.

Buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Atentie! Legea nr. 235/2013 stabileste ca, de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta fie pentru eliberarea unei carti de identitate, fie pentru eliberarea cartii electronice de identitate.

"Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului", a explicat, in luna iunie, Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Concret, proiectul de act normativ stabileste, printre altele, forma si continutul de date ale documentelor de identitate ce urmeaza a fi puse in circulatie incepand cu data de 1 aprilie 2014.


Mai precis, este vorba despre cartea de identitate (C.I.), cartea electronica de identitate (C.E.I), cartea de identitate provizorie (C.I.P.) si dovada de resedinta in cazul cetatenilor romani si de cartea de rezidenta, cartea electronica de rezidenta (C.E.R.), cartea de rezidenta permanenta si cartea de rezidenta electronica permanenta, pentru cetatenii statelor membre ale UE, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care au resedinta pe teritoriul Romaniei.

Astfel, documentul publicat de MAI prevede ca noile carti de identitate vor contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale si datele inscrise in mediu de stocare, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate in circulatie in prezent. Astfel, datele cu caracter personal vizibile sunt:

- numele si prenumele titularului;
- sexul;
- cetatenia titularului;
- data si locul nasterii titularului;
- semnatura olografa a titularului;
- imaginea faciala a titularului;
- C.N.P.;
- adresa de domiciliu a titularului

Acest post a fost editat de Luca.O: 03 January 2014 - 07:24 PM


#9 | pid:8033 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Cardurile de sănătate, refuzate de mănăstirile Putna, Suceviţa, Sihăstria Putnei, Moldoviţa şi Buda

Călugării şi măicuţele de la mai multe mănăstiri din judeţul Suceava au refuzat să intre în posesia cardurilor de sănătate. Printre mănăstirile care au refuzat cardurile se numără Putna, Sihăstria Putnei, Suceviţa, Buda şi Moldoviţa. Reprezentanţii mănăstirilor au refuzat să explice de ce au refuzat cardurile.

Cardurile de sănătate au fost refuzate de unele dintre mănăstirile din judeţul Suceava. Conform unor informaţii confirmate de surse oficiale, cardurile de sănătate au fost refuzate de vieţuitorii mănăstirilor Putna, Sihăstria Putnei, Suceviţa şi Buda. O situaţia aparte s-a ivit la Mănăstirea Moldoviţa, acolo unde cardurile au fost acceptate de o parte dintre măicuţe, şi refuzate de altele. Pe de altă parte, la mănăstirea de călugări din Râşca, cardurile au fost acceptate. Directorul Oficiului Judeţean de Poştă Suceava, Nicolai Costrâş, a confirmat că parte dintre mănăstiri au refuzat cardurile, însă a evitat să facă nominalizări. „Există situaţii în care clericii au primit cardul şi situaţii în care au refuzat. Nu am făcut o inventariere a celor care au refuzat cardul sau a celor care l-au primit”, ne-a declarat Nicolai Costrâş. Silenzio stampa la mănăstiri Stareţa mănăstirii Suceviţa, stravofora Mihaela Cozmei, a confirmat că măicuţele din aşezământul monahal au refuzat cardurile, dar a refuzat să explice motivele pentru care au luat această decizie. „Nu e obligatoriu să le primim. Sunt nişte chestiuni personale. Considerăm că ni se restrânge libertatea”, ne-a spus stareţa Mihaela Cozmei, grăbită să încheie conversaţia. Stareţul mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, nu a putut fi găsit pentru a oferi un punct de vedere. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a interzis cardurile Neoficial, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au declarat că la nivelul eparhiei nu a fost luat în discuţie subiectul cardurilor electronice de sănătate. Fiecare om al Bisericii a fost lăsat să aleagă de unul singur dacă va accepta sau nu să intre în posesia cardului de sănătate. „Vom lua o decizie doar dacă vom primi o solicitare de la Patriarhie”, a precizat un reprezentant al Arhiepiscopiei. Ce se întâmplă dacă o persoană refuză cardul? Cardurile refuzate şi cele care nu au fost înmânate pentru că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu sunt transmise de Poşta Română Casei de Asigurări, de unde pot fi ridicate ulterior. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava susţin că de anul viitor persoanele care nu deţin un card electronic nu vor beneficia de niciun fel de asistenţă medicală gratuită, cu excepţia situaţiilor de urgenţă. „De anul viitor serviciile medicale vor putea fi accesate de persoanele asigurate doar cu ajutorul cardului”, a precizat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt al CAS Suceava. În judeţul Suceava, Poşta Română trebuie să distribuie până la sfârşitul anului 387.200 de carduri pentru persoanele asigurate. Cardurile, refuzate şi la o mănăstire din Neamţ Săptămâna trecută, cardurile de sănătate au fost refuzate şi de personalul monahal al mănăstirii Dobru din judeţul Neamţ. „Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arată în adresa transmisă Poştei Române de conducerea Mănăstirii Dobru. Prin aceeaşi petiţie, personalul monahal al mănăstirii Dobru cere o formă alternativă la cardul de sănătate pentru a putea beneficia de serviciile medicale şi de la 1 ianuarie 2015. „Solicit o alternativă prin care să pot accesa în continuare serviciile medicale în calitate de asigurat”, se mai precizează în petiţia trimisă de măicuţe la Casa judeţeană de Sănătate.


#10 | pid:11100 | tid:2256
Luca.O

  Avansat

 • cruce Membru Deplin
 • 1578 Posturi:
 • Parte:Barbateasca
 • Confesiune:ortodox
Noile acte de identitate vor avea cip pe ele.Românii care nu vor dori să aibă carte electronică cu cip integrat vor putea refuza
Noile cărţile electronice de identitate vor fi total diferite de buletinul clasic. Pentru a elimina riscurile de falsificare, vor conţine şi prenumele părinţilor, dar şi un CIP opţional, cu ajutorul căruia titularii se pot autentifica în sistemele electronice ale autorităţilor publice şi bancare. Cei care nu aleg cipul de identificare, trebuie să accepte semnătura olografă. Opţională e şi amprentarea titularului. Noua carte de de identitatear putea intra în vigoare din 2018., Stiri, Antena 1, 20-03-2017


Noua carte electronică de identitate va fi un document imposibil de falsificat, a declarat luni ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.


Cipul de pe noile carti de identitate este unul pasiv
Ministrul de Interne, Carmen Dan, declarat, luni, că datele stocate pe Cartea de Identitate Electronică vor putea fi accesate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale, posesorul acesteia neputând fi urmărit prin satelit, cipul fiind unul pasiv.

"Îmi doresc să anunţ că persoanele nu pot fi urmărite pe baza acestui conţinut din Cartea Electronică de Identitate. Acest cip poate fi accesat doar cu un echipament destinat citirii sale. Cipul este pasiv, acesta emite doar când este alimentat printr-un câmp electromagnetic produs de cititor", a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a mai spus că nu se cunosc exact costurile de implementare a Cărţilor Electronice de Identitate (CEI), acestea urmând să fie stabilite de Imprimeria Naţională. Dar, la costul efectiv al CEI se va adăuga şi suma care o va achita statul pentru sistemul de operare care va integra bazele de date.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulaţie a unui nou document de identificare – electronic.

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români", se arată într-un comunicat transmis de MAI.

"În concret, reglementările propuse vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulaţie a unui nou document de identificare - electronic - care să asigure, cetăţenilor, garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document", menţionează comunicatul.

Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

Acest post a fost editat de Luca.O: 28 March 2017 - 07:23 AM


1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi