Sari la continut

Iisus Hristos
Este cu neputinta sa se faca cineva dintr-o data barbat bun si intelept. Trebuie gand sfatuitor, vietuire, incercare, vreme, nevointa si dor dupa lucru bun. Iar omul bun si iubitor de Dumnezeu, care cu adevarat cunoaste pe Dumnezeu, nu inceteaza a face din belsug ' toate cate plac lui Dumnezeu. Dar astfel de oameni se gasesc rar (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Events for January 07, 2018

in Calendar Resurse Ortodoxe

  • No permission to add events

----- Soborul Sf.Prooroc Ioan Botezatorul
By emil

Permalink
Soborul Sfīntului Ioan,Īnaintemergătorul şi Botezătorul Domnului (7 ianuarie)

A doua zi după Sfīnta şi dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rīnduit īncă de la īnceput a se prăznui soborul cinstitului şi slăvitului prooroc Ioan, Īnaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, căci se cădea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punīnd mīna sa pe creştetul Stăpīnului.

Deci, īndată după Botezul Domnului, Botezătorul se cinsteşte de toţi şi cu cīntări se slăveşte, pentru că prin sobor se īnţelege adunarea poporului īn biserică, la cīntarea şi slăvirea lui Dumnezeu, īntru cinstea şi lauda marelui Ioan, Īnaintemergătorul şi Botezătorul Celui ce se prăznuieşte.

Un sobor ca acesta, măcar că se săvīrşea la toate bisericile ce sīnt īn toată lumea, ba īncă se săvīrşeşte şi astăzi; īnsă se face mai ales mare prăznuire īn bisericile zidite īn numele Botezătorului, precum oarecīnd īn biserica lui de līngă Iordan, unde a botezat pe Hristos; īn Sevastia, unde s-a tăiat de către Irod; īn Antiohia, unde mīna lui cea dreaptă a fost dusă de Sfīntul Evanghelist Luca, şi īn Constantinopol, unde acea sfīntă mīnă se adusese din Antiohia şi unde mai ales se făcuse soborul acela, de vreme ce se adusese mīna chiar īn seara dumnezeieştii Arătări, cīnd se face sfinţirea apelor.

Se părea atunci că īnsuşi Botezătorul soseşte nevăzut la sfinţirea apelor, făcīndu-se bucurie īmpăraţilor şi la tot poporul, care cu multă prăznuire săvīrşea soborul lui, după ziua dumnezeieştii Arătări. Deci, să săvīrşim şi noi cu bucurie duhovnicească soborul Sfīntului marelui Ioan, Īnaintemergătorul şi Botezătorul, rugīndu-l să mijlocească pentru noi către Stăpīnul Hristos, ca să fim şi noi īn Biserica celor ce prăznuiesc veşnic, īn locaşul cel nefăcut de mīnă şi acolo, īn ceruri, să auzim glasul celor ce dănţuiesc şi prăznuiesc dumnezeieştile arătări cele veşnice, săturīndu-ne cu ei de vederea feţei lui Dumnezeu, Care Se arată sfinţilor Săi; şi să slăvim cu toate cereştile cete pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfīntul Duh, īn veci. Amin.


7
January 2018