Sari la continut

Iisus Hristos
Mintea vede toate, chiar si cele din Ceruri. Si nimic nu o intuneca fara numai pacatul. Prin urmare celui curat nimic nu-i este neinteles, iar cuvantului sau nimic nu-i este cu neputinta de exprimat (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:
INFO
Daca sunteti interesat de o resursa anume(de exemplu: actualizare ei) puteti apasa pe butonul "Urmareste aceasta resursa";aceasta va permite site-ului sa va anunte automat printr-un mesaj cand resursa a fost modificata/actualizata, astfel putand fi usor de monitorizat resursele interesate.De asemenea, daca adresa de descarcare a resursei nu mai este valida/functionala puteti comunica acest lucru comunitatii folosind butonul "Raporteaza resursa" situat in partea de jos a descrierii resursei.NU postati astfel de cereri la comentariile(recenzia) resursei

Autor

SUPPORT TOPIC Informatie Resursa

 • Publicat: May 04 2015 08:58 AM
 • Ultima Actualizare: May 04 2015 08:58 AM
 • Dimensiune Resursa: Necunoscut
 • Vizionari: 587
 • Descarcari: 26
 • Format Video: mp4,H.264/MPEG-4 AVC
 • Calitate Imagine: 640X360
 • Durata: 00:26:20
 • Calitate Sunet: 44100Hz 96 kb/s tot , stereo (2/0)
 • Dimensiunea: 93,90 MiB
 • Limba vorbita: rusa
 • Traducere: subtitrare romana

Descarca Staretul Efrem din Arizona (mini documentar)

- - - - -
Captura Imagine
Cuviosul Efrem (Filotheitul) din Arizona (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani, singurul ucenic de chilie al lui Gheron Iosif Isihastul (+ 1959) pe care-l mai avem în viață, lângă care s-a nevoit timp de 12 ani, ctitor a 17 mănăstiri ortodoxe în America de Nord.

Arhimandritul Efrem Filotheitul sau Athonitul este un arhimandrit şi fost stareţ al Mănăstirii Filotheu de la Muntele Athos, părinte duhovnicesc al mai multor mănăstiri de la Muntele Athos şi din Grecia şi întemeietor al mai multor mănăstiri în Statele Unite ale Americii. În prezent vieţuieşte la Mănăstirea Sf. Antonie din Florence, Arizona.

Părintele Efrem a fost preot călugăr timp de aproape 60 de ani și stareț timp de mai mult de 50 de ani. A fost ucenic al părintelui Iosif Spilaiotis - cunoscut ca Iosif Isihastul - din Muntele Athos, și a trăit în ascultare față de acesta timp de 12 ani, până la moartea bătrânului Iosif în 1959.

Începuturile

Părintele Efrem s-a născut în anul 1927 în Volos, Grecia, primind la botez numele de Ioan. A crescut în sărăcie, ajutând pe tatăl său la lucru, dar și încercând să urmeze vieții pioase a mamei sale, devenită mai târziu monahie sub numele de Teofana. A dorit să devină călugăr încă de la vârsta de 14 ani, dar nu a primit binecuvântare de la duhovnicul său să plece la mănăstire decât la vârsta de 19 ani.

Viaţa monahală
Ajuns la Muntele Athos, a devenit ucenic al Părintelui Iosif Isihastul, care l-a tuns în monahism în 1948, dându-i numele de Efrem. Mai apoi, a fost hirotonit diacon, și apoi preot. Viaţa în obştea cuviosului Iosif era una foarte austeră şi de nevoinţă ascetică, iar cuviosul părinte Efrem a înaintat foarte mult în viaţa duhovnicească sub călăuzirea sfântului stareţ. După adormirea cuviosului Iosif în 1959, părintele Efrem a continuat să trăiască în nevoinţă vreme de mulţi ani, până când a fost numit stareţ al Sfintei Mănăstiri Filoteu în anul 1973. Aici el a reuşit să reînnoiască viaţa duhovnicească a mănăstirii în scurtă vreme. Datorită reputaţiei stareţului, obştea mănăstirii a crescut foarte rapid. Sinaxa stareţilor din Sfântul Munte i-a cerut stareţului Efrem să se implice în reînnoirea vieţii duhovniceşti şi în extinderea mai multor mănăstiri de la Sântul Munte, unde numărul monahilor scădea vertiginos, anume Xiropotamu, Konstamonitu şi Caracalu. I s-a cerut să repopuleze şi mănăstirea Marea Lavră, dar a refuzat. Toate aceste mănăstiri se află încă sub călăuzirea lui duhovnicească. Pe lângă aceste mănăstiri de la Sfântul Munte, şi alte mănastiri din Grecia se mai află sub călăuzirea duhovnicească a stareţului Efrem, între care amintim mănăstirea Sf. Înaintemergătorului Ioan din Serres, mănăstirea Maicii Domnului Călăuzitoarea din Portaria (Volos) şi cea a Sf. Arhanghel Mihail – oficial un metoc din insula Thasos al mănăstirii Filoteu.

Cuviosul Efrem Filotheitul este cunoscut ca un părinte spiritual înduhovnicit şi un adevărat stareţ athonit. El are mii de fii duhovniceşti în întreaga lume: monahi, clerici şi laici. Este considerat a fi cel dintâi care a întemeiat o mănăstire după adevăratul tipic athonit pe pământ american. Începând cu anul 2005, stareţul Efrem a întemeiat în Statele Unite şi Canada şaptesprezece mănăstiri (atât de maici cât şi de călugări), toate în jurisdicţia Arhiepiscopiei Grec-Ortodoxe din America şi Canada.

Alte resurse care v-ar putea interesa

 • 1221 Total Resurse
 • 76 Total Categorii
 • 11 Total Autori
 • 190147 Total Descarcari
 • Noul Idiomelar Ultima Resursa
 • Mihaitza77 Ultimul Autor

utilizator(i) activi in ultimile 4 minute

0 memberi, 3 vizitatori, 0 useri anonimi


Google